Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 2. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.1.17.  <<

Génmódosított növények az EU-ban? Bízzuk a tagállamokra a döntést

A génmódosított növények termesztése régóta vitatéma az Európai Unióban. Agrárkutatók és szakjogászok egy csoportja új típusú eljárást javasol az ügyben azért, hogy az engedélyezés folyamatában kevesebb szerep juthasson a politikai szempontoknak. „Az Európai Uniónak a génmódosított (GM) növények kereskedelmi célú termesztésére vonatkozó döntéshozó folyamata nem képes betölteni szerepét. Az Európai Bizottság GM élelmiszer- és takarmánynövényekkel, valamint a környezeti kockázatokkal foglalkozó fellebbviteli bizottsága például 2017. március 27-i ülésén sem arról nem tudott dönteni, hogy engedélyezi három GM kukoricahibrid termesztését, sem arról, hogy elutasítja az erre vonatkozó kérelmet. Több uniós tagállam – úgy tűnik – politikai alapon, és nem tudományos érvekre-ellenérvekre alapozva szavaz a GM növényekről szóló kérdésekben.”

A fentebb összefoglalt megállapítások tizenhárom EU-tagállamokban dolgozó kutató közös véleménycikkében szerepelnek, amelyet a Nature Biotechnology folyóirat január 10-i száma közölte Miért van szüksége az Európai Uniónak egy nemzeti GMO szabályozási mechanizmusra címmel (DOI: 10.1038/nbt.4051) – olvasható az MTA honlapján. A cikk magyar szerzője Sági László, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Kutatóintézetének munkatársa.

Egy két éve bevezetett uniós szabályozás feljogosította a tagállamokat arra, hogy olyan GM növényfajták termesztését is korlátozzák vagy megtiltsák, amelyekre korábban uniós szintű engedélyt kaptak a forgalmazók. A szabályozás következménye az volt, hogy a vonatkozó irányelv egyre távolabb került az eredeti jogharmonizációs cél megvalósításától. A tizenhárom szakember most azt javasolja, hogy a tagállami szintű tiltást a tagállami szintű engedélyezés jogával helyettesítse az Európai Unió.

A Nature Biotechnologyban közölt cikk ennek érdekében új szellemiségű irányelv kidolgozását javasolja az Európai Bizottság számára, amely biztosítaná a tagállamoknak az önálló engedélyezés jogát, amennyiben a szóban forgó GM növényfajta már átesett az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) engedélyezési eljárásán, és azt állapították meg róla, hogy ugyanolyan biztonságos a termesztése, mint amilyen azé a növényfajtáé, amelyből származik.

A tizenhárom szakember javaslata szerint az EFSA vezetésével továbbra is megmaradna a kollektív, széles körű tudományos kutatásokra alapozott kockázatelemzési folyamat. A szerzők szerint a javasolt szabályozás jobban megfelel a szubszidiaritás elvének (a döntéseket vigyük minél közelebb az érintettekhez), továbbá lehetőséget biztosítana a sajátos körülmények, szempontok figyelembe vételére – például akkor, ha egy bizonyos uniós régióban gazdálkodó termesztők igényeire szabott fajtáról van szó.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy jelenleg a GM növényeket elutasító tagállamoknak is jóvá kell előbb hagyniuk az uniós szintű engedélyezést azért, hogy utána határaikon belül megtilthassák e növények termesztését. Az új szabályozásnál ezzel szemben nem lenne semmi teendőjük, azaz egyszerűen nem lépnének be az engedélyezők közé.

---------------------

Összeurópai akadémiai állásfoglalás a génszerkesztésről

A Magyar Tudományos Akadémia az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) jelentése nyomán olyan állásfoglalást adott ki december közepén, amely szerint észszerűbb szabályozásra lenne szükség a genomszerkesztési módszerek területén.

A genomszerkesztéssel lehetőség van arra, hogy más fajból származó, idegen gén beépítése nélkül lehessen az élő szervezetek tulajdonságait jobbítani, tehát mint precíziós nemesítés alapvetően különbözhet a genetikailag módosított organizmusok létrehozásától. Tudományos szempontok támasztják alá, hogy a genomszerkesztést – követve az EASAC ajánlását – a hazai szabályozás ne tekintse génmódosításnak, így az Alaptörvénybe sem ütközne az ilyen szervezetek hasznosítása – szerepel az állásfoglalásban.

Agroinform

Téma: EUropa
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.1.17.
Génmódosított növények az EU-ban? Bízzuk a tagállamokra a döntést
A génmódosított növények termesztése régóta vitatéma az Európai Unióban. Agrárkutatók és szakjogászok egy csoportja új típusú eljárást javasol az ügyben azért, hogy az engedélyezés folyamatában kevesebb szerep juthasson a politikai szempontoknak. „Az Európai Uniónak a génmódosított (GM) növények kereskedelmi célú termesztésére vonatkozó döntéshozó folyamata nem képes betölteni szerepét. Az Európai Bizottság GM élelmiszer- és takarmánynövényekkel, valamint a környezeti kockázatokkal foglalkozó fellebbviteli bizottsága például 2017. március 27-i ülésén sem arról nem tudott dönteni, hogy engedélyezi három GM kukoricahibrid termesztését, sem arról, hogy elutasítja az erre vonatkozó kérelmet. Több uniós tagállam – úgy tűnik – politikai alapon, és nem tudományos érvekre-ellenérvekre alapozva szavaz a GM növényekről szóló kérdésekben.”
Agroinform - Beküldve: 22:1:33
2018.1.17.
Az új élelmiszerek adminisztratív és szakmai követelményei
Megjelent az a végrehajtási rendelet, amely az új élelmiszerekről szóló 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet 10. cikkében említett kérelmekre vonatkozó adminisztratív és szakmai követelményeket tartalmazza. Az „új élelmiszer” megnevezés azokra az élelmiszerekre vonatkozik, amelyek emberek által történő fogyasztása 1997. május 15-ig az EU területén nem volt számottevő.
Agrotrend - Beküldve: 22:1:28
2018.1.15.
Diétára kell majd fogni a 2020 utáni támogatásokat
Kevesebb pénz lesz a kohézióra és az agrártámogatásokra is. Két program kivételével kényszerűen minden jelenlegi kiadási tételnek csökkennie kell a 2020 utáni uniós keretköltség-vetésben, de a Bizottság azon lesz, hogy a kohéziós politikára és a közös agrárpolitikára fordított források megnyirbálása ne érje el a 15 százalékot - közölte a biztosok vitáját összefoglalva Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa, aki azt is világossá tette, hogy Brüsszel májusban európai klíma és/vagy műanyagadót javasolhat a közös bevételek növelésére.
Agrotrend - Beküldve: 21:59:41
2018.1.15.
Várhatóan májusban dől el a támogatások jövője
Vélhetően májusban döntenek majd az európai uniós állam és kormányfők az unió 2020 utáni költségvetéséről és a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források összegéről. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkár pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában nyilatkozott. Az államtitkár szerint arra kell majd figyelni, hogy ha a közös agrárpolitika forrásait jelképező "torta változik is, azon belül a Magyarországnak agrár- és vidékfejlesztés címen adott tortaszelet arányaiban ne változzon". Jelenleg ez az arány 3,2 százalék, miközben az EU-n belül a magyar mezőgazdaság súlya 2 százalék – tette hozzá.
Agroinform - Beküldve: 21:59:39
2017.12.29.
Felemás érzéseket kelt, hogy nem tiltották be a vitákat kavaró vegyszert
Eltérő álláspontok fogalmazódnak meg szakmai körökben azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió a közelmúltban öt évvel meghosszabbította a glifozát nevű, hatalmas vitákat kiváltó növényvédőszer-hatóanyag felhasználási engedélyét. Egyes vélemények szerint szakmai helyett politikai döntés született, míg mások úgy vélik, az engedélyt a maximális 15 évvel kellett volna meghosszabbítani.
Agrárszektor - Beküldve: 23:33:20
2017.12.28.
Bedobnák a törölközőt a magyar gazdák, ha eltűnnének a brüsszeli milliárdok
Folynak a viták az új uniós költségvetési ciklus agrárpénzeiről, miután az Európai Bizottság november végén nyilvánosságra hozta az első hivatalos tervezetet a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról (KAP). A fő kérdések ezek: mekkora lesz a szétosztható közös büdzsé, milyen mértékben kell a tagállamoknak beszállniuk a támogatások finanszírozásába, és lesz-e felső határa az egy gazdaságra jutó kifizetéseknek.
Agrárszektor - Beküldve: 22:9:30
2017.12.19.
A magyar Méz-jelentés felkavarta az Európai Parlament életét
Rendkívül nagy az érdeklődés az ágazat helyzetével foglalkozó Méz-jelentés iránt az Európai Parlamentben. Erdős Norbert emlékeztetett, a tervek szerint már novemberben el kellett volna fogadnia a jelentést az EP szakbizottságának, azonban a rendkívül sok, több mint 480 módosító indítvány késlelteti ezt. Magyarország számára kiemelten fontos ez a kérdés, hiszen Spanyolország és Románia után a harmadik legnagyobb mézelőállító ország az EU-ban. A Magyarországon készült méz 75 százaléka az EU piacára kerül, fel kell azonban vennie a versenyt a kontinensen kívülről, például Kínából behozott mézekkel. A kínai méz mintegy 20 százaléka bizonyítottan hamisított, ezért kezdeményezték a Méz-jelentést – mondta a képviselő.
Agroinform - Beküldve: 21:52:49
2017.12.13.
A gazdáknak kedvező változások az EU agrárpolitikájában
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősödését szolgáló intézkedéseket szavazott meg kedden. Az új jogszabály az elismert gazdaszervezetek – Magyarországon a TÉSZ-ek – számára lehetővé teszi, hogy tagjaik nevében beszállítói szerződésekről tárgyaljanak anélkül, hogy ezzel megsértenék az Európai Unió versenyjogi szabályait. Eddig erre csak néhány ágazatban volt lehetőség.
Agroinform - Beküldve: 21:2:12
2017.12.10.
Egyedisége miatt európai oltalom alá került a Makói petrezselyemgyökér
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Makói petrezselyemgyökeret is oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel lássák el. Az EU-s eredetvédelem célja, hogy a jó minőségű, hagyományos termékek fennmaradását biztosítsa. A földrajzi jelzés valamely táj, helység, kivételes esetben ország neve, amelyet az e helyről származó olyan termék megjelölésére használnak, amelynek különleges minősége hírneve, vagy egyéb jellemzője lényegileg ennek a földrajzi származásnak tulajdonítható.
Agroinform - Beküldve: 23:31:39
2017.12.8.
December 10-éig meghosszabbították az uniós kérdőív kitöltési határidejét
Az Európai Bizottság 14 kérdést tartalmazó felmérés alapján közvetlenül kíván információt gyűjteni a gazdálkodók, feldolgozók és kereskedők gyakorlatairól. A kitöltés határidejét meghosszabbították 2017. december 10-ig.Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt folytat arról, hogy miként lehetne méltányosabbá tenni az Unión belül az élelmiszer-ellátási láncot. Ennek keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara határozott álláspontjának ad hangot, valamint több ezer kamarai tagot is kért tapasztalatainak az uniós döntéshozókkal való megosztására.
Agroinform - Beküldve: 19:44:1
2017.12.4.
A fejlesztési támogatásokra a magyar mezőgazdaságnak továbbra is szüksége van
A magyar kormánynak nincs oka kételkedni abban, hogy az Európai Bizottság meg akarja őrizni a közös agrárpolitikát, Magyarország ebben pedig partner lesz. Összességében nincs oka kételkedni a kormánynak abban, hogy az Európai Bizottság meg akarja védeni a közös agrárpolitikát, Magyarország pedig ebben partner lesz – hangzott el a 2017-es Agrárszektor Konferencián. A kormány úgy látja, hogy a vidékfejlesztési politika jelenleg kellő szabadságot ad a tagállamoknak - írja a Piac és Profit.
Agrotrend - Beküldve: 0:23:21
2017.12.1.
Nyomja az uniós piacot a túltermelés - csökkenhet a cukorár
A kvótaszabályozás megszűnése után három ütemben fizeti majd a felvásárló Magyar Cukor a cukorrépa vételárát. Az idén erős túltermelés volt a piacon, mely cukorárcsökkenést hozhat. Négymillió tonnával lesz több a 2017-2018-as cukorpiaci évben az Európai Unió cukortermelése, mint a piaci szükséglet – mondta Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének főtitkára a Világgazdaságnak. A szezonban a gyárakból kikerülő 20,6 millió tonna répacukor a 2016-osnál 3,6 millió tonnával lesz több.
Agrotrend - Beküldve: 16:8:35
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35131db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120