Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 6. 25.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.3.13.  <<

Így lesz hamissá a tatárbifsztek – avagy miért nem eszünk több marhát?

Habár megtöbbszöröződött a magyar húsmarha előállítás az utóbbi évtizedben, a hazai lakosság szinte nem is jut hozzá e nemes húshoz. A rendszerváltás környékén még fejenként 9 kiló, most alig 2-2,5 kiló marhahúst eszünk évente. Ráadásul ennek nagy része leselejtezett öreg tehén terméke, ami nem nagy gasztronómiai élmény. A képen: Wagyu marhák magyar farmon. A világ legdrágább és legértékesebbnek vélt húsát adó fajta is megtalálható a kínálatban - igaz a csúcsgasztronómiát szolgálják.

Az utóbbi évek szarvasmarha számának növekedése hátterében szinte kizárólag a húsmarha fajták számának folyamatos bővülése áll. Ez igaz a tehenek számának alakulására is. Ezt a trendet az uniós és hazai támogatási rendszer serkenti. Ha nem lenne támogatás, vélhetően ez az ágazat sem állna meg a talpán. Így viszont megéri a főként legeltetésre alapozott hústermelés.

E bővülésnek és színes, széles kínálatnak a magyar lakosság alig érzi előnyét. Pontosabban: az igen jó minőségben előállított, legkeresettebb világfajták felhizlalt bikaborjait nem mi, hanem a törökök, osztrákok, oroszok eszik meg, szinte minden jó minőségű marhánkat exportáljuk.

Itthon a levágott állatok 64 százalék selejtezett tehén, azaz tejtermelő típusú, több éves állat, csak alig 23 százalék a nemes, hízott bika a statisztika szerint. Igaz, hogy a vágott állatok húsa többségében feldolgozott formában, például parizer, szalámi stb. kerül a fogyasztók elé, míg a nemesebb húsok leginkább az éttermek konyhájára kerül. Igaz az is, hogy drága a marhahús összevetve a disznóéval, főleg a csirkéével, ami megint nem segíti a fogyasztás felfuttatását. Aki vett már itthoni hentesnél marhát, az sokszor megjárta: ritkán gyorsan és a nagy könyv szerint lehet puha ételt készíteni, többször órákig kell főzni az ételt, mert különben ehetetlenül rágós marad a vélhetően vén tehéntől származó hús. Tehát bizalom is kellene a marhahúshoz, ehhez pedig elfogadható áron kínált jó és megbízható minőség.

Pedig e célt tűzte ki az agrárkamara is, mely most kezdett kampányába. Elénk tárták, hogy míg a franciák fejenként és évente 24 kiló marhát esznek, mi ennek csak tizedét. Holott egészséges és finom is ez a húsfajta, csak tudni kell megcsinálni. És megfizetni, tegyük hozzá.

Most gasztronómiai háttérrel mutatták meg, hogy a marha olcsóbb elejéből is lehet finoman étkezni, míg a hátsó, de általában drága húsrészek felhasználása is több mint pörkölt, gulyás. Lehet hirtelen sütni, de például egy kis turpissággal a combot - a bélszín helyettesítésére - ledarálva tatárbifszteket készíteni. Már csak azért is, mert egy nemesebb fajtától származó bélszín 10-30 ezer forintba kerül, míg a comb megvehető 2-3 ezer forintért kilóra számítva.

Szabad Föld

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.6.25.
Ronthatja az élelmiszeripar versenyképességét a népegészségügyi termékadó emelése
A helyzet megoldása érdekében a szövetségek azt kérik, hogy a törvény módosítása előtt a kormány egyeztessen a szakmai kamarával és az érdekképviseletekkel. A népegészségügyi termékadó (neta) tervezett emelése tovább csökkenti a magyar élelmiszeriparban az innovációra rendelkezésre álló forrásokat, ezáltal negatívan befolyásolja az élelmiszeripar versenyképességét, ráadásul veszélyezteti az ország beruházásvonzó képességét - közölték az élelmiszeripart képviselő szövetségek miután Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette a kormány szándékát a neta emelésére kedden.
Agrotrend - Beküldve: 21:34:40
2018.6.24.
Félmillió forint is lehet a halvédelmi bírság
Csupán az év első öt hónapjában több mint 4 millió forint halvédelmi bírságot szabott már ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. Nemcsak a szabálytalanul horgászók ellen lépnek fel, de a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek nyomon követhetőségét is ellenőrzik, és kétely esetén szintén halvédelmi bírsággal büntetnek.
Agrárszektor - Beküldve: 22:38:38
2018.6.24.
Már a peronoszpórára is figyelni kell a lisztharmat mellett, megjelentek a monília penésztelepei is
A gyümölcsmolyok is folyamatosan támadnak. Ne hagyjanak beteg gyümölcsöt az ágakon és a talajról is szedjék fel a lehullottakat. Az elmúlt két hétben továbbra is a forrósággal küzdöttünk de az ország nagy részén megérkezett az eső is. Már hiányzott a növényeknek. Most párában állnak a kertek, a levelek is nedvesek. Tehát az esős kertekben a lisztharmat mellett már figyelni kell a szőlőperonoszpórára és az almatermésűeknél a varasodásra is. Ebben az időjárásban a krumpli és a paradicsom lombja is „vészes” gyorsasággal barnulhat le a fitoftóra gombától - írja növényvédelmi felhívásában Zsigó György.
Agrotrend - Beküldve: 22:38:35
2018.6.24.
Életet ment a gombaszakértő
Itt a gombaszezon. A piacokon egyelőre még nem árulják tömegesen a telepes finomságokat, de már találkozhatunk vadon szedett példányokkal. Ezeket pedig minden esetben érdemes bevizsgáltatni. Sok életet mentett már a gomba bevizsgáltatása Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. Berta Mónika, a szolnoki vásárcsarnokban dolgozó gombaszakellenőr eddigi tapasztalatait osztotta meg a szoljon.hu-n: – Jártam a Mátrában, ott rengeteg már a gomba és a gombász. A piacon egyelőre még nem árulják tömegesen a telepes finomságokat, de már itt is találkozhatunk vadon szedett példányokkal.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:38:32
2018.6.23.
Nem országhoz kötöttek a környezetvédelmi problémák
- Szerencsés helyzetben vagyunk Magyarországon, mivel kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezünk. Ezeket az adottságokat azonban nem kihasználnunk kell, hanem felelősségteljesen bánnunk velük - mondta Nagy István agrárminiszter, a visegrádi négyek (V4) környezetvédelmi találkozóján. - Bízom benne, hogy a többi országgal együttesen, közös célunk lehet a fenntartható fejlődés elveinek követése, a biodiverzitást veszélyeztető és a klímaváltozást kiváltó tényezők kiküszöbölése, hiszen ezek nemcsak a mi életminőségünket, hanem a következő generációk létfeltételeit is meghatározzák - tette hozzá.
Agrotrend - Beküldve: 22:23:57
2018.6.23.
Intenzíven indult a nyári viharszezon - Közel kétmilliárd forintnál tartanak a júniusi viharkárok
Június első felének időjárása országszerte nagy károkat okozott: a biztosítókhoz a hétvégéig 18,5 ezer bejelentés érkezett, ezek nyomán a kárigények becsült összegei megközelítik a kétmilliárd forintot. A mezőgazdasági jégverés számbavétele még tart. A kárrendezés, mint a korábbi hasonlóan viharos időszakokban, most is gyors és a legtöbb esetben rutinszerű. Ezt igazolja vissza az a friss felmérés, amely szerint a lakásbiztosítással rendelkezők közel 90 százaléka elégedett a kapott szolgáltatással, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Agrotrend - Beküldve: 22:23:50
2018.6.22.
Új adatbázissal segíti az élelmiszeripart az agrártárca
Az Agrárminisztérium célja, hogy az Élelmiszeripari Információs Rendszer (ÉLIR) egyre inkább az élelmiszeripar információs központjává váljon, ahol az érdeklődők megtalálják a számukra fontos és nélkülözhetetlen ágazati információkat – mondta Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár az ÉLIR honlap megnyitója alkalmából tartott rendezvényen. A modern piacgazdaságban a vállalatok hatékony működéséhez, a szakpolitikák kialakításához és nyomon követéséhez, az élelmiszeriparban végbemenő gazdasági folyamatok jobb megértéséhez elengedhetetlen, hogy pontos és naprakész információk álljanak rendelkezésre a piacok állapotáról és a várható változásokról.
Agrotrend - Beküldve: 20:38:19
2018.6.22.
Elfektette a táblákat az eső Rábapatyon
Megdőlt az egész napraforgó- és búzatábla: nem látott még ilyen viharkárt Horváth Gyula rábapatyi földjein. Nem fér a napfény sem a növényekhez, hát még a gombaölő szer – csak az időjárásban bízik a gazda. Megdőltek a napraforgók, mintha nem is értenék, mi történt velük: vihar tépázta a földet, de úgy, hogy olyat még nem látott a gazda, Horváth Gyula. – A napraforgó éppen csak fölszökött, most meg annyira kidöntötte a vihar, hogy a földön virágzik – mutatta Horváth Gyula. Egy hete tarolt a szél és az eső a földön, azóta sem javult a helyzet.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:38:10
2018.6.22.
Korábban indult a betakarítás, de nem sok jót ígér
A megszokottnál korábban indult a betakarítás a földeken, az őszi árpa aratása már elkezdődött. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek elmondta: az őszi árpa esetében az eredmények egyelőre nem túl biztatók. Átlagban három-négy-, esetleg öttonnányi termést takarítanak be egy hektárról a gazdák. Ez a tavalyi szinttől és az idei várakozásoktól is elmarad – mutatott rá. A búzánál a terméseredmények még bizonytalanok, de ott is gyengébb hozamokra számítanak. Az elmúlt napokban több országos sajtóorgánum is megkongatta a vészharangot, és az időjárás szélsőségességére hivatkozva olyan mértékű terméshozam csökkenésről ír, illetve olyan megdrágult betakarításról beszél, amely a vizionált kép szerint egyenes utat jelent a kenyérár emelkedéséhez.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:38:8
2018.6.21.
Földrajzi eredetvédelem alá került a homokháti őszibarack pálinka
A Nemzeti eredetvédelmi programban földrajzi oltalom alá került a homokháti őszibarack pálinka – közölte az eljárást kezdeményező Kerekes Pál pálinkafőző mester csütörtökön az MTI-vel. A zákányszéki pálinkafőzde tulajdonosaként dolgozó szakember elmondta, a földrajzi eredetvédelem elismeréséért igazolni kellett a pálinka készítésének történelmi hagyományait, a terület adta egyedi jelleget, valamint pontosan meg kellett határozni az alapanyagul szolgáló őszibarack fajtákat és az elkészítés menetét.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:12:14
2018.6.21.
A petúniáknál idén mindent rendben találtak
Kedvezően zárult a Nébih 2018-as petúnia GMO-vizsgálata. 2018-ban is folytatta a petúnia szaporítóanyagok GMO ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió ajánlása alapján. A hatósági szakemberek megelégedéssel állapították meg, hogy a megvizsgált 145 növényminta egyikében sem volt fellelhető géntechnológiai módosítás nyoma.
Agrotrend - Beküldve: 22:6:9
2018.6.20.
Méhbetegség Pécsett! Zárlatot rendeltek el 9 településen
Méhbetegség megjelenése miatt azonnali zárlatot rendeltek el kedden Pécsett és kilenc szomszédos község egyes településrészein. A Pécsi Járási Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályának korlátozása értelmében az érintett területekről tilos kivinni méheket, fiasításos és mézes lépet, virágport, kaptárt, a kaptárok belső tartozékait – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata. Ezenkívül az érintett helységekbe méheket bevinni is tilos.
Agroinform - Beküldve: 20:26:4
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36286db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120