Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 3. 22.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.3.13.  <<

Megjelent az afrikai sertéspestis elleni védekezést összefoglaló új határozat

Egységes szerkezetben, új intézkedésekkel is kiegészítve foglalja össze az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezési feladatokat az Országos Főállatorvos 2018. március 8-án megjelent 1/2018-as határozata. A határozat célja, hogy az érintettek még hatékonyabban végezhessék el a megelőzést és a korai felismerést szolgáló teendőket. Az új, átfogó dokumentumban meghatározták például a magas-, a közepes- és az alacsony kockázatú területeket és az azokon szükséges intézkedéseket.

Az állatorvosokból, vadászokokból és vadbiológusokból álló ASP Nemzeti Szakértői Bizottság – az elmúlt időszak európai járványhelyzetének változása miatt – javaslatot tett a magas kockázatú terület módosítására, valamint egy közepes és egy alacsony kockázatú terület létrehozására.

A magas kockázatú területen bevezetett intézkedéseket ezentúl már nem csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Ukrajnához közeli területein kell alkalmazni, hanem a megye teljes területén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti részében és Hajdú-Bihar megye 5 vadásztársaságának területén is. Ezeken a területeken aktívan keresik például az elhullott vaddisznókat, valamint a hatóság mind az elhullottan talált, mind a kilőtt vaddisznóknál laboratóriumi vizsgálatot végez.

További előírás, hogy vaddisznó társasvadászatot csak a megyei főállatorvos előzetes engedélyével lehet tartani, valamint, hogy minden vadfarmot, vadaskertet kettős kerítéssel kell körbevenni. Házi sertéseket csak úgy szabad tartani, ha azok vaddisznóval nem tudnak érintkezni, és az elhullott házi sertéseket is vizsgálni kell.

A közepes kockázatú területre – Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Hajdú-Bihar megye további területei, valamint Békés, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye meghatározott területein – ennél enyhébb intézkedések vonatkoznak. Ugyanakkor, hasonlóan a magas kockázatú területhez, ezeken a részeken is érvényes például, hogy fokozni kell a vaddisznó kocák és malacok kilövését a vaddisznók számának csökkentése érdekében.

Az ország további részein – alacsony kockázatú terület – a megtalált vaddisznó hullák laboratóriumi vizsgálatát és összegyűjtését, majd ártalmatlanítását írja elő a határozat. Emellett az élő vaddisznókat ezekről a területekről sem lehet kivinni, valamint az elhullott házi sertéseket is vizsgálni kell.

Az ASP emberre nem veszélyes, ugyanakkor esetleges magyarországi megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt jelentene. A korai felismerése érdekében hozott intézkedések eredménye attól függ, hogy a sertéstartók és vadászok eleget tesznek-e a bejelentési kötelezettségüknek. Ugyanígy kiemelten fontos hogy a sertéstartók betartsák a moslékkal való etetés tilalmát.

A betegséget nem csak a fertőzött vaddisznók tudják az országba behozni. Az Ukrajnából, Oroszországból származó sertéshús, húskészítmény révén is megjelenhet az ASP Magyarországon, ezért kiemelten fontos, hogy még útipoggyászban se hozzanak be ezekből az országokból sertéshúst, húskészítményt a turisták és a vendégmunkások!

Az előírásokat részletesen tartalmazó teljes határozat elérhető a kormany.hu-n.

Agroinform

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.3.14.
Tovább nő a belvízveszély
A következő napok esőzései már egyáltalán nem hiányoznak a talajoknak. Szerdán is többfelé várható eső, zápor. Az átlagosnál csapadékosabb február és a múlt heti gyors olvadás következtében országszerte telítettek a talajok, és a mögöttünk álló héten tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, elsősorban az ország déli felén. A jelenlegi meleg időben a vízzel való elöntöttség komoly károkat okoz az őszi vetésekben. Az átlagosnál jóval melegebb hétvége után a talaj hőmérséklete is sokat emelkedett az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest. Mindenütt kiengedtek a talajok, 5 cm-es mélységben 4 és 10 fok közötti hőmérsékleti értékek a jellemzőek az országban. Nagyobb mélységekben kissé hidegebb a talaj, de fagy nem tapasztalható.
Agroinform - Beküldve: 22:12:46
2018.3.13.
Megjelent az afrikai sertéspestis elleni védekezést összefoglaló új határozat
Egységes szerkezetben, új intézkedésekkel is kiegészítve foglalja össze az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezési feladatokat az Országos Főállatorvos 2018. március 8-án megjelent 1/2018-as határozata. A határozat célja, hogy az érintettek még hatékonyabban végezhessék el a megelőzést és a korai felismerést szolgáló teendőket. Az új, átfogó dokumentumban meghatározták például a magas-, a közepes- és az alacsony kockázatú területeket és az azokon szükséges intézkedéseket.
Agroinform - Beküldve: 21:42:26
2018.3.13.
Jön a kékfrankos éve
A Kékfrankos évének nyilvánította az ideit a Földművelésügyi Minisztérium (FM) - jelentette be a tárca vezetője pénteken Budapesten a tavalyi Furmint éve záróeseményén. Fazekas Sándor kiemelte: az idei év azért lett a Kékfrankos éve, mert egy igazi magyar kékszőlőfajta, amelyből kitűnő borok készíthetők, amelyekre érdemes külön is felhívni a fogyasztók figyelmét. Továbbá a kékfrankos a legnépszerűbb és a legnagyobb területen termesztett kékszőlőfajta Magyarországo. A miniszter elmondta, hogy elindítják "a kékfrankos országkóstolót". Emellett több, a témához kapcsolódó workshop, tudományos kutatás valamint más esemény is zajlik majd, hasonlóan a "nagy sikerű" Furmint évéhez.
Agronapló - Beküldve: 21:41:34
2018.3.13.
Így lesz hamissá a tatárbifsztek – avagy miért nem eszünk több marhát?
Habár megtöbbszöröződött a magyar húsmarha előállítás az utóbbi évtizedben, a hazai lakosság szinte nem is jut hozzá e nemes húshoz. A rendszerváltás környékén még fejenként 9 kiló, most alig 2-2,5 kiló marhahúst eszünk évente. Ráadásul ennek nagy része leselejtezett öreg tehén terméke, ami nem nagy gasztronómiai élmény. A képen: Wagyu marhák magyar farmon. A világ legdrágább és legértékesebbnek vélt húsát adó fajta is megtalálható a kínálatban - igaz a csúcsgasztronómiát szolgálják.
Szabad Föld - Beküldve: 21:41:31
2018.3.13.
Hogy lehetne csökkenteni az élelmiszerhulladékot?
Az élelmiszerláncban előforduló aktuális és fontos kérdések megvitatása, valamint a felmerülő problémák megoldása érdekében indított kerekasztal beszélgetéssorozatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A március 6-án, Budapesten megrendezett első találkozón, melynek témája az élelmiszerhulladékok csökkentése volt, az élelmiszer-előállítók és -forgalmazók mellett, karitatív szervezetek, hatósági szakemberek, valamint a jogalkotói oldal képviselői is részt vettek.
Agronapló - Beküldve: 21:41:19
2018.3.12.
Tisztújítás és fiatalítás az Agrya vezetőségében
Az Agrya országos gyűlése még 2016-ban döntött a vezető testületek fiatalításának menetrendjéről. Ennek első lépéseként az alapító generációhoz tartozó két alelnök adta át most helyét fiatalabb gazdatársainak. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) 2018. február 28-án tartotta éves küldöttgyűlését, amelyen két új alelnököt választottak. A fiatal gazdák még 2016-ban döntöttek a szövetség vezetőségének fiatalításáról. Most ennek első állomásaként Vrancsik András és Szakács Roland alelnökök adták át a helyüket ifjabb kollégáiknak, Hegedűs Zsoltnak (35) és Barcza Balázsnak (34). A két leköszönő tisztségviselő a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének alapítói közé tartoztak. Munkájukat a Fiatal Gazdákért Díjjal köszönte meg az Agrya országos gyűlése.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:14:23
2018.3.12.
Csak 50 nap az élete, de micsoda fényűzésben telik!
Sokat változott a baromfitenyésztés a kilencvenes évek óta, amikor Magyarországon is rohamléptekkel kezdtek elterjedni a húshibridek. A számítógép-vezérelt hűtő- és fűtőrendszerek, hőcserélő berendezések, energiatakarékos LED-lámpák ma már nem „fényűző” kiegészítők, hanem a gazdaságos és stresszmentes tartás alapkövetelményei. A baromfitenyésztés célja – nem meglepő módon – a minőségi végtermék előállítása jövedelmező termeléssel. A kilencvenes években ebből a szempontból nagy ugrás következett be Magyarországon, ahol megtörtént a húshibrid adaptáció, ám ez szükségszerű technológiai megújítást is vont maga után.
Agroinform - Beküldve: 20:13:47
2018.3.11.
Magyar kormány: Brüsszel a külföldi földspekulánsok oldalára állt
Az Európai Bíróság mai döntése azt jelenti, hogy Brüsszel a külföldi földspekulánsok oldalára állt. A kifogásolt magyar törvény célja ugyanis az volt, hogy a magyar földet ne lehessen többé külföldi spekulánsok kezére játszani, ahogy az a balliberális kormányok alatt történt. A külföldi spekulánsok ugyanis már a baloldal kormányzása idején arra készültek a zsebszerződések megkötésével, hogy ha 2011-ben lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma, akkor 600 ezer hektár magyar földet szereznek meg - olvasható az agrártárca (FM) nyilatkozatában.
Szabad Föld - Beküldve: 22:24:28
2018.3.11.
Vissza kell adni a folyóknak azt, ami az övék – a belvizes területeken a művelési ágat kell megváltoztatni
Egy fenyegető globális vízválság jeleit lehet tapasztalni a világban, mely jelek már hazánkban is láthatóak. Átfogó paradigmaváltásra van szükség, hogy megelőző jellegű legyen a tevékenység. A tavaly elfogadott Nemzeti Vízstratégia új korszakot nyitott a hazai vízgazdálkodásban – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapjának adott interjújában Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.
Agrotrend - Beküldve: 22:20:48
2018.3.11.
Cél, hogy az árvízi védekezés során a természeti értékek ne sérüljenek
Több mint 1,1 millió euró támogatásból gazdálkodhat 2020 végéig az a magyar és osztrák közös projekt, amely januárban indult, és a Rába folyó vízgyűjtője vizes élőhelyeinek fejlesztését tűzte ki célul. A projekt egyik legfontosabb célja, hogy megpróbálja a természetvédelmet és az árvízi védekezést úgy összehangolni, hogy a természeti értékek lehetőleg ne sérüljenek – közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a projektindító keddi szalafői tanácskozás után.
Agroinform - Beküldve: 22:20:33
2018.3.11.
Agrárágazati civil szervezetek pályázhatnak támogatásra
A Földművelésügyi Minisztérium megjelentette az agrárágazati civil szervezeteket támogató pályázat 2018. évi kiírását. A Földművelésügyi Minisztériumhoz kötődő civil szervezetek fontos szerepet vállalnak abban, hogy teljesüljenek az agrárágazati célkitűzések. A tárca, mint minden évben, 2018-ban is segítséget kíván nyújtani ezen szerveztek támogatásához az agrárágazati szervezetek számára a Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya által kiírt pályázatával.
Agronapló - Beküldve: 22:17:13
2018.3.10.
A növényvédelem és a klímaváltozás is veszélyezteti a beporzókat
A beporzó rovarok védelmében a természetes élőhelyek helyreállítása, változatos méhlegelők kialakítása, valamint a növényvédő szerek használatának csökkentése hozhatna áttörést. A tenyésztett és vadon élő méhek állománya mind Európában, mind Észak-Amerikában jól láthatóan csökkent az elmúlt évtizedekben. Mivel kultúrnövényeink beporzását jórészt e rovarok végzik, egyedszámcsökkenésük jelentős élelmezési problémákat is felvet – írja a Szent István Egyetem közleménye.
Agroinform - Beküldve: 22:50:13
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35496db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120