Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 3. 22.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.3.13.  <<

Nem ártott a tél végi nagy hideg a vetéseknek

Károk nélkül teleltek át a vetések, a gabonaárak pedig közelítenek a termelők által elvárt szinthez – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Jó állapotban vannak az őszi gabonavetések, a hó alatt nem ártott a nagy hideg sem, a kártevőket viszont jelentősen meggyérítette, így most bizakodva várjuk a tavaszt. Most még telített a talaj, sok helyen középmély lazítókkal vezették a talajba a csapadékot, és a földek nagy részén már korábban befejezték az első fejtrágyázást – mondta Vancsura József. Hozzátette, várják, hogy böjti szelek annyira kiszárítsák a talajt, hogy a munkagépekkel rá tudjanak menni, de most nincsenek késésben a gabonatermelők. És lassan az árak is közelítenek az 50 ezer forint körüli szinthez, amely már megfelelőnek mondható.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss gabonapiaci jelentése szerint átlagosan 50 ezer forint körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott egy tonna étkezési búza február végén. A takarmánybúza ára ugyanekkor 47-48 ezer forint volt. Ezek az árak 8-13 százalékos növekedést jelentenek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A kukoricaárak is emelkedtek belföldön és a világpiacon egyaránt. Az AKI jelentése szerint a párizsi árutőzsdén a termény legközelebbi határidőre szóló jegyzése a tonnánkénti 153 euróról 156 euróig araszolt. A Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában a termény márciusi jegyzése 47,2 ezer forint/tonna áron tart, míg a májusi szállítású takarmánykukoricával 48 ezer forintos áron kereskedhettek. A fizikai piacon az AKI adatai szerint átlagosan 44,5 ezer forint volt egy tonna kukorica ára február második hetében, 8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

– Örülünk annak, hogy ennyit fejlődött Magyarországon a kukorica ipari feldolgozása, ez biztonságot ad a termelőknek – mondta Vancsura József. – A tengeri kikötők távolsága miatt a hazai feldolgozók nem is gondolkodnak importban, és sok esetben hajlandók magasabb árat adni a kukoricáért, illetve akár a készleteiket is készek növelni. Mindezt annak köszönhetően is, hogy a kukoricából készülő etanol és izocukor jól értékesíthető a világpiacon. Ugyanezek sajnos nem mondhatók el a malomiparról, ahol a lisztpiac meglehetősen korlátos.

A napraforgópiacon ezekkel ellentétes folyamatok zajlanak – derül ki az AKI jelentéséből. A fizikai piacon átlagosan 92 ezer forintért cserélt gazdát a napraforgómag tonnája február második felében, ami az egy évvel korábbinál 13 százalékkal alacsonyabb árszint.

Agronapló

Téma: Agrár
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.3.14.
Mínusz 14 alatt biztos a fagykár a gyümölcsösben
Nem múltak el nyomtalanul a múlt heti fagyok a magyarországi gyümölcsösökben, Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, a felmért rügykárokból kiderült, a kajszi- és az őszibaracknál már most számolhatnak a gazdák termésveszteséggel. Az elnök a lap szombati számában kifejtette: ahol az éjszakai hőmérsékletek nem zuhantak mínusz 12 és mínusz 14 fok alá, ott egyetlen gyümölcsfaj sem szenvedett virágrügy-károsodást, ahol viszont mínusz 14 és mínusz 19 fok között volt a hőmérséklet, már nagyobb mértékű a károsodás a kajszibarackban és az őszibarackban, de még épen maradhatott a virágrügyek legalább 20-40 százaléka, amelyből akár teljes termés is kialakulhat, ha a következő két hónapban kedvező lesz az időjárás.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:10:17
2018.3.14.
Egyre több műtrágyát veszünk
Leginkább az összetett műtrágyák felé fordult a piac, különösen a foszfor iránti igény nőtt meg. A mészammon-salétrom piacvezető pozíciója megkérdőjelezhetetlen. A gazdák vásárlásait az is ösztönözte, hogy a műtrágya tulajdonképpen olcsónak számít. A műtrágya-forgalmazók 1,8 mllió tonna terméket értékesítettek a gazdáknak 2017-ben - áll az Agrárgazdasági Kutató statisztikai jelentésében. Az eladott mennyiség 13,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az elmúlt öt év átlagához viszonyítva pedig 25 százalékkal emelkedett.
Agrárszektor - Beküldve: 22:10:14
2018.3.14.
A starterekről: indokolt-e ennyi foszfor és cink?
Az alaptrágyával más a célunk, mint a tavasszal kiadott starterrel. Utóbbinak csak egyetlen funkciója van: minél gyorsabb, erőteljesebb indulást biztosítani a csíranövénynek. Csodaszer nincs, de egy bölcs döntéssel közelebb jutunk a csodához. Meglepő kísérleti eredmények láttak már hazánkban is napvilágot. A betakarítási adatok alapján 200 kg/ha trágya hatásával érhet fel a vetőmag alá, közvetlenül a magágyba juttatott, 20 kilónyi mikrogranulált starter. Persze ehhez az is kell, hogy az összetétele „hiánypótló” legyen az adott talajon.
Agrárszektor - Beküldve: 22:10:11
2018.3.14.
Hatékonyabb a termelés tápanyag-gazdálkodási tervvel
Népszerű szolgáltatás lett a gazdálkodók körében a tápanyag-gazdálkodási terv készíttetése. Bár ma még a legtöbben pályázati kötelezettségük miatt kérik a dokumentum összeállítását a kamara szakembereitől, számos termelő a tudatos és okszerű gazdálkodás jegyében fordul a falugazdászokhoz. Egyre több gazdálkodó látja be, hogy egy pontos tápanyag-gazdálkodási terv segítségével sokkal hatékonyabban termelhet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több mint két éve indította el a szolgáltatását, ennek keretében máig több mint 55 ezer hektárra készítettek ilyen dokumentumot a falugazdászok.
Agrotrend - Beküldve: 22:9:59
2018.3.14.
A magyar büdzsé fizethet, ha kevesebb pénz jönne Brüsszelből
Saját költségvetésből is kiegészítheti Magyarország az uniós agrártámogatásokat 2020 után, ha a Brüsszelből érkező források a következő EU-s pénzügyi ciklusban csökkennének - hangzott el a Portfolio "Agrárium 2018" című kecskeméti konferenciáján. Magyarország többek között azt szorgalmazza, hogy az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsödjön.
Agrárszektor - Beküldve: 22:9:52
2018.3.13.
Nem ártott a tél végi nagy hideg a vetéseknek
Károk nélkül teleltek át a vetések, a gabonaárak pedig közelítenek a termelők által elvárt szinthez – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Jó állapotban vannak az őszi gabonavetések, a hó alatt nem ártott a nagy hideg sem, a kártevőket viszont jelentősen meggyérítette, így most bizakodva várjuk a tavaszt. Most még telített a talaj, sok helyen középmély lazítókkal vezették a talajba a csapadékot, és a földek nagy részén már korábban befejezték az első fejtrágyázást – mondta Vancsura József. Hozzátette, várják, hogy böjti szelek annyira kiszárítsák a talajt, hogy a munkagépekkel rá tudjanak menni, de most nincsenek késésben a gabonatermelők. És lassan az árak is közelítenek az 50 ezer forint körüli szinthez, amely már megfelelőnek mondható.
Agronapló - Beküldve: 21:42:30
2018.3.13.
Az öntözés hasznossága megkérdőjelezhetetlen
Nehéz ügy az öntözésfejlesztés, más országok már jóval előrébb tartanak az öntözés fejlesztésében, mint Magyarország, viszont idehaza is elkezdődött ez a folyamat – derült ki a Portfolio Agrárium 2018 konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. Nehéz ügy az öntözésfejlesztés, de a kezdeti lépéseket megtette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a közelmúltban lezárult vízigény-felméréssel. Ennek során kiderült, hogy a termelők 350 ezer hektárt öntöznének a mai 80 ezer hektárnyi területtel szemben. A Portfolio Agrárium 2018 konferenciáján Győrffy Balázs, a NAK elnöke két példával is illusztrálta, hogy ez nem speciálisan magyar probléma.
Agronapló - Beküldve: 21:42:23
2018.3.13.
Azonnal kielemezhető a szecskázott termény
Hihetetlen pontossággal képes analizálni a levágott terményt a John Deere szecskázógépekre szerelhető új berendezés. A gazdálkodó így már a betakarítás pillanatában tisztában lehet az elkészülő takarmány értékével. A kidobó toronyra szerelt HarvestLab valós időben méri a termény nedvességtartalmát és összetételét a John Deere 8000-es sorozatú önjáró szecskázógépeknél. A Carl Zeiss vállalattal közösen fejlesztett berendezés infravörös technológiát alkalmaz, és másodpercenként 17 alkalommal végez méréseket a betakarított terményen. A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) ±0,78%-ra mérte a rendszer pontosságát a szárazanyag-tartalom vonatkozásában.
Agrárkapu - Beküldve: 21:42:20
2018.3.12.
Meghosszabbították az ültetvénytelepítési beruházások pályázatának határidejét
Március 8. helyett március 14. éjfélig lehet jelentkezni az ültetvénytelepítés érdekében öntözés kialakítását támogató felhívásra – közölte a Miniszterelnökség. A Miniszterelnökség szerdai közleménye informatikai rendszerleállással indokolta a határidő módosítását. A pályázat a korszerű és környezetbarát termesztési technológiákat segíti egyéni projekteknél legfeljebb 75 millió forint, kollektív projekteknél legfeljebb 150 millió forint vissza nem térítendő támogatással.
Agronapló - Beküldve: 20:14:16
2018.3.12.
Ember már nincs, robot még nincs a zöldségtermesztésben
A jövő már itt kopogtat a hazai zöldségtermesztésben, bár az egyre szaporodó „fullextrás” üvegházak mellett sokan még ma is „kőkorszaki” módszerekkel termelnek. A vegyszerek szisztematikus visszaszorításával és a krónikus munkaerőhiánnyal a robotművelés szerepe felértékelődik majd, de még ezen a téren is gyerekcipőben járunk. Viszont már folyamatosan figyelni tudjuk, hogyan dolgozik a növény, ez pedig jó kiindulópont a hatékonyabb működéshez.
Agroinform - Beküldve: 20:14:4
2018.3.12.
Közel 100 milliárd kertészeti beruházási támogatást ítéltek meg eddig
Szegeden rendezték meg a Zsendülés IV. Kertészeti Konferenciát, ahol Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető kertészeti támogatásokat és a már megítélt fejlesztési forrásokat – közölte az Miniszterelnökség. Az államtitkár előadása keretében kiemelte: eddig több mint 4700 kertészeti beruházási kérelmet támogatott a Miniszterelnökség, melynek eredményeképpen mintegy 98 milliárd forint támogatás felhasználásával valósulhatnak meg kertészeti fejlesztések az országban.
Agronapló - Beküldve: 20:14:1
2018.3.11.
Bevált megoldások a kukorica gyomirtására
A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot. „A mintegy 100 hektáros családi gazdaságunk Dunaföldváron található. A talajok java része mély fekvésű, jó termőhelyi adottságú, rajtuk kukoricát, búzát, napraforgót és 2017-től őszi káposztarepcét termesztünk. A gazdálkodás mellett egy gazdakör elnöke vagyok, amely immár több mint 10 éve szervez a gazdálkodóknak szakmai, elsősorban téli rendezvényeket, amelyeken a Nufarm területi képviselője is képviselteti magát.
Agrotrend - Beküldve: 22:21:4
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35496db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120