Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 5. 27.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.1.17.  <<

Kedvezőbb áron juthatunk a halhoz - az adóváltozással csökkenhet a szezonalitás

A haltermelők nem jelezték, hogy emelnék az átadási árakat, így az áruházláncok azt ígérik, a teljes árelőnyt átadják a fogyasztóknak, ami abból fakad, hogy január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent az étkezési halak forgalmi adója – derült ki a Világgazdaság körképéből, ami a Tesco, SPAR, Lidl, Auchan és Aldi tájékoztatásán alapul. Mindez elvileg 17 százalékos általános áresést hoz, de van olyan piaci szereplő, amely 22 százalékos kedvezményig is elmegy.

Az áfacsökkentés hatására akár 15-20 százalékkal is bővülhet a halak értékesítésének forgalma az áruházláncok szerint, a fogyasztók pedig 17-22 százalékkal kedvezőbb áron juthatnak pontyhoz, harcsához vagy épp lazachoz, mint tavaly.

A haltermelők nem jelezték, hogy emelnék az átadási árakat, így az áruházláncok azt ígérik, a teljes árelőnyt átadják a fogyasztóknak, ami abból fakad, hogy január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent az étkezési halak forgalmi adója – derült ki a Világgazdaság körképéből, ami a Tesco, SPAR, Lidl, Auchan és Aldi tájékoztatásán alapul. Mindez elvileg 17 százalékos általános áresést hoz, de van olyan piaci szereplő, amely 22 százalékos kedvezményig is elmegy.

Az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közlése szerint az egyik legnépszerűbb árucikkhez, a tavaly még kilónként 2300-2400 forintba kerülő pontyszelethez az áfakulcs mérséklődésével idén már 1900-2000 forintért hozzá lehet jutni, de a lazacfilé is a korábbi 7000 helyett 5800 forintért beszerezhető. A pangasius- és tilápiafilé ára 2300 forintról 1800 forint alá zuhant.

Az áruházak beszámolója szerint ma még a halértékesítés akár 30-40 százaléka is az év végi ünnepekhez köthető, de az adóváltozással csökkenhet a szezonalitás: a Tesco szerint akár 15-20 százalékkal is megélénkülhet a nyers, friss és fagyasztott halak iránti kereslet. A cég üdvözli az áfacsökkentést, amely hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, s előnyét ráadásul a vásárlók pénztárcájukon is érezhetik. Az intézkedés előnnyel jár a gazdák és a feldolgozók számára is, hiszen magasabb értékesítési volumennel számolhatnak 2018-ra. Az áfacsökkentés ugyanakkor nem vonatkozik a füstölt, fűszerezett halakra, cápára – húzta alá a társaság.

A friss halak közül a ponty és a lazac a legnépszerűbb, előbbihez kötődik az eladások 66, utóbbihoz a 25 százaléka – közölte a SPAR, ahol szintén teljes mértékben átadják a a vásárlóknak az adókedvezményt, illetve ugyancsak emelkedő halfogyasztással számolnak.

Átadja az áfát az Auchan is, ahol kimondottan a magyar halak értékesítésének felfutásában bíznak. Náluk a friss ponty és annak feldolgozott változatai a legkeresettebbek, de az édesvízi halak közül közkedvelt az amur és a busa, valamint az afrikai harcsa is. A tengeri halak közül az Auchan tapasztalatai szerint is a lazac a legkeresettebb, ám a tonhal népszerűsége is folyamatosan növekszik. Úgy látják, a vásárlók egyre nyitottabbak az egyéb, különleges termékek, így a garnéla és a kagyló iránt is.

Nemcsak az étkezési halakra vonatkozó 22 százalékpontos áfavágásból származó 17 százalékos árelőnyt biztosítja az Aldi, hanem minden érintett termék bruttó árát 22 százalékkal csökkentette, ahogy ezt 2016-ban a sertés- és 2017-ben a baromfihús esetében is tette. A társaság leszögezte: ez nemcsak egy rövid akciós periódusra vonatkozik, hanem hosszú távra.

A Lidl is arra az álláspontra jutott, hogy egyes termékeknél túllép az áfacsökkentés generálta áresésen, így januártól 17-22 százalékkal kerülnek kevesebbe hálózatában a haláruk. Az áruházlánc arra számít, hogy az áfa és a fogyasztói árak mérséklődésének hatására egyre több vásárló számára lesznek könnyebben elérhetők a kiváló minőségű halak, a megnövekedett kereslet pedig nagyban hozzájárulhat a hazai termelői szektor fejlődéséhez.

agrotrend.hu / vg.hu

Agrotrend

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.5.26.
Most 1200-1800 Ft a cseresznye, de simán feleződhet az ára június közepére
A hozam nem lesz kiugróan magas, de a termés biztosan meghaladja a tavalyi termést. A termelői árak alakulása megjósolhatatlan, a fogyasztói árak viszont talán alacsonyabbak lesznek mint 2017-ben. Az idén a közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés a tavalyi 8-10 ezer tonna után a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint. Apáti Ferenc alelnök elmondta, a sokéves átlagnál valamivel jobb, a tavalyinál mindenképpen kedvezőbb termésre számítanak, de nem lesz kiugróan magas a hozam.
Agrotrend - Beküldve: 21:43:47
2018.5.26.
Télen is ehetünk majd magyar paradicsomot?
A világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik Veresegyházon. A vállalkozás 2016-ig 85 százalékban exportra termelt, de az ügyvezető tudatosan csökkentette az arányt, mert nagy dobásra készül – írta a hvg.hu. Egész évben, tehát szezonon kívül is finom és édes paradicsomot szállítana a magyar vásárlóknak egy veresegyházi vállalkozás, amely ugyan az exportból még több bevételt ér el, de úgy látják, a prémiumkategóriás paradicsom hazai megismertetése és a vásárlók egész éves ellátása végeredményben nagyobb bevételt hozhat a cégnek, mint a külföldi eladások.
Agronapló - Beküldve: 21:42:48
2018.5.26.
Mitől egészséges a szilva?
Régóta ismert, hogy a friss és az aszalt szilva egészséges - de mitől is az? Abrankó László, a NAIK Élelmiszeripari Kutató Intézet igazgatója a tudományosan alátámasztott hatásait elemzi. Az aszalt szilva hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, ha legalább 100 grammot fogyasztunk belőle, természetes K-vitamin-forrás, illetve káliumban gazdag, mert a napi ajánlott adag 30 százalékát tartalmazza.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:42:39
2018.5.19.
Nagyon kevés spenótot eszünk
Körülbelül 150-200 hektáron folyik a spenót nagyüzemi körülmények közötti termelése, emellett viszont elsősorban a helyi piacok és kiskertek növényévé vált - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács(FruitVeB) elnöke a Magyar Hírlapnak, amelynek csütörtöki számából az is kiderül, hogy Magyarországon fejenként csupán pár dekát fogyasztunk a zöldségből.
Agronapló - Beküldve: 22:10:54
2018.5.19.
Mélyedjen el a vörösáru-gyártásban!
A NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” programsorozata tovább folytatódik: június folyamán a vörösáru-gyártás témakörében merülhetnek el a kamarai tagok. A szakmai napok 2018. június 11-én és 12-én, az előképzettségnek megfelelően kezdő-és haladó csoportokban indulnak 1-1 napos oktatás keretében. A kamara által finanszírozott képzés a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán, Budapesten, a Hűtő-és Állatitermék Technológiai Tanszék tanüzemében lesz.
Agrotrend - Beküldve: 22:10:52
2018.5.15.
Lesz-e olcsóbb a kenyér?
Az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek szerint Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az azzal érintett termékek forgalmát, így a sertés- és csirkehúsét. Emiatt a lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, mint amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben – írták.
Agroinform - Beküldve: 22:9:3
2018.5.15.
Egy kiváló minőségű sertéshús – minden ízében különleges
A formabontó kampányoknak is köszönhető, hogy növekszik a sertéshús fogyasztása. A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, nem véletlenül. A vörös húsok szerepe táplálkozásunkban vitathatatlan, ennek ellenére az elmúlt 20 évben 30%-kal csökkent például a sertéshús fogyasztása és fejenként mindössze 25 kg sertés kerül az asztalra évente. Holott a jó minőségű sertés nagymértékben tartalmaz ásványi anyagokat, fehérjéket és B-vitamint, valamint vastartalma is igen számottevő.
Agroinform - Beküldve: 22:9:1
2018.5.13.
El lehet adni a 2016. május 1. előtt betárolt sovány tejport
Változott az Európai Bizottság 2016/2080 végrehajtási rendelete. Ennek alapján értékesíthető a 2016. május 1. előtt betárolt sovány tejpor – közölte a nak.hu. A tej és tejtermékek piacának jelenlegi helyzete, vagyis az árak alakulása és az intervenciós készletek nagysága indokolttá teszi a sovány tejpor további mennyiségeinek a betárolási időpont módosítása általi értékesíthetővé tételét. A módosítás értelmében immáron a 2016. május 1. előtt betárolt sovány tejpor értékesítésére nyílik lehetőség.
Agronapló - Beküldve: 12:38:19
2018.5.12.
A minőségi tejtermékeket népszerűsítik
Road Show indította az Agrármarketing Centrum „Tej! Szívvel-lélekkel!” kampányát. A minőségi tejtermékek népszerűsítését célzó marketingkampány a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Terméktanács együttműködésében, a tej és a tejtermékek jótékony hatásával ismerteti meg a gyerekeket egy edukációs jellegű, mozgó roadshow keretében. Az útjára indított „Tejkamion” - a tavaszi tejkampány részeként - 30 helyszínen, 4500 diákkal osztja meg a tej- és tejtermékfogyasztás pozitív hatásait, illetve az egészségtudatos táplálkozás előnyeit.
Agroinform - Beküldve: 22:34:51
2018.5.12.
Aranyérmet zsebelhetett be a tokaji aszú
A világ egyik legrangosabb bormustráján tarolt a királyi nedű. Aranyérmes lett a Patrícius Borház 6 puttonyos aszúja - számolt be róla a Fejér megyei Hírportál. A Patricius Borház 2008-as hatputtonyos aszúja most a világ egyik legrangosabb bormustráján, a bordeaux-i Challenge International du Vin borversenyen az édes borok kategóriájában zsebelte be az aranyérmet, a fehér édes borok között pedig kategóriagyőztes lett.
Agrotrend - Beküldve: 22:32:43
2018.5.12.
Ne féljünk a magyar zöldségektől, de tartsunk az EU-n kívüliektől
Biztonságosak a magyar zöldségek és gyümölcsök. Az unión kívüli országokból érkező termékekkel azonban nem árt óvatosnak lenni, a bizonytalan eredet miatt sokszor azt sem lehet tudni, hogy milyen vegyszerrel kezelték azokat. Biztonsággal fogyaszthatók a hazai termelésből származó zöldségek és gyümölcsök, a vásárlóknak nem kell növényvédőszer-maradványoktól tartaniuk– derül ki a laboratorium.hu felméréséből.
Agrotrend - Beküldve: 22:24:37
2018.5.11.
Brutális tojásdrágulás a boltokban
Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt. 12 hónap alatt, 2017. áprilishoz viszonyítva: Az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 20,5, a száraztészta 12,4, a vaj, vajkrém 11,8, a tejtermékek 7,6, a liszt 7 százalékkal drágult. A cukor 18,7 százalékkal olcsóbb lett.
Figyelő - Beküldve: 22:35:27
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36053db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120