Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 3. 22.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.3.13.  <<

Az öntözés hasznossága megkérdőjelezhetetlen

Nehéz ügy az öntözésfejlesztés, más országok már jóval előrébb tartanak az öntözés fejlesztésében, mint Magyarország, viszont idehaza is elkezdődött ez a folyamat – derült ki a Portfolio Agrárium 2018 konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. Nehéz ügy az öntözésfejlesztés, de a kezdeti lépéseket megtette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a közelmúltban lezárult vízigény-felméréssel. Ennek során kiderült, hogy a termelők 350 ezer hektárt öntöznének a mai 80 ezer hektárnyi területtel szemben. A Portfolio Agrárium 2018 konferenciáján Győrffy Balázs, a NAK elnöke két példával is illusztrálta, hogy ez nem speciálisan magyar probléma.

Igaz, a kezdetektől a megvalósulásig más és más út vezet. Mint mondta, Portugáliában még az 1950-es években alkották meg a helyi országos öntözésfejlesztési stratégiát, és az abban lefektettek alapján nemrég adtak át új berendezéseket. Romániában pedig úgy határoztak az ottani illetékesek, hogy közel 1 milliárd eurót, nagyjából 310 milliárd forintot fordítanak erre a célra.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kialakítandó hazai öntözésfejlesztési stratégia keretében mekkora összeget szán a kormány a teljes kiépítésre. Az viszont – mint elhangzott – a vidékfejlesztési pályázatokból kiderült, hogy a VP-ben meghirdetett öntözésfejlesztési lehetőségek nem voltak igazán népszerűek. Ennek okai leginkább a bonyolult tulajdonviszonyok, a szabdalt birtokszerkezet, az engedélyezés féléves átfutási ideje és a 100 milliós beruházási igény voltak.

Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az ügyben tett kormányzati erőfeszítéseket érzékeltette. Ilyen volt például a vizek állami kézbe vétele, vagy az, hogy osztatlan közös területen nem kell minden tulajdonos engedélye a beruházáshoz. A leendő stratégia kapcsán egy öntözési kataszter készítését és – a gyorsabb ügyintézés érdekében – elektronikus engedélyezési folyamatot ígért. Megvizsgálandónak tartja azt a gyakorlatot is, hogy ötévente mindent újra engedélyeztetni kell, igazodva a talajvédelmi terv ötéves időtartamához. A helyettes államtitkár szerint még pár évig biztosan el fog tartani, mire minden szabályozási akadály elhárul az öntözésfejlesztésbe beruházni kívánók elől.

Ugyanakkor akad pozitív példa is, olyan vállalkozás, amelynek – minden nehézség ellenére – tevékenységében alapvető eszköz a víz. Varga István, a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet kertészeti ágazatvezetője megjegyezte, ma már nélkülözhetetlen az öntözés a versenyképes termeléshez, ők maguk évente 3 milliárd köbméter vizet terítenek szét a növényi kultúrákon. A cég 2000 hektárt művel, amelynek fele öntözött. Lineár, csévélődobos és konzolos rendszerek is üzemelnek náluk a tábla adottságaitól függően, illetve 15 hektárt csepegtetnek, 100-120 hektár kap mikroöntözést. Hozzátette, a hasznossága pedig a hozamokban mutatkozik meg: a sárgarépából, az ipari paradicsomból, a vöröshagymából 70-100 tonnát takarítanak be. Mint mondta, a kalászosokat is érdemes öntözni, viszont itt a haszon sokkal inkább a jobb minőségben érzékelhető.

A Rónánál az összes költség 8-20 százalékát teszi ki az öntözés, Váradi Balázs, a Magtár Kft. öntözési üzletágának vezetője szerint érdemes erre költeni, mert viszonylag hamar megtérül. Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy a nem kellően gondos tervezés viszont később visszaüthet. Szerinte nagyon fontos a tábla adottságaihoz, méretéhez, talajszerkezetéhez illeszkedő öntözőrendszer, és nem szabad sajnálni 1-2 millió forintot az előkészítésre.

Váradi Balázs szerint persze minden tervezésnek akkor van értelme, ha van mire alapozni, nevezetesen a vízre. Ugyanis a jelenlegi helyzet az, hogy folyóvizeket és a csapadékvizeket „elengedünk az országból, ahelyett, hogy tározókban felfognánk”. Úgy vélte, a stratégiában főleg a vízkészlet szabályozására kell törekedni.

Amit a vízjogi engedélyezési eljárásokról tudni kell

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei egy látványos táblázatban foglalták össze az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokat. Ebben nyomon követhető, hogy az vízhasználatot tervező termelőnek az előkészítéstől a megvalósításig, illetve az esetleges megszüntetésig, mit kell tennie.

Agronapló

Téma: Agrár
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.3.14.
Mínusz 14 alatt biztos a fagykár a gyümölcsösben
Nem múltak el nyomtalanul a múlt heti fagyok a magyarországi gyümölcsösökben, Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, a felmért rügykárokból kiderült, a kajszi- és az őszibaracknál már most számolhatnak a gazdák termésveszteséggel. Az elnök a lap szombati számában kifejtette: ahol az éjszakai hőmérsékletek nem zuhantak mínusz 12 és mínusz 14 fok alá, ott egyetlen gyümölcsfaj sem szenvedett virágrügy-károsodást, ahol viszont mínusz 14 és mínusz 19 fok között volt a hőmérséklet, már nagyobb mértékű a károsodás a kajszibarackban és az őszibarackban, de még épen maradhatott a virágrügyek legalább 20-40 százaléka, amelyből akár teljes termés is kialakulhat, ha a következő két hónapban kedvező lesz az időjárás.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:10:17
2018.3.14.
Egyre több műtrágyát veszünk
Leginkább az összetett műtrágyák felé fordult a piac, különösen a foszfor iránti igény nőtt meg. A mészammon-salétrom piacvezető pozíciója megkérdőjelezhetetlen. A gazdák vásárlásait az is ösztönözte, hogy a műtrágya tulajdonképpen olcsónak számít. A műtrágya-forgalmazók 1,8 mllió tonna terméket értékesítettek a gazdáknak 2017-ben - áll az Agrárgazdasági Kutató statisztikai jelentésében. Az eladott mennyiség 13,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az elmúlt öt év átlagához viszonyítva pedig 25 százalékkal emelkedett.
Agrárszektor - Beküldve: 22:10:14
2018.3.14.
A starterekről: indokolt-e ennyi foszfor és cink?
Az alaptrágyával más a célunk, mint a tavasszal kiadott starterrel. Utóbbinak csak egyetlen funkciója van: minél gyorsabb, erőteljesebb indulást biztosítani a csíranövénynek. Csodaszer nincs, de egy bölcs döntéssel közelebb jutunk a csodához. Meglepő kísérleti eredmények láttak már hazánkban is napvilágot. A betakarítási adatok alapján 200 kg/ha trágya hatásával érhet fel a vetőmag alá, közvetlenül a magágyba juttatott, 20 kilónyi mikrogranulált starter. Persze ehhez az is kell, hogy az összetétele „hiánypótló” legyen az adott talajon.
Agrárszektor - Beküldve: 22:10:11
2018.3.14.
Hatékonyabb a termelés tápanyag-gazdálkodási tervvel
Népszerű szolgáltatás lett a gazdálkodók körében a tápanyag-gazdálkodási terv készíttetése. Bár ma még a legtöbben pályázati kötelezettségük miatt kérik a dokumentum összeállítását a kamara szakembereitől, számos termelő a tudatos és okszerű gazdálkodás jegyében fordul a falugazdászokhoz. Egyre több gazdálkodó látja be, hogy egy pontos tápanyag-gazdálkodási terv segítségével sokkal hatékonyabban termelhet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több mint két éve indította el a szolgáltatását, ennek keretében máig több mint 55 ezer hektárra készítettek ilyen dokumentumot a falugazdászok.
Agrotrend - Beküldve: 22:9:59
2018.3.14.
A magyar büdzsé fizethet, ha kevesebb pénz jönne Brüsszelből
Saját költségvetésből is kiegészítheti Magyarország az uniós agrártámogatásokat 2020 után, ha a Brüsszelből érkező források a következő EU-s pénzügyi ciklusban csökkennének - hangzott el a Portfolio "Agrárium 2018" című kecskeméti konferenciáján. Magyarország többek között azt szorgalmazza, hogy az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsödjön.
Agrárszektor - Beküldve: 22:9:52
2018.3.13.
Nem ártott a tél végi nagy hideg a vetéseknek
Károk nélkül teleltek át a vetések, a gabonaárak pedig közelítenek a termelők által elvárt szinthez – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Jó állapotban vannak az őszi gabonavetések, a hó alatt nem ártott a nagy hideg sem, a kártevőket viszont jelentősen meggyérítette, így most bizakodva várjuk a tavaszt. Most még telített a talaj, sok helyen középmély lazítókkal vezették a talajba a csapadékot, és a földek nagy részén már korábban befejezték az első fejtrágyázást – mondta Vancsura József. Hozzátette, várják, hogy böjti szelek annyira kiszárítsák a talajt, hogy a munkagépekkel rá tudjanak menni, de most nincsenek késésben a gabonatermelők. És lassan az árak is közelítenek az 50 ezer forint körüli szinthez, amely már megfelelőnek mondható.
Agronapló - Beküldve: 21:42:30
2018.3.13.
Az öntözés hasznossága megkérdőjelezhetetlen
Nehéz ügy az öntözésfejlesztés, más országok már jóval előrébb tartanak az öntözés fejlesztésében, mint Magyarország, viszont idehaza is elkezdődött ez a folyamat – derült ki a Portfolio Agrárium 2018 konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. Nehéz ügy az öntözésfejlesztés, de a kezdeti lépéseket megtette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a közelmúltban lezárult vízigény-felméréssel. Ennek során kiderült, hogy a termelők 350 ezer hektárt öntöznének a mai 80 ezer hektárnyi területtel szemben. A Portfolio Agrárium 2018 konferenciáján Győrffy Balázs, a NAK elnöke két példával is illusztrálta, hogy ez nem speciálisan magyar probléma.
Agronapló - Beküldve: 21:42:23
2018.3.13.
Azonnal kielemezhető a szecskázott termény
Hihetetlen pontossággal képes analizálni a levágott terményt a John Deere szecskázógépekre szerelhető új berendezés. A gazdálkodó így már a betakarítás pillanatában tisztában lehet az elkészülő takarmány értékével. A kidobó toronyra szerelt HarvestLab valós időben méri a termény nedvességtartalmát és összetételét a John Deere 8000-es sorozatú önjáró szecskázógépeknél. A Carl Zeiss vállalattal közösen fejlesztett berendezés infravörös technológiát alkalmaz, és másodpercenként 17 alkalommal végez méréseket a betakarított terményen. A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) ±0,78%-ra mérte a rendszer pontosságát a szárazanyag-tartalom vonatkozásában.
Agrárkapu - Beküldve: 21:42:20
2018.3.12.
Meghosszabbították az ültetvénytelepítési beruházások pályázatának határidejét
Március 8. helyett március 14. éjfélig lehet jelentkezni az ültetvénytelepítés érdekében öntözés kialakítását támogató felhívásra – közölte a Miniszterelnökség. A Miniszterelnökség szerdai közleménye informatikai rendszerleállással indokolta a határidő módosítását. A pályázat a korszerű és környezetbarát termesztési technológiákat segíti egyéni projekteknél legfeljebb 75 millió forint, kollektív projekteknél legfeljebb 150 millió forint vissza nem térítendő támogatással.
Agronapló - Beküldve: 20:14:16
2018.3.12.
Ember már nincs, robot még nincs a zöldségtermesztésben
A jövő már itt kopogtat a hazai zöldségtermesztésben, bár az egyre szaporodó „fullextrás” üvegházak mellett sokan még ma is „kőkorszaki” módszerekkel termelnek. A vegyszerek szisztematikus visszaszorításával és a krónikus munkaerőhiánnyal a robotművelés szerepe felértékelődik majd, de még ezen a téren is gyerekcipőben járunk. Viszont már folyamatosan figyelni tudjuk, hogyan dolgozik a növény, ez pedig jó kiindulópont a hatékonyabb működéshez.
Agroinform - Beküldve: 20:14:4
2018.3.12.
Közel 100 milliárd kertészeti beruházási támogatást ítéltek meg eddig
Szegeden rendezték meg a Zsendülés IV. Kertészeti Konferenciát, ahol Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető kertészeti támogatásokat és a már megítélt fejlesztési forrásokat – közölte az Miniszterelnökség. Az államtitkár előadása keretében kiemelte: eddig több mint 4700 kertészeti beruházási kérelmet támogatott a Miniszterelnökség, melynek eredményeképpen mintegy 98 milliárd forint támogatás felhasználásával valósulhatnak meg kertészeti fejlesztések az országban.
Agronapló - Beküldve: 20:14:1
2018.3.11.
Bevált megoldások a kukorica gyomirtására
A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot. „A mintegy 100 hektáros családi gazdaságunk Dunaföldváron található. A talajok java része mély fekvésű, jó termőhelyi adottságú, rajtuk kukoricát, búzát, napraforgót és 2017-től őszi káposztarepcét termesztünk. A gazdálkodás mellett egy gazdakör elnöke vagyok, amely immár több mint 10 éve szervez a gazdálkodóknak szakmai, elsősorban téli rendezvényeket, amelyeken a Nufarm területi képviselője is képviselteti magát.
Agrotrend - Beküldve: 22:21:4
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35496db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120