Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 12. 11.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.12.6.  <<

Oltalom alatt álló földrajzi jelzést kap a Makói petrezselyemgyökér is

A földrajzi jelzés valamely táj, helység, kivételes esetben ország neve, amelyet az e helyről származó olyan termék megjelölésére használnak, amelynek különleges minősége, hírneve, vagy egyéb jellemzője lényegileg ennek a földrajzi származásnak tulajdonítható. Az Európai Unió jóváhagyta, hogy a Makói petrezselyemgyökeret is oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel lássák el - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A tájékoztatás szerint a Makói petrezselyemgyökér egyedisége a földrajzi környezetnek, a makói tájkörzetnek, a természeti - talaj és éghajlati -, és részben emberi tényezőknek köszönhető.

A bejegyzett elnevezést viselő termék megjelöléséhez használt egyedi címkéket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszöveetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) makói szervezete, a Csanád és Térsége Gazdakör adja ki, fel kell tüntetni rajtuk a Makói petrezselyemgyökér szóösszetételt és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) regisztrációs számát.

Az oltalom alatt álló Makói petrezselyemgyökér elnevezést azok a termékek viselhetik, amelyik termesztése Makó, Csanádpalota, Apátfalva, Ambrózfalva, Csanádalberti, Ferencszállás, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Magyarcsanád, Maroslele, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, és Pitvaros települések közigazgatási határain belül történik.

A termék előállítás területi lehatárolása az eredetvédelem alapvető része. Az eredetvédett termékek termékleírásban meghatározott módon történő gyártásával, a védett név használatával a lehatárolt területen előállítást végző bármely gyártó élhet, üzemmérettől függetlenül. A címkét az elnevezést viselő termék valamennyi termelője megkapja - tájékoztatott az uniós bizottság.

Az EU-s eredetvédelem célja, hogy a jó minőségű, hagyományos termékek fennmaradását biztosítsa, és ne legyen lehetőségük a gyenge minőségű összetevőket, kétes gyártási technológiát alkalmazóknak a védett névvel való visszaélésre. Ezért a Makói petrezselyemgyökér védett nevet csak akkor lehet használni, ha a termék teljes mértékben megfelel a termékleírásban megállapított technológiai, minőségi és érzékszervi követelményeknek.

Nem használhatók azok a védett névre utaló megnevezések, amelyek az élelmiszerek jelöléséről szóló uniós rendelet alapján alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.

agrotrend.hu / MTI

Agrotrend

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.12.11.
A tojás, a tejtermékek, a vaj ára emelkedett a legjobban
Novemberben ismét 2,5 százalékos volt az éves infláció, az előző hónaphoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Októberben 2,2 százalékosra csökkent az infláció a szeptemberi 2,5 százalékról. Január-novemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek.
Agrotrend - Beküldve: 23:41:18
2017.12.8.
Agrártudásexport és élelmiszer-biztonság
Folytatódik a magyar agrártudásexport Laoszba, erről írt alá megállapodást Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója pénteken a dél-kelet-ázsiai ország fővárosában Vientianéban. Az aláírás része volt annak az ünnepi eseménysorozatnak, amelyet a magyar-laoszi diplomáciai kapcsolatok 55. évfordulója alkalmából rendeztek Laoszban. Gyuricza Csaba az MTI-nek a helyszínről telefonon elmondta: a magyar-laoszi kapcsolatok, köztük az agrárkapcsolatok is, igen intenzívek.
Agroinform - Beküldve: 19:43:54
2017.12.7.
Közös érdek az élelmiszerkönyv aktualizálása
Egyeztetés zajlott a Szent István Egyetem és a Magyar Húsiparosok Szövetsége között az élelmiszerkönyv lehetséges módosításáról. Megbeszélést tartottak a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Hűtő- és Állatitermék Technológia Tanszékének és a Magyar Húsiparosok Szövetségének vezetői 2017. november 14-én. A Friedrich László tanszékvezető által kezdeményezett egyeztetés célja a tudományos élet és gyakorlati szakemberek közötti további a kapcsolatépítése volt.
Agrotrend - Beküldve: 20:8:50
2017.12.6.
Oltalom alatt álló földrajzi jelzést kap a Makói petrezselyemgyökér is
A földrajzi jelzés valamely táj, helység, kivételes esetben ország neve, amelyet az e helyről származó olyan termék megjelölésére használnak, amelynek különleges minősége, hírneve, vagy egyéb jellemzője lényegileg ennek a földrajzi származásnak tulajdonítható. Az Európai Unió jóváhagyta, hogy a Makói petrezselyemgyökeret is oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel lássák el - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.
Agrotrend - Beküldve: 0:3:12
2017.12.6.
Mintegy kétszáz termelő közel ezer terméke viseli a Nemzeti Parki Termék védjegyet
A védjegyre azok jogosultak, akik védett természeti területen, vagy Natura 2000 területen tevékenykednek, termékeik elsősorban helyi nyersanyagokból készülnek, a termék megjelenésével pedig jól reprezentálják a térség természeti, táji és kulturális sajtosságait. Mintegy kétszáz termelő közel ezer terméke viseli már a Nemzeti Parki Termék védjegyet, amelyet a kormány azért indított 2011-ben, hogy elismertté tegye a helyi termékeket - hangzott el a Nemzeti Parki Termék Körút ötödik állomásán, a Győr-Moson-Sopron megyei Sarródon, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatósági központjában hétfőn.
Agrotrend - Beküldve: 0:3:7
2017.12.5.
Pattogatott kukorica-nagyhatalom vagyunk – a vetőmagtól a konyhakész termékig
Magyarország ezt az előkelő helyet a Mogyi Kft-nek köszönheti. Ismerjük meg ezt a sikeres vállalkozást és merítsünk ötletet – vagy akár termesszünk mi is gömbpopcornt! A Mogyi Magyarországon félezer alkalmazottal és 165 termelővel dolgozik együtt. A cégnek öt gyáregysége működik Magyarországon, 27 országban vannak jelen, ebből 7 országban - Romániában, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban, Szerbiában, Montenegróban, Szlovákiában - saját leányvállalattal. A nettó árbevétel 42 százaléka belföldi értékesítésből, 58 százaléka exportból származik.
Agroinform - Beküldve: 0:24:2
2017.12.3.
Jövőre már talán nem csak ünnepekkor lesz népszerű a hal
A magyarok az ünnepekben főleg pontyot fogyasztanak, jövőre azonban jelentősen csökkenhet a halak ára a 27 százalékos áfa 5 százalékosra csökkentésének köszönhetően – nyilatkozta a Népszavának Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, az Aranyponty Kft. tulajdonosa. A lap pénteki száma szerint a magyarok alig öt-hat kiló halat esznek évente átlagosan, és ezzel az ország a lista végén kullog Európában.
Agrotrend - Beküldve: 22:47:10
2017.12.3.
Emelkedhet a globális sertéshústermelés
A Rabobank előrevetítése szerint a globális sertéshústermelés emelkedhet az idei év utolsó negyedévében, főként Kína, az USA, Kanada és Brazília kibocsátásának bővülése miatt. Kína az elmúlt hónapokban az egy évvel korábbinál kevesebb sertéshúst vásárolt a nemzetközi piacról, ugyanakkor az év végéig ez a tendencia megfordulhat. A Rabobank szakértői is az USA sertéshústermelésének emelkedését valószínűsítik a megfigyelt periódusban.
Agrotrend - Beküldve: 22:47:9
2017.12.3.
Az étkezési tojás csomagolóhelyi ára folyamatosan emelkedett az elmúlt hetekben
Az unióban egy hét alatt 4,8 százalékkal nőtt, Magyarországon a 44. héten 13 százalékos emelkedés volt az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi árában. Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojás-termékimportja 34 százalékkal 11,3 ezer tonnára csökkent 2017 első nyolc hónapjában az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva – írja piaci jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).
Agrotrend - Beküldve: 22:47:7
2017.12.1.
Zajlik az őszi lehalászás - egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára
Több mint 1500 tonna halat - zömében pontyot - halásznak le ezekben a hetekben a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tavain, hogy a karácsonyi kereskedelmi forgalomban értékesíthessék. Az egészségtudatos táplálkozás, a célzott kampányok, valamint az étkezési hal áfájának jövő év januári csökkentése megteremti a lehetőségét annak, hogy a halfogyasztás tovább nőjön hazánkban – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-nél tett látogatása során.
Agrotrend - Beküldve: 16:8:30
2017.11.30.
Magukhoz tértek a méhek a napraforgó idejére - eredményes évet zárhatnak a méhészek
A múlt téli komoly méhpusztulás ellenére eredményes évet zárhatnak a méhészek. Repce és akácméz kevesebb lett, de a napraforgó kiválóan mézelt. Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke kifejtette, tavaly télen a méhállomány majdnem negyede elpusztult vagy legyengült a kemény hideg és az elszaporodott ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt. Az állomány a repce és az akác virágzására nem tudta összeszedni magát, így repcemézből nagyon gyenge, akácból gyenge-közepes évet zártak a méhészek.
Agrotrend - Beküldve: 18:48:32
2017.11.29.
Drasztikus drágulás a tojáspiacon
Hajmeresztő mértékben emelkedett a tojás ára az egy évvel ezelőtti értékekhez képest. Az AKI elemzéséből szemezgettünk. A madárinfluenza a 2016-2017-es idény egyik szomorú főszereplője volt és ennek a tenyésztők és kereskedők itták és isszák meg a levét. Az AKI legfrissebb baromfipiaci kimutatása szerint, mind Európában, mind hazánkban drasztikus mértékben drágult a tojások ára, főleg a kereskedelemben elterjedtebb M és L-es méretű tojások esetében.
Agroinform - Beküldve: 23:34:15
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34832db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120