Egyre nagyobb a kereslet itthon a kígyóuborkára
A vásárlók egész évben igénylik a friss uborkát, a kereslet az európai tendenciáknak megfelelően egyre nő. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint Magyarországon az összes uborkatermés kétharmada hajtatott uborka, a többi ipari feldolgozásra kerül. A hajtatott uborka termőterülete nem változott számottevően, 100 hektár körül alakult (60-70 hektár kígyóuborka, 30-40 hektár salátauborka). A hazai saláta- és kígyóuborka-termés 15–18 ezertonna között változik, 2017-ben megközelítette a felső értéket.
A téli időszakban – a Spanyolországból érkezőkonkurens olcsó import miatt – nehéz gazdaságosan termelni az uborkát. A konzervuborkát szinte kizárólag Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik, felülete 500-600 hektár körül, a mennyiség 13-14 ezer tonna körül alakul évente. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött uborka külkereskedelmi egyenlege negatív volt az elmúlt években. A behozatal – elsősorban Németországból és Spanyolországból – 7 százalékkal 12,1 ezer tonnára csökkent, a kivitel 13 százalékkal 3,6 ezer tonnára nőtt 2017-ben azegy évvel korábbihoz képest. A friss vagy hűtött uborka importjának értéke 2,47 milliárd forint, az export értéke 632 millió forint volt 2017-ben.Az apró uborka külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években. A kivitel 32 százalékkal 6,8 ezer tonnára csökkent, míg a behozatal 141 százalékkal 1,8 ezer tonnára nőtt 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest. Az apró uborka exportjának értéke 1,49 milliárd forint, az import értéke 256 millió forint volt 2017-ben, az 1,8 milliárd forintos külkereskedelmi aktívum 1,23 milliárd forintra csökkent egy év alatt. Az elmúlt évek során az ecetes uborka exportvolumene tovább csökkent, 12 százalékkal 9,6 ezer tonnára, ugyanakkor az értékét tekintve nem változott számottevően, és 1,9 milliárd forint volt 2017-ben.A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci felmérése szerint a magyarok egy főre vetítve 1,6-1,8 kilogrammot fogyasztanak a kígyóuborkából évente. Az európai tendenciáknak megfelelően a magyar fogyasztás is dinamikusan növekszik, a vásárlók egész évben igénylik a friss uborkát. Szakértők szerint Európában több éve tartó trend a mini zöldségek, így a kisméretű uborkák iránti igény növekedése.A hazai áru február végén jelent meg a piacokon, akkor a nagybani ára 750 forint volt kilónként. Egy hónap alatt az ár nagyot esett, de még így is a tavalyi szint felett volt. Az AKI adatai szerint a fővárosi nagybani piacon egy kiló kígyóuborka termelői ára március utolsó hetében 525 forint volt, 75 forinttal magasabb, mint egy évvel korábban.A kígyóuborka importja a fogyasztással együtt emelkedik, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint friss, illetve hűtött uborkából tavaly 7 százalékkal többet, összesen 12,1 ezer tonnát hoztak be az országba, miközben a kivitel 13 százalékkal 3,6 ezer tonnára nőtt.
Agroinform
|
|
Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:
2018.4.19.
|
|
A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek – írja a nak.hu. Az import termékeket fokozatosan váltják le a magyar termékek, melyek mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot. Magyarországon a zöldséghajtatásnak komoly hagyományai vannak. Jelenleg mintegy 2600 hektáron termesztünk üvegház és fóliasátor alatt zöldségeket. Az elmúlt években folyamatos fejlődés volt tapasztalható az ágazatban, melyhez hozzájárult a magyar termálenergia valamint az üvegházi technológiák korszerűsítése is. A legnagyobb termőterület a kiváló fényviszonyokkal rendelkező dél-alföldi régióban található, ahol megtermelik a hajtatott zöldségek mintegy nyolcvan százalékát.
|
Agronapló -
Beküldve: 22:31:12
|
2018.4.19.
|
|
A 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzésen szinte minden területen javuló eredményeket tapasztaltak a szakemberek – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán. A hatóság tájékoztatott arról, hogy az egy hónapos mustra során 4715 vizsgálatot végeztek, amelyekből 88 figyelmeztetéssel, 154 pedig mintegy 13,5 millió forintnyi bírsággal zárult. A több mint 20 ezer megvizsgált élelmiszer-tételből 349-et – mintegy 9,5 tonnát – kellett kivonni a forgalomból.
|
Agronapló -
Beküldve: 22:31:7
|
2018.4.15.
|
|
A vásárlók egész évben igénylik a friss uborkát, a kereslet az európai tendenciáknak megfelelően egyre nő. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint Magyarországon az összes uborkatermés kétharmada hajtatott uborka, a többi ipari feldolgozásra kerül. A hajtatott uborka termőterülete nem változott számottevően, 100 hektár körül alakult (60-70 hektár kígyóuborka, 30-40 hektár salátauborka). A hazai saláta- és kígyóuborka-termés 15–18 ezertonna között változik, 2017-ben megközelítette a felső értéket.
|
Agroinform -
Beküldve: 15:28:6
|
2018.4.15.
|
|
A fogyasztást ösztönző kampány és az ötszázalékos áfa hatására annyira megugrott a hazai kereslet, hogy relatív hiány alakult ki. A halhús áfájának januári csökkentése még mindig érezteti hatását dacára annak, hogy a termék azóta hiánycikk lett – mondta a Magyar Hírlapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal)szóvivője. Beszélt arról is, az idei tavasz egyik kellemetlen momentuma a belvíz, így a Dunántúl jó részén egyelőre nem kezdődhet el a halászat.
|
Agrotrend -
Beküldve: 15:27:57
|
2018.4.14.
|
|
Az utóbbi években felkapottá váltak a régi falusi portákon, szőlőhegyeken gondozás nélkül is bőséges, egészséges, jóízű termést nevelő gyümölcs-tájfajták. Ezeket a gazdálkodó ember a természet segítségével válogatta ki aszerint, hogy ami kevés törődés mellett is életképes, termőképes maradt, azt továbbszaporította.
A vegyszermentes termesztés egyik alapja az ellenálló zöldség- és gyümölcsfajták ültetése. mielőtt zöldségvetőmagot választunk, tájékozódjunk az adott fajta betegségekkel szembeni ellenállóságáról.
|
Magyar Mezőgazdaság -
Beküldve: 12:31:8
|
2018.4.14.
|
|
Ősidők óta ismert és előszeretettel fogyasztott növényünk a torma (Armoracia rusticana). Már a Biblia is említést tesz róla – a zsidó húsvéton csípős, keserű gyökeret szolgáltak fel, vélhetően tormát –, de honfoglaló eleink is ismerhették az aromás növényt. A hajdúsági torma olyan eredetvédett hazai termék, amely 2009 óta uniós oltalmi minősítést élvez.
|
Agroinform -
Beküldve: 12:21:53
|
2018.4.13.
|
|
Egyre több kígyóuborka fogy a magyar piacon, a vásárlók már egész évben keresik a friss zöldséget a boltokban – írta a Magyar Idők vasárnap. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci felmérése szerint kígyóuborkából a magyarok egy főre vetítve 1,6-1,8 kilogrammot fogyasztanak évente. Ezzel szorosan az uniós átlaghoz közelítünk: Nyugat-Európában a kígyóuborka fogyasztása átlagosan 2-2,2 kilogramm körül alakul fejenként.
|
Agronapló -
Beküldve: 18:32:35
|
2018.4.13.
|
|
A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani – közölte az MTI. Más gyümölcsfajtáknál nem ilyen rossz a helyzet.
|
Agronapló -
Beküldve: 18:32:25
|
2018.4.11.
|
|
Helyitermék-raktár létesül a baranyai Cserdiben. A baranyai településen prémium minőségű termékek készülnek. Helyitermék-raktárat, hűtőházat, csomagolót is magába foglaló logisztikai bázist létesít Cserdiben 250 millió forintos európai uniós forrásból az önkormányzat - hangzott el a túlnyomó többségében cigány lakosságú baranyai községben tartott pénteki projektnyitón.
|
Agrotrend -
Beküldve: 20:8:19
|
2018.4.10.
|
|
Gombatermesztő- , feldolgozó- és kutatóközpontot, valamint komposztgyártó üzemet épít a Fungaria Bio Zrt. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. A 2,6 milliárdos kormánytámogatással megvalósuló, 10,5 milliárd forint értékű kiemelt beruházás eredményeképp laskagombát és más "egzotikus" típusú gombákat termesztenek, dolgoznak fel, csomagolnak és értékesítenek majd.
|
Magyar Mezőgazdaság -
Beküldve: 21:56:30
|
2018.4.8.
|
|
2018. áprilisától kezdve az év őszéig az élelmiszerek nyomon követésével kapcsolatos információkkal ismerkedhetnek az élelmiszeripari vállalkozások. A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti államtitkársága és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2015 októberében kötött megállapodást a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform létrehozására és működtetésére. A platform célja, hogy az együttműködő felek segítséget nyújtsanak a hazai élelmiszeripari vállalkozásoknak nyomonkövetési rendszereik, üzleti kommunikációjuk és fogyasztói marketingeszköztáruk nemzetközi szintre történő emelésében.
|
Agrotrend -
Beküldve: 22:31:59
|
2018.4.8.
|
|
Több mint 1,2 milliárd forintból építette fel új, kényelmi élelmiszereket gyártó üzemét a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. Üllőn, ahol már az induláskor 50 új munkahelyet teremtettek - ismertette Heiszler Gabriella, a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója szerdán, sajtótájékoztatón. Heiszler Gabriella elmondta, hogy a vállalat üllői logisztikai központjának területén található létesítményben kezdetben naponta 4 tonna majonézes salátát és több mint 20 ezer szendvicset fognak készíteni.
|
Magyar Mezőgazdaság -
Beküldve: 22:31:53
|
|