Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 5. 27.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.1.17.  <<

Génmódosított növények az EU-ban? Bízzuk a tagállamokra a döntést

A génmódosított növények termesztése régóta vitatéma az Európai Unióban. Agrárkutatók és szakjogászok egy csoportja új típusú eljárást javasol az ügyben azért, hogy az engedélyezés folyamatában kevesebb szerep juthasson a politikai szempontoknak. „Az Európai Uniónak a génmódosított (GM) növények kereskedelmi célú termesztésére vonatkozó döntéshozó folyamata nem képes betölteni szerepét. Az Európai Bizottság GM élelmiszer- és takarmánynövényekkel, valamint a környezeti kockázatokkal foglalkozó fellebbviteli bizottsága például 2017. március 27-i ülésén sem arról nem tudott dönteni, hogy engedélyezi három GM kukoricahibrid termesztését, sem arról, hogy elutasítja az erre vonatkozó kérelmet. Több uniós tagállam – úgy tűnik – politikai alapon, és nem tudományos érvekre-ellenérvekre alapozva szavaz a GM növényekről szóló kérdésekben.”

A fentebb összefoglalt megállapítások tizenhárom EU-tagállamokban dolgozó kutató közös véleménycikkében szerepelnek, amelyet a Nature Biotechnology folyóirat január 10-i száma közölte Miért van szüksége az Európai Uniónak egy nemzeti GMO szabályozási mechanizmusra címmel (DOI: 10.1038/nbt.4051) – olvasható az MTA honlapján. A cikk magyar szerzője Sági László, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Kutatóintézetének munkatársa.

Egy két éve bevezetett uniós szabályozás feljogosította a tagállamokat arra, hogy olyan GM növényfajták termesztését is korlátozzák vagy megtiltsák, amelyekre korábban uniós szintű engedélyt kaptak a forgalmazók. A szabályozás következménye az volt, hogy a vonatkozó irányelv egyre távolabb került az eredeti jogharmonizációs cél megvalósításától. A tizenhárom szakember most azt javasolja, hogy a tagállami szintű tiltást a tagállami szintű engedélyezés jogával helyettesítse az Európai Unió.

A Nature Biotechnologyban közölt cikk ennek érdekében új szellemiségű irányelv kidolgozását javasolja az Európai Bizottság számára, amely biztosítaná a tagállamoknak az önálló engedélyezés jogát, amennyiben a szóban forgó GM növényfajta már átesett az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) engedélyezési eljárásán, és azt állapították meg róla, hogy ugyanolyan biztonságos a termesztése, mint amilyen azé a növényfajtáé, amelyből származik.

A tizenhárom szakember javaslata szerint az EFSA vezetésével továbbra is megmaradna a kollektív, széles körű tudományos kutatásokra alapozott kockázatelemzési folyamat. A szerzők szerint a javasolt szabályozás jobban megfelel a szubszidiaritás elvének (a döntéseket vigyük minél közelebb az érintettekhez), továbbá lehetőséget biztosítana a sajátos körülmények, szempontok figyelembe vételére – például akkor, ha egy bizonyos uniós régióban gazdálkodó termesztők igényeire szabott fajtáról van szó.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy jelenleg a GM növényeket elutasító tagállamoknak is jóvá kell előbb hagyniuk az uniós szintű engedélyezést azért, hogy utána határaikon belül megtilthassák e növények termesztését. Az új szabályozásnál ezzel szemben nem lenne semmi teendőjük, azaz egyszerűen nem lépnének be az engedélyezők közé.

---------------------

Összeurópai akadémiai állásfoglalás a génszerkesztésről

A Magyar Tudományos Akadémia az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) jelentése nyomán olyan állásfoglalást adott ki december közepén, amely szerint észszerűbb szabályozásra lenne szükség a genomszerkesztési módszerek területén.

A genomszerkesztéssel lehetőség van arra, hogy más fajból származó, idegen gén beépítése nélkül lehessen az élő szervezetek tulajdonságait jobbítani, tehát mint precíziós nemesítés alapvetően különbözhet a genetikailag módosított organizmusok létrehozásától. Tudományos szempontok támasztják alá, hogy a genomszerkesztést – követve az EASAC ajánlását – a hazai szabályozás ne tekintse génmódosításnak, így az Alaptörvénybe sem ütközne az ilyen szervezetek hasznosítása – szerepel az állásfoglalásban.

Agroinform

Téma: EUropa
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.5.25.
Az állatjóléti támogatás meghosszabbítását kértük
A kormány 2019-től is fenn kívánja tartani a baromfiszektor állatjóléti támogatását. Magyarország az éves keretet 12 milliárd forintról 14,5 milliárd forintra emelné, miközben fenntartja a tojótyúkok állatjóléti támogatását is. Az EU Közös Agrárpolitikája a baromfihúst az úgynevezett laza piacszabályozású termékek között tartja nyilván. Az ágazatban kevés a kormányzati támogatási lehetőség, ezért kiemelt szerepe van a jól működő nemzeti hatáskörben nyújtott támogatásoknak – mondta Czerván György államtitkár a Baromfi Világnapon megtartott előadásában.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:18:14
2018.5.20.
Az EU agrárkibocsátásának két százalékát se állítottuk elő
A mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP) termeléséhez pedig 3,3 százalékkal járult hozzá 2017-ben. Az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátása folyó alapáron 2568 milliárd forint volt 2017-ben - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az agrárium 2017-es nemzetgazdaságbeli szerepét összegező friss kiadványában. Tavaly az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának értéke 427 milliárd euró volt, ami 5,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
Agrotrend - Beküldve: 21:44:53
2018.5.18.
Az uniós kukorica tizede magyar
Ellentétes pályát futott be tavaly a magyar mezőgazdaság, mint az Európai Unió agráriuma – legalábbis, ha a bruttó kibocsátást nézzük. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa szerint Magyarországon a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátása folyó alapáron 2568 milliárd forint volt 2017-ben, 0,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az EU-ban ugyanekkor a 427 milliárd eurós kibocsátás 5,2 százalékos növekedés – írja a vg.hu.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:21:2
2018.5.14.
Nyitott kapukkal várja az EU a magyar sertéshúst
Az Európai Uniós (EU) állategészségügyi protokollnak megfelelően korlátozás nélkül szállítható az afrikai sertéspestissel (ASP) nem érintett magyarországi területekről az élő sertés, sertéshús, sertéshúsból készült termékek az EU területére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei április 21-én mutatták ki az ASP betegséget a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetemben.
Agrotrend - Beküldve: 21:58:41
2018.5.14.
Lehetőségek is nyíltak az uniós cukorpiacon
Az uniós cukorpiacon alaposan felkavarta az állóvizet a cukorkvóták eltörlése, de egyben lehetőséget is nyitott, amit ki lehetett használni a jelentős kukoricatöbbletünk révén – mondta a Magyar Hírlapnak Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Kereskedelmi és Agrárfinanszírozási igazgatója. Az Európai Unió cukorpiaci rendtartása, ismertebb nevén a kvótarendszer 2017. szeptember végi megszűnése alaposan felbolygatta az állóvizet az Európai Unió cukorpiacán. Az uniós cukorgyárak szabadon értékesíthették a megtermelt cukrot, ráadásul a jó európai répatermésnek köszönhetően volt bőségesen alapanyag is. A két hatás eredőjeként jelentős mértékben csökkentek az európai cukorárak – mondta lapunknak Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Kereskedelmi és Agrárfinanszírozási igazgatója.
Agronapló - Beküldve: 21:58:38
2018.5.10.
Rettegjen mindenki 250 hektár felett?
Csak riogat Phil Hogan, vagy tényleg ilyen alacsony lesz a kifizetési felső plafon? Ha igen, akkor mit jelent az, hogy a bérek figyelembe vehetők a számításakor? Milyen hatása lehet a cégek döntéseire, ha valóban bevezetik? Ma ezekre a kérdésekre keresünk választ. A formálódó Közös Agrárpolitikában még nagyon sok lényeges pontot tartanak homályban. Bár a Bizottság költségvetési javaslatában nem is szerepelt a 60 000 ezer eurós kifizetési felsőhatár, már szinte mindenki hallott róla.
Agrárszektor - Beküldve: 22:23:51
2018.5.7.
Csökkenésre ítélt EU-s agrártámogatások
Előfordulhat, hogy egyes gazdák felhagynak a termeléssel, ha a kormány nem nyújt számukra pótlólagos támogatást. Megindultak azok a tárgyalások, amelyek az uniós büdzsé csökkentéséről szólnak a következő gazdasági ciklustól, lényegében 2021-től. Magyarország számára ebben a tekintetben az egyik legérzékenyebb kérdés, hogy mi lesz az uniós agrártámogatások jövője. A csökkenésre ítélt agrártámogatások érzékenyen érinthetik a magyar gazdaságot is - írja a Népszava.
Agrotrend - Beküldve: 22:9:25
2018.5.4.
Öt százalékkal csökkentené a KAP keretét az Európai Bizottság
A közös agrárpolitika költségvetésének 5 százalékos csökkentésére tett javaslatot az Európai Bizottság – közölte a nak.hu. A 2021 és 2027 közötti új uniós büdzsé véglegesítését közel egy év alatt bonyolítaná le a testület. Az Európai Bizottság gyakorlatias és eredményközpontú, több forrást biztosító, hosszú távú költségvetést javasol a 2021-2027-es időszakra, amelyben a kiadások csökkentésével és új források biztosításával adnak válaszokat az Európai Unió előtt álló kihívásokra – közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke szerdán.
Agronapló - Beküldve: 22:0:24
2018.5.3.
Mégsem csökkentik jelentősen az uniós kohéziós alapot?
A közép-európai térségnek folyósítandó kohéziós alapot mégsem csökkentik jelentősen az új, 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésben – értesült kedden több lengyel sajtóforrás, ezt megerősítette Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes is. Az Európai Bizottság szerdán mutatja be a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetési tervezet keretszámait. A lengyel közszolgálati rádió kedden nem hivatalos forrásaira hivatkozva arról számolt be: a brüsszeli testület aznap virradóra letett a kohéziós, valamint a közös agrárpolitikára (KAP) szánt alapok jelentős csökkentéséről.
Agroinform - Beküldve: 22:53:30
2018.4.29.
Hamarosan megtudjuk, milyen irányba indulhat el a KAP
Először az új KAP pénzügyi kereteit, majd egy hónappal később annak első alaprendelet-tervezeteit hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság. Az egyeztetésekben érintett magyar szakértők két kemény, tárgyalásokkal teli évre számítanak. Néhány nap múlva, május 2-án már tudni lehet, hogy milyen irányban indulhat el az uniós közös agrárpolitika (KAP). Ezen a napon teszi közzé ugyanis az Európai Bizottság az EU következő hétéves (2021-2027) költségvetésének tervezetét, amely többek között tartalmazza majd a KAP-ra fordítható keret nagyságát is.
Agroinform - Beküldve: 22:17:50
2018.4.27.
Döntött az EU a neonikotinoidok teljes betiltásáról!
Az Európai Unió tagországai megszavazták a neonikotinoid tartalmú rovarirtó szerek használatának szinte teljes körű tilalmát az EU-ban. Magyarország a tilalom ellen szavazott. A neonikotinoidok a világon a legszélesebb körben használt rovarölőszer hatóanyagok, amelyeknek a hasznos beporzókra, köztük a méhekre gyakorolt káros hatása már régóta tárgya tudományos kutatásoknak.
Agroinform - Beküldve: 16:4:45
2018.4.25.
A korrupció elleni harc sikerén múlhatnak az uniós támogatások?
Magyarország és Lengyelország lehet a nagy vesztese az európai uniós támogatások tervezett új feltételrendszerének. A jogállamiság elveinek tisztelete mellett a korrupció elleni harc sikeressége is bekerülhet az európai uniós támogatások elosztásának tervezett új jogosultsági feltételrendszerébe az Európai Bizottság szándéka szerint – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap, kiemelve, hogy a brüsszeli tervek főleg Lengyelországot és Magyarországot érinthetik hátrányosan.
Agroinform - Beküldve: 19:28:54
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36053db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120