Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 4. 25.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.1.14.  <<

Esély a fiatal gazdáknak, hogy megússzák a hatalmas bukást

Enyhítette a Miniszterelnökség azokat a szankciókat, amelyek a fiatal mezőgazdasági termelőket sújtották, ha határidőre nem teljesítették az úgynevezett induló támogatásukért vállalt feltételeket. A jogszabályi módosításokra azért volt szükség, mert a rendeletek szövegezése több esetben félreérthetőnek bizonyult. Ezért a közelmúltban sok fiatal gazdálkodónak azzal kellett szembesülnie, hogy a teljes támogatási összeget vissza kellene fizetnie. A jogszabályi korrekciókkal bizonyos feltételek teljesülésénél a szankció mértéke a korábbi 100 százalékról 10 százalékra csökkenhet.

Sok fiatal gazdának rándult görcsbe a gyomra tavaly ősszel, amikor azzal szembesültek, hogy a korábban felvett, teljes pályázati összeget vissza kell fizetniük. Ilyen szigorú volt ugyanis az a szankció, amely száz százalékos támogatásmegvonással járt, ha az ügyfelek a legkisebb mértékben is elmaradtak az úgynevezett vállalt üzemmérettől, amelyet határidőre kellett megvalósítaniuk.

A fiatal gazdák induló támogatásként több programban 40 ezer euró – mintegy 12 millió forintnak megfelelő – uniós forrást vehettek igénybe. A támogatást úgy kaphatták meg, ha ezért bizonyos feltételeket magukra vállalnak, amelyeket ötéves időszak alatt kell(ett) teljesíteniük. A termelők számára 2007-ben, 2009-ben, 2012-ben, 2014-ben és 2015-ben jelentek meg ilyen formájú támogatási rendeletek. A mostani módosítás ezek közül az utóbbi négyet érinti.

A fiatal gazdák az egyenként elnyert, 12 millió forintos támogatás 90 százalékát – körülbelül 10 millió forintot - a pályázatok pozitív elbírálása után igényelhették, míg a fennmaradó 10 százalékot akkor kérhetik, ha teljesítették a fennmaradó összeg lehívási feltételeit. A 10 százalékos rész kérelmezésének feltételei közé tartozik a negyedik évre vállalt üzemméret elérése is. Amennyiben a kérelmező ezt nem teljesítette, az ötödik évben kérelem-benyújtásra nem lett volna jogosult. Ha ennek ellenére mégis kérte a megmaradt 10 százaléknyi támogatási összeget, a hatóság elutasította igényét a negyedik éves üzemméret nem teljesítése miatt. Az ily módon elutasított kérelmet pedig úgy tekintik, mintha be sem nyújtották volna és 100 százalékos szankcióval büntették első fokon.

Az agrarszektor.hu cikkére reagálva a Miniszterelnökség még tavaly novemberben közölte, hogy a rendeletek módosítását tervezi annak érdekében, hogy a fiatalok gazdálkodása ne lehetetlenüljön el. A mentőöv 2017. december végén érkezett, amikor a jogszabályi korrekciók megjelentek. A Miniszterelnökség a 2009-es, a 2012-es, a 2014-es és a 2015-ös rendeletet is korrigálta.

A módosítás a jogszabályok több részét érinti, így többek között a 2012-es, a 2014-es és a 2015-ös rendeletben enyhült a főállású mezőgazdasági termelővé válás, a képzési kötelezettség, illetve a gazdasági üzemméret elérése kapcsán meghatározott szankciók mértéke, míg a 2009-esben a kommunikációs tervhez kapcsolódó szankciót tompították. A jogszabályi korrekció pontosítja a félreérthetőnek tartott korábbi rendeleti szövegezéseket is, és kimondja, hogy a 10 százalékos kifizetési kérelem elutasításakor a főszabály a teljes visszafizetés.

Mostantól azinban bizonyos feltételekkelmel lehet térni a főszabálytól. Abban az esetben a korábbi 100 százalék helyett csak a fennmaradó 10 százalékos részt veszítik el az ügyfelek, ha a negyedik évre vállalt üzemméretet az ötödik évben teljesítik, illetve legfeljebb 10 százalékkal térnek el attól, amennyiben ez az eltérés nem eredményezi az üzemméret kategória változását.

A módosítás több fiatal gazda gondját megoldhatja, mert csökkenti a szankciók mértékét. A 2012-es rendelet alapján támogatásban részesülők például – bár programjuk már kifutott - az idén ismét benyújthatják kifizetési kérelmüket a fennmaradó 10 százalékos támogatásra, így érdemes lesz figyelemmel kísérniük a kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár weboldalát.

Ugyanakkor a teljes szankciómentességhez a vállalásokat – többek között a negyedik éves üzemméretet – továbbra is teljesíteni kell. Így a 2014-es és a 2015-ös fiatal gazdák – akiknél a támogatási programok 2019-ben és 2020-ban fejeződnek be - továbbra is akkor járnak el legbölcsebben, ha inkább túlteljesítik a negyedik évre vállalt üzemméret, amelyet azután kötelezően fenn is kell tartaniuk.

Ha valaki az enyhített feltételeket sem teljesíti, a szankció mértéke továbbra is lehet 100 százalék, ezért nem érdemes a minimumra játszani. A 2014-ben nyertes fiatal gazdák 2018-ban, míg a 2015-ösök 2019-ben érik el a kritikus negyedik évet. Nekik így még van idejük arra, hogy korrigáljanak, illetve helyettesítő ágazatot vonjanak be annak érdekében, hogy ne kelljen később szankciókat elszenvedniük. Természetesen a többi vállalást is teljesíteni kell a szankciómentességhez.

Az agrárszektor.hu információi szerint a december végi enyhítések alapvetően pozitív fogadtatásúak, de sokan még úgy gondolják, korai lenne örülniük, ameddig nem látják jogerősen rögzítve, hogy nem kell 10 milliós büntetést elszenvedniük. A módosítás pontos értelmezésében ugyanakkor szakértői körökben is van még némi bizonytalanság.

A rendeletmódosításokat érdemes az érintetteknek részletesen tanulmányozniuk és akár a hatóság segítségét kérni az értelmezésben. Az, hogy a változtatások milyen mértékben jelentenek megoldást, a másodfokú határozatokból derülhet ki, mivel a korábban benyújtott fellebbezések elbírálása most van folyamatban. Az érintettek mindenesetre bizakodók, és reménykednek abban, hogy nem kell felszámolniuk a gazdaságukat. A módosítások a folyamatban lévő kérelmek elbírálásánál is irányadóak – húzta alá a Miniszterelnökség.

-------------------------

Pontosan ezeket a rendeleteket módosították

A fiatal gazdákra vonatkozó jogszabályokat módosító 35/2017. (XII. 27.) MvM rendelet a Magyar Közlöny 2017-es 225. számában jelent meg.

A módosítás a következő rendeleteket érinti:

- 113/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatások részletes feltételeiről

- 57/2012. (VI. 21.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről

- 34/2014. (IV. 4.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről

- 24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről

Agrárszektor

Téma: Agrár
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.4.20.
Így kérjen vízjogi létesítési engedélyt öntözéshez!
Az öntözéshez szükséges vízilétesítmények kialakítása is vízjogi engedélyes tevékenység, amely kétlépcsős (létesítési és üzemeltetési) engedélyezési eljárásban szerezhető meg – figyelmeztetett a NAK. Amennyiben a létesítési engedélyben foglalt műszaki paraméterek szerint épül ki az öntözés, abban az esetben kvázi elég az erről szóló nyilatkozat az üzemeltetési engedély kiadásához. Ezért fontos, hogy jól átgondoltan, a megfelelően felkészült vízitervezővel készüljön el a létesítési engedélyhez szükséges tervdokumentáció. A vízjogi engedélyt a területileg illetékes fővárosi/megyei katasztrófavédelmi igazgatóság adja ki.
Agronapló - Beküldve: 20:34:37
2018.4.20.
Csökkenni fog az idei cukorrépa termés
Az eddigieknél kevesebb cukorrépára köthet idén szerződést a Magyar Cukor Zrt., így a termelők 14,1-14,2 ezer hektáron foglalkozhatnak a növény termesztésével – írta szerdán a Magyar Idők. Berki Gyula, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: a tervezett vetésterület mintegy 1500 hektárral marad el a korábbi évek átlagától. A visszaesésben minden bizonnyal szerepet játszik a tény, hogy a cukor ára nagyot esett az elmúlt hónapokban, a meghatározó termelők közül India, Thaiföld, az Európai Unió és Kína is jelezte, hogy az idén a korábbinál is nagyobb mennyiséget termelnek.
Agronapló - Beküldve: 20:32:22
2018.4.20.
Hatalmas növekedést várnak idén a víziszárnyas-tenyésztők
A madárinfluenza előtti utolsó békeévhez képest is jelentős bővülést várnak a ba­romfipiacon a szakmabeliek – írta a Világgazdaság csütörtökön. A termelésnövekedés már most látszik. Bizakodók a baromfitenyésztők, amit az is táplál, hogy a brazil húsbotrány miatt az Európai Unió részlegesen korlátozta a dél-amerikai országból származó baromfihús importját. Az európai piaci árakat letörő brazil csirke nyomásától megszabaduló hazai termelők becslések szerint a tavalyi, összesen 601 ezer tonnás baromfitermelést mintegy 100 ezer tonnával emelnék.
Agronapló - Beküldve: 20:32:18
2018.4.20.
Változott az erdősítéseket támogató vidékfejlesztési pályázat felhívása
2018. április 6-án a Szechenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult „Az erdősítés támogatása” elnevezésű (VP5-8.1.1.-16 azonosító jelű) felhívás. Az nak.hu összefoglalót tett közzé a módosítás tartalmi részleteiről.
Agronapló - Beküldve: 20:32:15
2018.4.20.
Évek óta nem volt ennyi szarvasmarha Vas megyében
Nőtt a szarvasmarha-, a tyúk- és a sertésállomány is Vas megyében éves és többéves összevetésben is. Viszont kevesebb a juh a vasi gazdáknál. A tavaly év végi adatokat tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly decemberben 36 ezer 300 szarvasmarhát tartottak a Vas megyei gazdák. Ez többszörös növekedés: például fél évvel korábban 34 ezer 600 egyed volt a vasi gazdaságokban, egy évvel korábban pedig 34 ezer 400 - írja a Vas megyei hírportál.
Agrotrend - Beküldve: 20:32:13
2018.4.20.
Ha ezeket betartja, jövedelmezővé teheti a szójatermesztést
Az utóbbi években sokan kezdtek minden tapasztalat nélkül a szója termesztésébe. A zöldítés ökológiai jelentőségű területeit (EFA területek) érintő változások 2018-ban azonban sok kevés tapasztalattal rendelkező gazdálkodót visszariaszt a szója termesztésétől, annak ellenére, hogy hagyományos, növényvédő szert használó termesztéstechnológia mellett a SAPS és a termeléshez kötött fehérje-növény-támogatás igénybe vehető.
Agroinform - Beküldve: 20:32:12
2018.4.19.
A falugazdászok idén is segítenek az egységes kérelem elkészítésében
Idén is ingyen segítenek a gazdálkodóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai az egységes kérelmek elkészítésében és benyújtásában – közölte az agrárkamara. Szerdai közleményében a NAK azt javasolja az érintetteknek, hogy egyeztessenek időpontot falugazdászukkal, a gyorsabb ügyintézés érdekében pedig vigyék magukkal őstermelői vagy kamarai kártyájukat. Hozzátették, hogy a közös őstermelői kártyák tulajdonosai csak egyenként, a saját kérelmük ügyében intézkedhetnek, az agrártámogatás igénylőinek pedig személyes ügyintézést javasolnak. Utóbbi esetben a családtagok helyett csak meghatalmazással, a NAK portáljáról letölthető, kitöltött és aláírt MH1 nyilatkozattal lehet eljárni - írták.
Agronapló - Beküldve: 22:31:11
2018.4.19.
Heti fókusz: Elengedhetetlen védekezések repcében
Az őszi káposztarepce jelentősége folyamatosan nő, a napraforgó után a legjelentősebb olajos növényünk. A repcetermesztés jövedelmezőségét eredményező hozambiztonsághoz azonban megfelelő növényvédelem szükséges. Szakértők világítanak rá, – kihangsúlyozva az előttünk álló időszak teendőit – , hogy melyek az elengedhetetlen védekezések repcében. Kapcsolódó anyagként Takács Attila növényvédelmi entomológus cikkét olvashatja a témában.
Agronapló - Beküldve: 22:31:10
2018.4.19.
Gyors fejlődésnek indultak a növények a hirtelen jött meleggel
Az őszi kalászosok áttelelése problémamentes volt, ígéretesek a hozamaik, miként az őszi vetésű repcének is – írta a Magyar Hírlap csütörtökön. Ezeknek a növényvédelme és műtrágyázása folyamatosan zajlik. A hirtelen jött meleggel gyors fejlődésnek indultak a növények – mondta a lapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.
Agronapló - Beküldve: 22:31:8
2018.4.18.
Változott a MePAR-rendelet
2018. március 30-án hatályba lépett a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló 71/2015. (XI. 3.) FM rendelet (MePAR) módosítása. A Földművelésügyi Minisztérium módosította a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló rendeletét. Ebben pontosították a nem támogatható területek között a repülőtér e rendelet szerinti értelmezését, valamint a rendelet hatályba lépésével enyhült a trágyalerakókra vonatkozó szabályozás, azzal hogy csak az állandó trágyalerakók területe maradt a nem támogatható területek kategóriájában.
Agroinform - Beküldve: 22:14:36
2018.4.18.
Túl kevés szóját termelünk
Magyarországon jóval az igények alatt termelnek szóját. Az ország évi 600 ezer tonna szóját, 250 ezer tonna szójadarát igényel – mondta Gyuricza Csaba, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán. Ehhez képest 150-200 ezer tonna terem, az előállított szója 60-70 százalékát külpiacon értékesítik, mivel a jó minőségű, gmo-mentes termékkel jelentős felárat lehet elérni. A hiányzó mennyiséget pedig rosszabb minőségű, olcsóbb, gmo-s termékkel pótolják külföldről.
Agroinform - Beküldve: 22:14:33
2018.4.18.
Rendezvénysorozattal a magyar vetőmag kiváló minőségének fenntartásáért
A cél a minősített szaporítóanyag felhasználásának növelése. Az állami vetőmag minősítés fennállásának 140 éves évfordulója alkalmából 2018-ban több rendezvényt is szervez a Nébih. Cél, hogy a vetőmag minősítéssel kapcsolatos hatósági és jogszabályi tevékenységeket minél szélesebb körben bemutassák, valamint a jogszabályi és intézményi rendszerben bekövetkezett változásokat ismertessék.
Agronapló - Beküldve: 22:14:32
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35757db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120