Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 5. 27.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.5.16.  <<

Ausztria úgy vonzza a magyar szamócaszedőket, mint a mágnes

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerőhiány a szamóca üzletágban, aminek egyik oka a magasabb órabérrel kecsegtető nyugati országok - köztük Ausztria - csábítása. A magyar munkások Ausztriában és Németországban 8-10 eurót, vagyis óránként 2500-3100 forintot kereshetnek szamócaszedéssel, míg itthon csak 600-1200 forintot.

Hiába vannak érvényben itthon az idénymunkákkal kapcsolatos egyszerűsítések és kedvező adójogszabályok, amíg az osztrák munkabér a magyar többszöröse. És akár még osztrák nyugdíjra is jogosultságot lehet szerezni idénymunkásként.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerőhiány a szamóca üzletágban, aminek egyik oka a magasabb órabérrel kecsegtető nyugati országok - köztük Ausztria - csábítása. A magyar munkások Ausztriában és Németországban 8-10 eurót, vagyis óránként 2500-3100 forintot kereshetnek szamócaszedéssel, míg itthon csak 600-1200 forintot.

Bár munkaadói szempontból Ausztriában jóval kedvezőtlenebb az idénymunkások foglalkoztatása, mint Magyarországon, az osztrák gazdáknak még így is jobban megéri magyarokat foglalkoztatni, hiszen nincs osztrák, aki elmenne szamócát szedni ennyi pénzért.

A 24. hu hírportál cikkében összefoglalta, hogyan befolyásolja a jogszabályi környezet a szamócabetakarítást.

Magyarországon a kormány egyik első intézkedéseként jelentősen egyszerűsítette az idénymunkások foglalkoztatását 2010-ben. Lényegében kivették őket az általános munkajogi szabályozás alól. Jogviszonyuk a NAV-hoz való bejelentéssel jön létre, így nem kell hozzá írásos munkaszerződés sem. Ugyanakkor nem illetik meg őket a szabadságra, betegszabadságra, és táppénzre vonatkozó előírásokban foglalt jogok.

Az idénymunka adóztatása, a közterhek megfizetése is kedvezőbbé vált. Jelenleg az idénymunkásoknak napi 6350 forintig nem kell adóbevallást készíteniük. Utánuk a munkáltatónak mindösszesen napi 500 forint közterhet kell fizetniük

- foglalta össze Ruszin Zsolt, adószakértő.

Ezzel szemben Ausztriában ugyanazok a munkajogi és adójogi szabályok vonatkoznak az idénymunkásokra, mint bármely más munkavállalóra. Bérüket ágazati szerződések rögzítik, amelyek tartományonként eltérők lehetnek – mondta lapunknak Krafft Erika, Korneuburgban élő adószakértő.

Egy Alsó-Ausztriában dolgozó mezőgazdasági munkás órabére 7,5-8,5 euró között mozog. Ehhez jön még hozzá az Ausztriában általános 13. és 14. havi fizetés egyhatoda, így nagyjából 8-10 euróra jön ki az órabér. A munkaidő szigorúan heti 40 óra. E mellett arányosan megilleti az idénymunkásokat a szabadság, betegszabadság, és a táppénzre vonatkozó előírások is.

Természetesen osztrák nyugdíjra is jogosultak az idénymunkások, feltéve, ha egy évig folyamatosan idénymunkásként dolgoznak.

A magyarokra ez feltehetőleg nem vonatkozik, hiszen döntő többségük kevesebb, mint egy évig dolgozik kint.

Az osztrák mezőgazdaságban a közterhek a munkabér 38,6-38,85 százalékát teszik ki. A munkaadók nagyjából 21 százalékot, a munkavállalók 18 százalékot fizetnek az osztrák államkincstárba. Ez utóbbi vonatkozik a magyar munkavállalókra is. Elvileg egyetlen könnyítés létezik az idénymunkásoknak: ha nem keresnek többet havi 450 eurónál (141 ezer forint), akkor nem kell járulékokat fizetniük. Ez azonban nem áll fenn, hiszen a magyar idénymunkások egy hét alatt keresnek ennyit, tehát elvileg nekik is be kell fizetniük a 18 százalékos közterhet az osztrák államkincstárba.

A magyar idénymunkások jellemzően 15-20 napot dolgoznak Ausztriában és Németországban, akár több turnusban is. Ez után személyi jövedelemadót is kell fizetniük a munkáltatás országában.

Az uniós szabályok szerint ugyanis, a külföldön „nem önálló” munkából (így hívják a munkaviszonyt is), szerzett jövedelem a munkáltatás országában adózik. Magyarországon ez már adózás alól mentesített jövedelemként adódik hozzá a magyar jövedelmekhez, mondta Ruszin Zsolt.

agrotrend.hu / 24.hu

Agrotrend

Téma: Agrár
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.5.27.
A problémák ellenére jó cseresznyeszezonra számít az ágazat
Az idén a közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés a tavalyi 8-10 ezer tonna után a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint – írja az MTI. Apáti Ferenc alelnök az MTI-nek elmondta, a sokéves átlagnál valamivel jobb, a tavalyinál mindenképpen kedvezőbb termésre számítanak, de nem lesz kiugróan magas a hozam. Kifejtette: ennek megfelelően a fogyasztói árak a tavalyihoz képest valamelyest mérséklődnek, a következő másfél hónap termelői árainak alakulása viszont szinte megbecsülhetetlen.
Agronapló - Beküldve: 22:10:42
2018.5.27.
Évek óta probléma az agráriumban a munkaerőhiány
Egyre több a betöltetlen állás. A munkaerőnek körülbelül az egyharmada hiányzik a kertészetekből és az agráriumból – derült ki az Inforádió ágazati körképéből. A szükséges munkaerőnek akár ötöde is hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Az építőiparban beruházások csúsznak, a mezőgazdaságban a termés betakarítását akadályozza a hiány. Éves átlagban a munkaerő egy százaléka talál külföldön munkát, ez magas arány. A KSH adatai szerint tavaly év végén 73 ezer betöltetlen állás volt Magyarországon, az előző évhez képest ez több mint 30 százalékos emelkedés.
Agroinform - Beküldve: 22:10:40
2018.5.27.
Az agrárium egyik legégetőbb kihívása az utánpótlás kérdése
Az agrárium egyik legnagyobb kihívása a nemzedékváltás, a következő tíz évben ugyanis nagyszámú idős és tapasztalt gazda kilépése várható az ágazatból – írta közleményében a K&H annak kapcsán, hogy negyedik alkalommal díjazták az agrár felsőoktatásban résztvevő hallgatókat. Az ágazat fiatalítását négy tényező teszi egyre égetőbbé: a gazdák magas életkora, a fiatalok alacsony és a pályaelhagyók magas aránya a szektorban, valamint a digitalizáció és az új technológiák elterjedése a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban.
Agrotrend - Beküldve: 22:10:36
2018.5.27.
A fiatal gazdák üdvözlik Nagy István kinevezését
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA üdvözli Nagy István miniszteri kinevezését – közölte a szervezet. Mint írják, megnyugtató, hogy újra a mezőgazdaság mindennapjait testközelből ismerő, gyakorló agrárszakember tölti be ezt a gazdák számára kulcsfontosságú vezetői tisztséget. Az AGRYA a közleményben rámutat annak jelentőségére, hogy a miniszter első nyilatkozataiban az agráriumban dolgozók számára ismert és mindenképpen megoldandó feladatokat említett kiemelt fontosságúként.
Agrotrend - Beküldve: 22:10:35
2018.5.27.
"A növényvédő szer nem méreg, és a szabályozott használat hasznos mindenki számára"
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Növényvédelmi Szövetség, amellyel a két szervezet vezetője egy évek óta tartó szakmai kapcsolatot tett formálissá. Az egyezséget Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Kovács Gyula, az MNSZ elnöke írta alá a XXII. Pápai Agrárexpo megnyitója előtt. – A növényvédelmet érintő kérdések megoldásában fontos szövetségeseink lehetnek a növényvédőszer-gyártók és -forgalmazók, illetve az őket képviselő Magyar Növényvédelmi Szövetség.
Agrotrend - Beküldve: 22:10:31
2018.5.27.
Hiába a modern géppark, nincs se szerelő, se traktoros
A mezőgazdasági üzemek számára egyre nagy problémát okoz, hogy pótolják a folyamatosan nyugdíjba vonuló, tapasztalt szakembereket, akik a munkagépek működtetését, karbantartását végzik. Megoldást csak a szakma és az oktatás népszerűsítése jelenthet. Rendkívül kevés a mezőgazdasági gépszerelő és talán még kevesebb a traktoros. Ugyanakkor Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági cégei tízmilliókat költöttek gépparkjuk korszerűsítésére – írja a szoljon.hu.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:10:29
2018.5.26.
Tudta? 5 hektár levendula 50 hektár kukoricásnak felel meg
A gyógynövény magasabb értékű kultúra, viszont nagyon sok munka van vele, és sokat kell befektetni, ugyanakkor 500 ezer – 1,5 millió forint lehet hektáronként az árbevétel. Reneszánszát éli nagyanyáink kedvelt kerti és „háztartási” növénye, a levendula. A sokoldalú növényt egyre többféle módon és feldolgozási területen hasznosítják, s bár Magyarország még elmarad a világ trendjétől, hazánkban is egyre többen látnak benne fantáziát.
Agrotrend - Beküldve: 21:42:47
2018.5.26.
Köd előtte, köd utána! – KÖDSÁRKÁNY a gazdák védelmezője a fagykártól!
Hallott már a fagymentesítő Ködsárkányról? – Figyelem, a gép pályázatban is megvásárolható! A Dolina Kft. saját fejlesztésű- és saját gyártású gépe a Ködsárkány, amely a szőlő- és gyümölcsültetvények talajmenti fagy elleni védelmére szolgál. A Ködsárkány egyedisége technológiájában rejlik, miszerint a gép a tűztérben meggyújtott tüzelőanyagot elégeti és a keletkező hőt, füstöt és vízpárát az ültetvényben elteríti. Az eszköz munkáját gyakorlati gépbemutatókon tekinthették meg a gazdálkodók.
Agroinform - Beküldve: 21:42:45
2018.5.26.
Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el
Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában. A KSH adatai szerint 2018. I-III hónapokban a fontosabb állatok és állati termékek felvásárlási átlagárai a következők szerint alakultak:
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:42:44
2018.5.25.
Figyelem, fontos módosítási határidők az állatalapú támogatásoknál!
Az egységes kérelem felületen benyújtott termeléshez kötött állatalapú támogatási kérelmek, valamint a Vidékfejlesztési Programból finanszírozott kifizetési kérelmek beadását követően is vetődtek fel kérdések az érintett gazdálkodók részéről, amelyekkel kapcsolatban a Nemzeti Agrárkamara számára a Magyar Államkincstár az alábbi tájékoztatást adta. A Vidékfejlesztési Programban szereplő VP3-14.1.1.-16 kódszámú „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” esetében
Agroinform - Beküldve: 22:18:39
2018.5.25.
Döcögősen indul az idei méhész szezon
A fagyosan induló tavasz nagyban hátráltatta a méhcsaládok fejlődését, akik így nem érték el erejük teljét mire virágozni kezdett a repce és az akác. És igen, a hirtelen jött melegben a két nagy mézelő virág virágzása szinte egybeesett. Kihívásokkal teljes az idei méhész szezon kezdete. Tavaly az atkafertőzés elharapódzása miatti családpusztulások sanyargatták a méhek és a méhészek életét.
Agrotrend - Beküldve: 22:17:55
2018.5.25.
Hatósági ellenőrzés mellett is mesés a mák virágzása Zalában
Milejszegnek határában nagy táblákon virágzik a mák. A lilás, kékes szirmok látványosan megfestik a tájat. A helyi üzem maga fejlesztette ki a mák termesztéséhez szükséges éghajlatspecifikus mezőgazdasági metódusokat. Hatalmas táblákon virít a virágzó mák a milejszegi mezőkön, az ország egyik legnagyobb olajsajtoló vállalkozása, a milejszegi Szak Olajsajtoló-üzem jóvoltából. Az üzem részéről Szak Enikő a zaol.hu-nak elmondta:
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:17:16
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36053db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120