Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 7. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.7.12.  <<

Érett dinnyét akar? Koncentráljon a bibepontra!

A dinnyevásárlás olyan, mintha zsákbamacskát vennénk, nehéz megállapítani, hogy kellőképpen érett, édes gyümölcsöt viszünk-e haza. De van néhány trükk, amit bevethetünk a sárgadinnye választás esetén. A legegyszerűbb az lenne, ha a héja elárulná, mennyire érett a termés, de a sárgadinnye esetében a színe a fajtájától függ, nem az érettségi fokáról árulkodik. Rengeteg fajta létezik szerte a világon és a hazai termelők is számos változattal látják el a kereskedőket: héjuk lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, zöldes, halványsárga, vagy narancsszínű.

Ezért vizsgáljuk meg a bibepontot, amely a szárral szemközti oldalon található, és ha kissé puha, akkor már érett a gyümölcs.

Az érettség jele az is, ha a szár könnyen és maradéktalanul elválik a gyümölcstől. Ez azt jelenti, hogy ha boltban vagy piacon vásárolunk dinnyét, és a gyümölcsön megtalálható a szár egy része, akkor az még nem eléggé érett.

Sokat segít a döntésben, ha megszagoljuk a dinnyéket, amikor kellemes, édeskés illatot áraszt, egészen biztos, hogy érett, édes dinnyehús rejtőzik a héj alatt. A nagyságára is érdemes figyelni, a közepes méretű dinnyék a legízletesebbek. Ha otthon mégis azt tapasztalnánk, hogy éretlen példányt vittünk haza,

szobahőmérsékleten pár nap alatt beérik,

ugyanis a sárgadinnye leszedés után is tovább érik. Ezért viszont rövidebb ideig tárolható, az érett darabok meleg nyári időben néhány napi állás után hamar megpuhulnak, megpenészednek, megromlanak, és fogyasztásra alkalmatlanná válnak.

Ha túl sok sárgadinnye áll rendelkezésünkre, és félő, hogy megromlanak, készülhet belőle dzsem, ivólé, aszalvány, de remek bólé és gyümölcssaláta alapanyag is. Sós sajtokkal párosítva kiváló nassolnivaló.

Forrás:

magyarmezogazdasag.hu

Magyar Mezőgazdaság

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.7.15.
A gabonafeldolgozók és a pékek is árat emelnek
A malmok és a pékek is áremelésre készülnek – írta a hirtv.hu. A gabonafeldolgozók beérnék annyival, ha a liszt 5 forinttal drágulna. A pékeknek az alapanyag árának emelkedése mellett a szállítási költségek növekedésével is kalkulálniuk kell, amikor meghatározzák a kenyér vagy a kakaós csiga árát. Kurusa Tamás egy szegedi központú agrárcégnél termelésirányító. Változó terméshozammal számolt, az általuk művelt területeken 4 és 7 tonna között alakulhat a búzatermés hektáronként.
Agronapló - Beküldve: 22:12:35
2018.7.14.
Belföldi csomagolással megelőzhető a méz hamisítása
Belföldön kell palackozni a kivitelre szánt magyar mézet, mert csomagolás nélkül a gyenge minőségű távol-keleti mézek javítására használják föl a külföldi üzemek – mondta el Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádióban – írja az MTI. A miniszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a magyar termelők jelentős bevételtől esnek el a csomagolás hiánya miatt.
Agronapló - Beküldve: 16:9:29
2018.7.12.
Még bizonytalan az idei méztermelő szezon
A méhegészségügyi problémák és az időjárási körül­mények egyaránt nehezítették idén a méhészek munkáját. Az egyik legfőbb probléma, hogy teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy mi okozta az elmúlt hetekben tapasztalt népességcsökkenést a kaptárakban. – Nagyon felemás érzésekkel gondolunk az idei méztermelő szezonra – jegyezte meg Molnár György, a Jászsági Méhész Egyesület elnöke.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:37:27
2018.7.12.
Aranyáron adják a kajszit, rövid lesz az idei szezon
Nagyon kevés sárgabarack termett idén a márciusi fagy miatt. Kisvejkén, Bátaszék és Szekszárd határában az átlagos termés egytizede. Ebből adódóan az ára is magas, egy kiló étkezési minőségű kajsziért hat-nyolcszáz forintot kérnek. Nagyon kurtára sikeredett idén a sárgabarack szezonja. A március elsejei fagy – amikor hajnalban mínusz húsz fokot mértek – nem sok esélyt adott a fáknak arra, hogy szép termést hozzanak. Kisvejkén, a megye legnagyobb sárgabarackosában, az elmúlt harminc évben még nem volt arra példa, hogy ilyen kevés gyümölcsöt szedjenek le a fáról - írta a teol.hu.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:37:23
2018.7.12.
Érett dinnyét akar? Koncentráljon a bibepontra!
A dinnyevásárlás olyan, mintha zsákbamacskát vennénk, nehéz megállapítani, hogy kellőképpen érett, édes gyümölcsöt viszünk-e haza. De van néhány trükk, amit bevethetünk a sárgadinnye választás esetén. A legegyszerűbb az lenne, ha a héja elárulná, mennyire érett a termés, de a sárgadinnye esetében a színe a fajtájától függ, nem az érettségi fokáról árulkodik. Rengeteg fajta létezik szerte a világon és a hazai termelők is számos változattal látják el a kereskedőket: héjuk lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, zöldes, halványsárga, vagy narancsszínű.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:37:21
2018.7.11.
Folytatódik az élelmiszerek infláció fölötti drágulása
Idén júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. Elemzők a jövő évre átlagban 2,8 százalék körüli inflációra számítanak. Az élelmiszerek ára 3,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 12,2, a száraztészta 11,2, a tojás 10,1, a tejtermékek 9, a liszt 5,1, a baromfihús 4,6 százalékkal drágult, a cukor 22,1 százalékkal lett olcsóbb 12 hónap alatt, tavaly júniushoz viszonyítva.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:39:54
2018.7.10.
Durván megdrágul a pálinka
Jövőre hétszáz forinttal emelkedne minden ötven százalék-fokos pálinka fél literjének ára a népegészségügyi termékadó kiterjesztése miatt – mondta a Népszavának Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a Parlament felsőházi termében tartott idei Pálinka Országkóstoló Díjátadó gála után. Az érdekképviseleti szerv küzd a terv ellen. Bár a módosítás előtt a szaktárca – törvényi kötelezettsége ellenére - nem kérte ki a tanács véleményét, az elnök tájékoztatása szerint az ünnepségen személyes ígéretet kapott Varga Mihály pénzügyminisztertől küldöttségük fogadására.
Agrotrend - Beküldve: 22:44:35
2018.7.7.
Lisztéria-ügy: óriási zűr a magyar hűtőiparban
Más hazai hűtő- és konzervipari cégeket is érinthet, hogy a Greenyard Hungary (GH) Kft. bajai hűtőüzemének gyorsfagyasztott zöldségtermékei lisztéria baktériummal szennyeződtek. Több vállalat is vásárolt ugyanis alapanyagokat a GH-tól, amelyeket saját termékeibe dolgozott be. Így most e vétlen hűtő- és konzervipari társaságok is arra kényszerülhetnek, hogy az ügyről tájékoztassák – sokszor külföldi – kereskedelmi partnereiket, illetve visszahívják termékeiket.
Agrárszektor - Beküldve: 22:35:23
2018.7.6.
Becsüljük a gyöngyöstojást!
Bár a gyöngytyúkot elsősorban hústermelés céljából tartjuk, ennek ellenére érdemes fokozott figyelmet szentelnünk tojástermelésére is. A gyöngytyúk tojását leginkább tenyésztojásként tudjuk értékesíteni, de a fölösleges mennyiséget felhasználhatjuk étkezési célokra is, hiszen beltartalmi értéke igen magas: négyszer annyi A-vitamint és karotint tartalmaz, mint a házityúk tojása.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:20:9
2018.7.6.
Ismeri ön a jostát?
Érik a josta, és már megjelent a piacokon is. A növény sok gondozást nem igényel, gyümölcse vitaminbomba, frissítő hatású a nagy nyári melegben, felhasználása pedig nagyon sokrétű. A josta (Ribes nidrigolaria) egy mesterséges növény, amelyet a feketeribizli és az egres keresztezéséből alkottak meg német növénynemesítők, és az 1970-es években kezdte pályafutását a kertekben. Nevét a fekete ribizli (Johannisbeere) és az egres (Stachelbeere) német nevének kezdő szótagjaiból alkották meg.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:20:8
2018.7.5.
Cáfol a Nébih: nincs nagy baj az albán pékségekkel
A hatóság és a megyei szakigazgatási szervek - az éves ellenőrzési terv és a közérdekű bejelentések alapján - rendszeresen ellenőrzik az élelmiszer-előállító üzemeket, köztük a pékségeket is. Nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy az albán pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint. Ezzel a hivatal cáfolja a Magyar Pékszövetséget, amely többek között azt állítja, hogy az albán pékségek nem tartják be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait.
Agrárszektor - Beküldve: 22:4:48
2018.7.3.
Egy zöldség, amely már éretlenül is felhasználható: mutatjuk melyik az
A nyári meleg a zöldségek érését is előrébb hozta, ami azt jelenti, hogy már szedhető az egyik legnépszerűbb tökféle, a cukkini is. Egy nagyon sokféleképpen felhasználható zöldségről van szó, azon kívül ugyanis, hogy a termése szinte bármely növekedési szakaszban fogyasztható, a virága is ehető. A termesztése nem igényel nagy odafigyelést, van azonban néhány fontos tudnivaló, amit ha szem előtt tartunk, akkor nem csak idén, de jövőre is biztos, hogy szép termést hoz majd a cukkinink.
Agrárszektor - Beküldve: 20:14:39
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.



Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36454db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120