Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 3. 22.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.3.13.  <<

Így alakul a dió piaca - érdemes lenne a hazai fogyasztás ösztönzésére több figyelmet fordítani

A globális diótermés 2,1 millió tonna körül alakult 2017-ben. Európában a dió ültetvényfelülete az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt. Magyarországon a diótermesztéssel foglalkozó gazdák mennyiségben és minőségben is jó szezont zárhattak. A belföldi dióbél kínálata egész évben folyamatos. Az USA agrárminisztériuma (USDA) szerint a globális diótermés (héjas súlyban) 2,1 millió tonna körül alakult 2017-ben – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss zöldség- és gyümölcspiaci jelentésében.

Kínában a termés 6 százalékkal 1 millió tonnára mérséklődött a 2017/2018. gazdasági évben (szeptember–augusztus). Az USA-ban és Törökországban is 5-5 százalékkal csökkent a dió termése 2017-ben az előző évihez képest, az előbbi 590 ezer tonnára utóbbi 58 ezer tonnára. Ukrajna diótermése 108 ezer tonnáról 113 ezer tonnára bővült a 2017/2018. gazdasági évben (szeptember–augusztus).

Európában a dió ültetvényfelülete az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt. Az USDA adatai szerint az Eu-ban a diótermés 116 ezer tonna körül alakult a 2017/2018. gazdasági évben (október szeptember). Az unió legnagyobb diótermelője, egyben a közösség legjelentősebb héjasdió-exportőre Franciaország, ahol 40 ezer tonna dió termett 2017-ben, hasonlóan az egy évvel korábbi mennyiséghez.

A héjas dió exportja 80 százalékkal emelkedett tíz év alatt, a termelés, valamint az export további növekedése várható hosszú távon is. Franciaország ugyanakkor a dióbél tekintetében nettó importőrnek számít. Az ország délnyugati részén (Grande Aquitaine) az áprilisi fagy miatt 50 százalékos volt a veszteség, ugyanakkor az ország délkeleti részén (Rhône-Alpes régió) rekordszintet ért el a termés 2017-ben.

Olaszországban 33 százalékkal 12 ezer tonnára nőtt a dió termése 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest. A legtöbb diót Campaniban (Dél-Olaszország) termesztik, ahol a fő fajták a Sorrento és a Malizia. Emellett Észak-Olaszországban is nyereséges dióültetvényeket hoztak létre (fő fajták a Lara és a Chandler). Olaszország a világ egyik vezető importőre, elsősorban az Egyesült Államokból vásárol diót. Az USDA szerint Spanyolországban az átlagosnak megfelelő, 15 ezer tonna dió termett a 2017/2018. gazdasági évben.

Magyarország

Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 6 ezer tonna fölé emelkedett. A gyümölcsös ültetvények 6,1 százalékán foglalkoznak dióval.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018. február 14. és április 16. között a 2017. évre szóló jogi szabályozásának megfelelően gyümölcsösültetvény-összeírást hajt végre, amelynek keretében a diót is felmérik.

A diótermesztéssel foglalkozó gazdák mennyiségben és minőségben is jó szezont zárhattak 2017-ben, mivel a tavaszi fagyok csupán helyi szinten jelentkeztek és a szárazabb időjárásnak köszönhetően a megszokottnál kevesebb problémát okoztak a bakteriális és gombás megbetegedések.

Egy-két régiótól eltekintve a csapadékellátottság is megfelelő volt, így a termés mérete átlagon felüli lett.

A Magyarországon néhány éve megjelent dióburokfúró légy 2017-ben is megnehezítette a termelők dolgát.

Magyarország dió-külkereskedelmi egyenlege pozitív. A héjasdió-kivitel volumene 55 százalékkal 2,37 ezer tonnára (értékét tekintve 1,27 milliárd forintról 1,82 milliárd forintra) emelkedett 2017-ben az előző évihez képest. A kiszállítás elsősorban Németországba (973 tonna) irányult. A Lengyeltótiban található 180 hektár dióültetvényből származó termés 95 százalékát héjas formában exportálják.

A dióbél kivitele 6 százalékkal 1,65 ezer tonnára mérséklődött a megfigyelt időszakban. A dióbélexport értékét tekintve 3,17 milliárd forintról 3,27 milliárd forintra emelkedett. A dióbél exportpiaca diverzifikáltabb, mint a héjas dióé, a fő piacok Szlovákia, Franciaország és Ausztria. A héjas diót jellemzően még a betakarítás évében értékesítik, míg a dióbél döntő hányada novembertől a következő év tavaszáig kerül exportra.

A KSH adatai szerint az import zömét a dióbél adja, amelynek behozatala 77 százalékkal 817 tonnára ugrott a vizsgált időszakban. A legnagyobb beszállító Ukrajna volt, ahonnan 118 százalékkal több (706 tonna) dióbél érkezett Magyarországra a megfigyelt periódusban. A héjas dió elsősorban Ausztriából, valamint Németországból érkezett az országba, volumenét tekintve 2,8 tonnáról 4,3 tonnára nőtt 2017 ben az előző évihez képest.

A külpiacokon történő értékesítés mellett érdemes a hazai fogyasztás ösztönzésére is több figyelmet fordítani.

Az egy főre jutó fogyasztás ma 20-40 dekagrammra tehető, aminek jelentős része a karácsonyi időszakra koncentrálódik.

Kutatások bizonyítják, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott dió (minimum 40 gramm dióbél) jó hatással van például a vér koleszterinszintjének szabályozására, csökkentve a koszorúér-betegség kockázatát.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi dióbél kínálata egész évben folyamatos. A hazai dió termelői ára 46 százalékkal volt magasabb (3081 forint/kilogramm) 2017-ben, mint egy évvel korábban. A 2017-ben betakarított dióbelet 2018 első két hónapjában 7 százalékkal magasabb áron kínálták, mint az előző év azonos időszakában.

agrotrend.hu / AKI

Agrotrend

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.3.14.
Chili paprika termesztés házilag
A chili paprikának minden konyhában ott a helye. Nem csak csípős, izgalmas ízt kölcsönöznek az ételeknek, de hihetetlenül egészségesek és táplálók is, pozitív hatásuk (nem csak csípésük) pedig külsőleg és belsőleg is érezhető. A csípős ízükről híres chiliket első sorban gasztronómiai célokra használják, általában fűszer formájában. Legnépszerűbb fajtái közé tartoznak a habanero, a jalapeno, a cayenne, és a serrano. Először Közép- és Dél-Amerika földművesei tenyésztették ki őket évezredekkel ezelőtt, ma már azonban az egész világon elterjedtek és szinte mindenhol találkozhatsz chilifarmokkal.
Agrároldal - Beküldve: 22:9:42
2018.3.13.
Így alakul a dió piaca - érdemes lenne a hazai fogyasztás ösztönzésére több figyelmet fordítani
A globális diótermés 2,1 millió tonna körül alakult 2017-ben. Európában a dió ültetvényfelülete az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt. Magyarországon a diótermesztéssel foglalkozó gazdák mennyiségben és minőségben is jó szezont zárhattak. A belföldi dióbél kínálata egész évben folyamatos. Az USA agrárminisztériuma (USDA) szerint a globális diótermés (héjas súlyban) 2,1 millió tonna körül alakult 2017-ben – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss zöldség- és gyümölcspiaci jelentésében.
Agrotrend - Beküldve: 21:41:38
2018.3.10.
A magyarországi csokoládégyártás a minőség irányába mozdult el
A magyarországi csokoládégyártás érzékelhetően a minőség irányába mozdult el, egyre több a magas kakaótartalmú és a kézműves termék – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szerencsen sajtótájékoztatón, amelyet egy gazdafórum előtt tartott. A miniszter ismertette: tavaly és tavalyelőtt tizennyolcezer tonna csokoládé készült Magyarországon, ennek csaknem harmada külföldi piacokon talált gazdára. Megjegyezte, hogy a csokoládégyártás és -készítés fejlődésére a felsőoktatás és a szakképzés is reagált, a gödöllői Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karán már folyik ehhez illeszkedő oktatás és több helyen szakképzés.
Agroinform - Beküldve: 22:24:43
2018.3.10.
A marhahús-fogyasztás növeléséért indít kampányt az agrárkamara
A magyar marhahús-fogyasztás uniós átlaghoz közelítése érdekében kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – mondta a köztestület elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón – közölte az MTI. Győrffy Balázs kiemelte, hogy a magyarországi fogyasztás fejenként és évente 2,0-2,5 kilogramm a marha- és a borjúhúsból, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilogrammos átlag csupán harmada.
Agronapló - Beküldve: 22:16:47
2018.3.10.
Ki akarják szorítani a piacról a kétes eredetű etil-alkoholt
Az Európai Parlament támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását. A pálinkához csak mezőgazdasági eredetű etil-alkohol használható. Az Európai Parlament (EP) brüsszeli, kétnapos plenáris ülésén elfogadta a szeszes italok meghatározását, kiszerelését és címkézését tartalmazó rendelet-tervezetről kialakított tárgyalási álláspontját - közölte az uniós parlament sajtószolgálata. Hölvényi György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője előremutatónak nevezte, hogy az EP álláspontja támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását.
Agrotrend - Beküldve: 22:16:41
2018.3.9.
Többet kellett fizetnünk az élelmiszerekért
Februárban a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, januárhoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal nőttek. Az elemzők 2,0 százalékos februári inflációt vártak az előző két havi egyformán 2,1 százalék után. Az év második hónapjában a szeszesitalok és dohányáruk 6,4 százalékos, valamint az élelmiszerek 3,9 százalékos áremelkedése volt a legnagyobb. Az év első két hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,0 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Agrotrend - Beküldve: 22:5:48
2018.3.8.
A NAK szerint válságba kerülhet a magyar konzervipar
A Nemzeti Agrárkamara (NAK) közleménye szerint tönkreteheti a magyar konzervipart az orosházi O-I üveggyárban a termelés leállása, amelyre a kemence felújítása miatt van szükség. A cég visszautasítja a kamara vádjait. A NAK közleményében azt írta, az orosházi cég "ellehetetlenítheti a magyar konzervipart és tönkreteheti a termelőket", ugyanis "ígérete ellenére nem biztosítja" a konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi öblösüveggyára kohójának felújítási munkái alatt.
Agroinform - Beküldve: 22:6:15
2018.3.8.
Hogy lehetne csökkenteni az élelmiszerhulladékot?
Az élelmiszerláncban előforduló aktuális és fontos kérdések megvitatása, valamint a felmerülő problémák megoldása érdekében indított kerekasztal beszélgetéssorozatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A március 6-án, Budapesten megrendezett első találkozón, melynek témája az élelmiszerhulladékok csökkentése volt, az élelmiszer-előállítók és -forgalmazók mellett, karitatív szervezetek, hatósági szakemberek, valamint a jogalkotói oldal képviselői is részt vettek.
Agronapló - Beküldve: 22:6:11
2018.3.6.
2019-től jöhet az 5 százalékos áfa a zöldségeknél és a gyümölcsöknél
Reális az esély arra, hogy a zöldség- és a gyümölcságazatban intenzív növekedés indul el, ha 2019-től 5 százalékra csökken a 27 százalékos jelenlegi áfakulcs – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nemrég megalakult kertészeti és beszállítóipari országos osztályának elnöke. A stratégiai elképzelések szerint a termelést hosszabb távon meg lehetne duplázni, így a teljes kertészeti ágazat éves teljesítménye akár a 800 milliárd forintot is elérhetné. Az előrelépéshez ugyanakkor mintegy százmilliárdos fejlesztést is végre kellene hajtani.
Agrárszektor - Beküldve: 22:44:3
2018.3.4.
Kiállnak a további áfacsökkentés mellett az élelmiszer-feldolgozók
Az élelmiszerek áfacsökkentésének folytatását tartja az egyik legfontosabb célkitűzésének a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszer-feldolgozási országos osztálya, amely 2018. február 26-án alakult meg Dunaharasztiban. Az új kamarai országos osztály Losó József vezetésével alakult meg. Az osztály tevékenységének felügyeletét Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke látja el – tájékoztatott az agrárkamara.
Agrotrend - Beküldve: 21:1:56
2018.3.1.
Nincs mikotoxin a búzalisztekben a teszt szerint
Megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak az a 24 búzaliszt-termék, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgált Szupermenta februári tesztjén – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék mérése során lisztenként mintegy 380 különböző hatóanyagot és azok bomlástermékét is vizsgálták a hivatal munkatársai. Egyik liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.
Agroinform - Beküldve: 15:23:32
2018.3.1.
Kevesebb marhát és baromfit, több sertést vágtak tavaly
Több sertést és juhot dolgoztak fel tavaly az országban, míg marhából és baromfiból kevesebb került a vágóhidakra – írta a Magyar Idők szerdán. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint az elmúlt évben 2,5 százalékkal esett vissza a szarvasmarha-feldolgozás. Egy hónapban átlagosan 4400 tonnányi marhát dolgoztak fel, egyedül a november volt kiemelkedő időszak, amikor a vágások mértéke élősúlyban meghaladta az 5200 tonnát. A tavaly levágott állatok élősúlya összesen 53 400 tonna volt, míg a vágósúly 27 200 tonnát ért el, ami egyaránt háromszázalékos csökkenést jelent.
Agrárszektor - Beküldve: 15:23:30
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35496db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120