Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 7. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.7.12.  <<

Véget érhet az üvegkrízis: ismét termel az orosházi öblösüveggyár

Az orosházi öblösüveggyárban 20 millió eurós beruházással elkészült az új kemence, így újra indult a termelés 145 nap után - közölte az átadási ünnepség előtt az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. ügyvezetője az MTI-vel Orosházán. Renato Freschi elmondta: a 20 millió eurós beruházásra azért volt szükség, mert az 1995 óta amerikai érdekeltségű vállalkozásnál folyamatosan üzemel a kemence, így azt 12-15 évente fel kell újítani. Beszámolt arról is, hogy a beruházást saját forrásból valósították meg, de a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő pályázatán 12 éves adócsökkentést nyertek 25 új munkahely teremtéséért. Jelenleg 225 foglalkoztatottja van a cégnek.

Az üzem évente átlagosan 114 ezer tonna alapanyagot dolgoz fel, csaknem 300 millió darab befőttesüveget és különböző üvegpalackot készít. Az orosházi gyár termelésének felét hazai, másik felét külpiacokon értékesítik, például Olaszországban, Németországban, Franciaországban és Törökországban - mondta az ügyvezető.

Az új kemence beállításával lényegesen csökkentik a környezetterhelést, az energiafelhasználását, de fokozott figyelmet fordítottak a munkabiztonsági körülmények javítására is - tette hozzá.

Az ügyvezető igazgató közölte, hogy 2016-ban és a 2017-ben is mintegy 200 millió forint volt a gyár adózás előtti eredménye, s az idei évre 170 millió forintot terveznek. A csökkenés oka a több hónapos leállás.

Az üveggyár 2016-os és 2017-es árbevétele meghaladta a 7,3 milliárd forintot, 2018-ra pedig 5,5 milliárd forintot terveznek.

Az amerikai O-I társaság a világ egyik vezető csomagolóüveg-gyártó vállalata, 23 országban 78 gyára van. Európai központjuk Svájcban található, a kontinensen 34 gyáruk működik. A cégcsoport 2017-es árbevétele elérte a 7 milliárd amerikai dollárt.

Forrás:

MTI-Eco

Magyar Mezőgazdaság

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.7.15.
Augusztustól öt forinttal kellene emelni a liszt árát
Az áprilisi hőség kedvezőtlenül hatott a búzára, ezért a lisztáremelés jelentené a megoldást az iparágban. Öt-tíz éven belül fel kell zárkózni az európai színvonalhoz és ez lehet a járható út. Az iparág túlélése érdekében augusztus–szeptemberben lisztáremelésre lesz szükség – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán. A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint középtávon a nyugat-európai szintet kell elérnie a péksütemények és a kenyér árának.
Agrotrend - Beküldve: 22:12:30
2018.7.12.
Véget érhet az üvegkrízis: ismét termel az orosházi öblösüveggyár
Az orosházi öblösüveggyárban 20 millió eurós beruházással elkészült az új kemence, így újra indult a termelés 145 nap után - közölte az átadási ünnepség előtt az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. ügyvezetője az MTI-vel Orosházán. Renato Freschi elmondta: a 20 millió eurós beruházásra azért volt szükség, mert az 1995 óta amerikai érdekeltségű vállalkozásnál folyamatosan üzemel a kemence, így azt 12-15 évente fel kell újítani. Beszámolt arról is, hogy a beruházást saját forrásból valósították meg, de a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő pályázatán 12 éves adócsökkentést nyertek 25 új munkahely teremtéséért. Jelenleg 225 foglalkoztatottja van a cégnek.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:37:17
2018.7.10.
Lazult a magyar sertésáru ellen bevezetett importtilalom
Zajlanak a tárgyalások az afrikai sertéspestis miatt elveszített ­piacok újranyitásáról, Hongkongba, Új-Zélandra és Kanadába már szállítható magyar sertésáru. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, harminc Európai Unión kívüli országgal tárgyal az Agrárminisztérium az afrikai sertéspestis miatt elveszített ­piacok újranyitásáról, az elmúlt két hónapban összesen hat magas szintű, személyes egyeztetésre került sor – írja a Magyar Idők.
Agroinform - Beküldve: 22:44:42
2018.7.10.
Az EU közzétette a sovány tejpor eladási árát
Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2018/892 végrehajtási rendelete a sovány tejpornak az (EU) 2016/2080 végrehajtási rendelettel megnyitott pályázati eljárás keretében kibocsátott huszadik részleges pályázati felhíváshoz kapcsolódó minimális eladási áráról. A Bizottság (EU) 2016/2080 végrehajtási rendelete megindította a sovány tejpor pályázat útján történő értékesítésére vonatkozó eljárást. A huszonegyedik részleges pályázati felhívásra beérkezett pályázatok alapján indokolt minimális eladási árat meghatározni.
Agroinform - Beküldve: 22:44:41
2018.7.7.
Nyílnak a sertéspestis miatt beszűkült exportpiacok
Jól halad az afrikai sertéspestis miatt elveszített exportpiacok újranyitását célzó munka, a fertőzéssel érintett megyéken kívüli területekről Hongkongba, Új-Zélandra és Kanadába már szállítható magyar sertésáru - írta a Magyar Idők csütörtökön az agrárminiszterre hivatkozva. Nagy István képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, hogy az Agrárminisztérium eddig mintegy harminc, Európai Unión kívüli partnerországgal tárgyalt a kereskedelmi lehetőségekről, az elmúlt két hónapban összesen hat magas szintű, személyes egyeztetésre is sor került.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:35:15
2018.7.6.
Új megállapodás miatt előnyben a magyar baromfiexport Japánban
Az európai országok közül elsőként Magyarországgal zárta le a különféle baromfi termékek szállítási feltételeinek modernizálásáról szóló egyeztetéseket Japán. A mától hatályos szakdiplomáciai sikerről a japán országos főállatorvos, dr. Norio Kumagai hivatalos levelében tájékoztatta hazánk országos főállatorvosát dr. Bognár Lajost – írta az Agrárminisztérium.
Agronapló - Beküldve: 22:20:6
2018.7.4.
Adó helyett támogatni kellene az édesipart
Tavaly Magyarországon a cukorkapiac forgalma 28 milliárd forint volt, ami a teljes édességpiac által elért 250 milliárd forintos forgalomnak mintegy 10 százalékát adta, ez az európai átlag felét sem éri el – mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón. A szövetség elnöke a Cukorka – múlt, jelen, jövő című rendezvényen hozzátette, az elmúlt évek tendenciáihoz hasonlóan, jövőre is 5-7 százalékos bővülésre számít az édességpiacon.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:26:12
2018.7.1.
FIGYELEM! Mától kötelező az online számlázás!
Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítása szerint 2018. július 1-jétől, azaz vasárnaptól adatszolgáltatási kötelezettség terheli a legalább 100 ezer forint áthárított általános forgalmi adót tartalmazó számla kibocsátóját. A fentiek értelmében 2018. július 1-jétől minden adózónak és vállalkozásnak olyan számlázórendszerrel kell rendelkeznie, mely folyamatos internetes kapcsolatban áll a Nemzeti Adó és Vámhivatallal (NAV). A számlázóprogramot használó vállalkozások adatait ezentúl a program automatikusan küldi a NAV felé.
Agroinform - Beküldve: 8:36:23
2018.7.1.
Új adatszolgáltatási rendszer a cukorágazatban
Megjelent az agrárminiszter 2/2018. (VI. 22.) AM rendelete a cukorágazat szabályozásának egyes kérdéseiről. A rendelet rögzíti a cukorgyártó - és az izoglükóz-gyártó vállalkozás, a megtermelt cukor és izoglükóz fogalmait, valamint a vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettségeit. Számos új elemet tartalmaz a cukorágazat szabályozására vonatkozó, a Magyar Közlönybn a napokban megjelent rendelet.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 8:36:14
2018.6.30.
A fenntartható szőlőtermesztést és borkészítést ösztönzi a tokaji hegyközségi tanács
A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa tudatosan építi a borvidék jövőjét erős közösségi gondolkodásra alapozva a fenntartható szőlőtermesztés és borkészítés érdekében. A szakmai építkezés részeként felmérik a világörökségi borvidék szőlőtermesztési és bortermelési helyzetét, a piacot, és az ez alapján kialakított stratégiájukat megvitatják a termelőkkel - mondta Molnár Péter, Tokaji BorvidékHegyközségi Tanácsa elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
Agrotrend - Beküldve: 21:4:42
2018.6.29.
Sokan nagyot bukhatnak a forintgyengülésen
Óvatosan kell bánni az euró-forint árfolyam változásával, mert könnyedén rajtaveszthet a termelő – vélekedett lapunk megkeresésekor Raskó György. Az ismert agrárközgazdász szerint igaz ugyan, hogy a forint gyengülése révén a hazai fizetőeszközben kifejezett gabonaárak is emelkednek, ám arra játszani, hogy ez a folyamat tartós marad, könnyen hibás lépésnek bizonyulhat. 326 felett kezdte a szerdai napot az elmúlt időszakban feltűnően gyengélkedő forint, a délelőtt folyamán 327 fölé is emelkedett az árfolyam, amely már nagyon megközelíti a történelmi mélypontot, a 2015 januárjában elért 327,6 forintos szintet.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:22:5
2018.6.28.
Termelő szervezetek és társulásai számára támogatás vehető igénybe!
A támogatás igénybevételének a feltétele, hogy a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek rendelkezzenek az agrárminiszter által jóváhagyott operatív programmal. A kérelmek benyújtásához az igénylőknek ügyfélnyilvántartási számmal kell rendelkezniük. A termelő szervezetek és társulásai számára támogatás vehető igénybe az operatív programjuk megvalósításához, valamint az operatív programok keretében megvalósított piacról történő árukivonáshoz, be nem takarítás műveletekhez is.
Agroinform - Beküldve: 22:35:26
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36454db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120