Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 4. 25.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.12.5.  <<

Van innováció a sütőiparban - számos egészségügyi előnnyel kecsegtetnek az okos élelmiszerek

Okos élelmiszereket dobott a piacra egy hajdúsági sütőipari vállalkozás. A Hajdúsági Sütödék Zrt. évekkel korábban indított fejlesztésének gyümölcseként az év első felében kerülhetett a boltokba az első ilyen termék. A Vitajó márkán belül három cipófélét kínálnak, amelyet elsőként a megyében élők kóstolhattak meg, mára pedig a szomszédos régiók lakói is kipróbálhatták a pékárukat – írja a Magyar Idők.

Az egészség megőrzését és egyes betegségek tüneteinek enyhítését ígérik egy hajdúsági sütőipari vállalkozás termékei. Az úgynevezett okoskenyerek egyelőre csak néhány helyen kaphatók, a cél azonban az, hogy másfél éven belül egy termelői franchise-hálózaton belül az ország minden pontjára eljussanak az innovatív áruk.

Okos élelmiszereket dobott a piacra egy hajdúsági sütőipari vállalkozás. A Hajdúsági Sütödék Zrt. évekkel korábban indított fejlesztésének gyümölcseként az év első felében kerülhetett a boltokba az első ilyen termék. A Vitajó márkán belül három cipófélét kínálnak, amelyet elsőként a megyében élők kóstolhattak meg, mára pedig a szomszédos régiók lakói is kipróbálhatták a pékárukat – írja a Magyar Idők.

Szakács Tamás, a társaság vezérigazgatója elmondta: a 2000-es évek elején döntötték el, hogy új utakat keresnek, a sütőiparban dolgozó vállalkozások megélhetése ugyanis már akkor sem volt egyszerű.

- Szükség volt valamilyen hozzáadott értékre, amellyel a fogyasztókat meg tudjuk fogni, és amire hajlandók pénzt költeni – emelte ki.

– Mivel alapvető élelmiszerről van szó – folytatta –, ezért egyértelmű volt, hogy a hozzáadott értéknek az egészség védelmét kell szolgálnia vagy a betegségek kialakulásának kockázatát kell csökkentenie.

Eddig négy termékcsoportot fejlesztettek ki: az egyik összetett ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz; 160 gramm kenyér fogyasztásával egyes vitaminokból és ásványi anyagokból jelentős mennyiséget pótol a szervezetben. Egy másik termék – ajánlott napi mennyiségben fogyasztva – a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kockázati tényezőjét, a koleszterinszintet csökkenti. A harmadik és a negyedik árucsoport, amelynek bevezetését tervezik, az úgynevezett funkcionális emésztési rendellenességgel küzdők mindennapjait könnyítheti meg.

A termékek csomagolásán minden fontosabb információ fel van tüntetve az összetevőkről, ahogyan arról is tájékoztatást kapnak a vásárlók, hogy a kívánt hatáshoz milyen mennyiséget érdemes elfogyasztani a termékből. Ezek az állítások Szakács Tamás szerint tudományosan megalapozottak és az Európai Unió által engedélyezettek. Az eddig piacra került cipók félkilós, szeletelt, csomagolt állapotban kaphatók.

Áruk ugyan magasabb az átlagosnál, de még így is sokak számára megfizethetők. A megyei tapasztalatok azt mutatják, hogy van igény az okoskenyerekre. – Bár a hajdúsági fogyasztók nem az ország leginkább egészségtudatos vásárlói, ráadásul a pénztárcájuk is szűk, ennek ellenére a forgalom szépen bővül, keresik a cipókat az emberek – fogalmazott a vezérigazgató. Becslése szerint ha sikerül országos szinten megjelenni a termékkel, évente akár több milliárd forintos bevétel érhető el.

Erre a lépésre termelői franchise-rendszer bevezetésével készül a társaság, így azon sütőipari cégeknek, amelyek vállalják a szigorú feltételeket, lehetővé teszik a gyártást. A vezérigazgató szerint a következő másfél évben a cél az, hogy az ország minden pontján elérhetők legyenek a Vitajó kenyerek. Ezt követően az innovációval és a sütéshez használt speciális anyagokkal a külföldi piacokon is megjelennek majd.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Agrotrend

Téma: Kutatás
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.4.19.
Fejlesztik a fajtakísérletek módszertanát
Az őszi búza és a kukorica fajtakísérletek idei módszertani változtatásaival a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének célja, hogy a gazdálkodók a termelés kiinduló pontját képező fajtaválasztásban pontosabb és részletesebb adatokat kaphassanak az egyes fajtákról – közölte a Vetőmag Szövetség.
Agronapló - Beküldve: 22:31:4
2018.4.11.
Keltetőházban segítik a csukák nászát
A csukával kezdődött a halszaporítási szezon a Buzsáki Tógazdaságban. A keltetőházban március második felében kezdődik a munka, itt „születnek meg” a kihelyezésre szánt csukák. A napsütéses órák számának növekedése beindítja a csukák szaporodási kedvét, erre segítenek rá a tógazdaságban kiválasztott példányok esetében. A megfelelő időben fejik le a szaporító anyagot, azaz az ikrát és a haltejet, majd keverik össze a későbbi sikeres szaporulat reményében - írja a Somogy megyei hírportál.
Agrotrend - Beküldve: 20:8:16
2018.4.10.
Az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes
Magyarország fogja össze az agrár- és élelmiszertechnológiai innováció meghatározó nemzetközi szereplőit annak érdekében, hogy új projektek induljanak a régióban. Budapesten találkoznak a robotika, a gyártástechnológia élelmiszeripari alkalmazási területei, az élelmiszerbiztonsági elemzési módszerek és a nagy adatbázisok kezelésének megoldásait kutató-fejlesztő vállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek képviselői.
Agrotrend - Beküldve: 21:56:29
2018.4.8.
Növekvő érdeklődés a biodinamikus gazdálkodás iránt
Többről van szó, mint a vegyszerek elhagyásáról. A biodinamikus gazdálkodás nem csupán vegyszermentességet jelent, a természettel egyensúlyban, harmóniában folytatott szőlőműveléshez tartozik például, hogy figyelembe veszik a holdciklusokat, és gépek helyett lóval szántanak – tette hozzá Jandrasics Borbála, a VinCE Budapest Wine Show szakmai vezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn.
Agrotrend - Beküldve: 22:31:56
2018.4.6.
Új eljárást fejlesztenek ki a burgonyavírusok ellen magyar kutatók
A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok. A különböző kórokozók által okozott tünetek nagyon változatosak lehetnek, kifejlődésüket számos környezeti tényező befolyásolja, valamint jelentős szerepe van a burgonyafajtának is. A fertőzött növény gyakran tünetmentes, különösen M- és S-vírusfertőzöttség esetén, ugyanakkor egyéb vírusokkal való együttes fertőződést követően a termésveszteség akár 80 százalék is lehet – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.
Agroinform - Beküldve: 21:28:48
2018.4.5.
A törzskönyvezés kidolgozására vár a hortobágyi tulok
Egy új marhafajta jött létre a pusztán. A bikák egészen sötét színűek, a tehenek világosabbak. Többféle fajtából tenyésztették ki, most a nemzeti park szakemberei azon dolgoznak, hogy elismertessék, törzskönyveztessék a hortobágyi tulok fajtát. A Hortobágyi Nemzeti Park egy 2400 hektáros területén, a vadló rezervátumként is ismert Pentezugban a lovak mellett tulkok is legelnek, szintén vadon tartva. A rájuk sokak által használt őstulok elnevezés megtévesztő, mert az a faj a XVII. században kihalt – sajnos, örökre elveszett.
Agrotrend - Beküldve: 22:7:30
2018.3.29.
Hiánypótló kiadvány született az agrárerdészetről
Az agrárerdészetről adott ki könyvet a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). A kiadvány célja bemutatni ezt a gazdálkodási módot a hazai termelőknek és a gyakorlatban használható ismeretekkel látni el őket. Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója a könyv bemutatóján az Új Mezőgazdasági Magazinnak elmondta: egy hiánypótló könyvről van szó, ugyanis magyarul még ilyen kiadvány nem jelent meg. Hozzátette, a kiadvány – amely erdészeti és agrártudományi ismereteket is magába foglal – tudományos igényességel készült, de elsősorban gyakorlati szakembereknek szánták, így törekedtek arra, hogy számukra emészthető formában készüljön el, hogy a leírtakat alkalmazni is tudják.
Agroinform - Beküldve: 20:59:13
2018.3.22.
Együttműködik az oktatásban és a kutatásban a NAIK és a Kaposvári Egyetem
Az együttműködésben a fehérjenövények, a precíziós gazdálkodás, a kedvezőtlen adottságú területek hasznosítása és a mezőgazdaság klímaváltozással szembeni ellenálló-képességének erősítése kapja a legnagyobb hangsúlyt. A posztgraduális képzésről és a tudományos kutatásban történő együttműködésről kötött stratégiai megállapodást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Kaposvári Egyetem. A dokumentumot a NAIK részéről Prof. Dr. Gyuricza Csaba főigazgató, a Kaposvári Egyetem részéről pedig Prof. Dr. Szávai Ferenc látta el kézjegyével.
Agronapló - Beküldve: 17:5:1
2018.3.17.
A gyom, melyből a jövő gyomirtója készülhet
Catia Bastioli vegyésznő, a Novamont cég alapítója, a vitatott glifozát gyomirtó helyett egy ígéretes alternatív megoldásra bukkant, melyre már több országban is engedélyt adtak. A bogáncsfélékből előállított pelargonsav alkalmas gyomirtásra és a kultúrnövények leveleinek kiszárítására. A hatvanéves vegyésznő szenvedélyes természetvédő. 2007-ben - első nőként - megkapta az Európai Bizottság Feltalálói Díját. Találmánya a kukoricakeményítőn alapuló komposztálható műanyag, melyet bevásárló zacskókban, kávékapszulákban, fóliákban és más termékekben alkalmaznak.
Agroinform - Beküldve: 18:15:15
2018.3.12.
A gyümölcstermesztőket is segítik a díjazott kutatatónő eredményei
A Nők a Tudományban Kiválósági Díját vehette át a Szent István Egyetem docense. A Nők a Tudományban Kiválósági Díj rangos elismerését vehette át Dr. Halász Júlia, a Szent István Egyetem (SZIE) Kertészettudományi Kar Genetika és Növénynemesítés Tanszékének egyetemi docense 2018. március 8-án, a Magyar Tudományos Akadémián. Dr. Halász Júlia az Agrártudományok kategóriában kapott díjazást a gyümölcstermő növények genetikai kutatásáért. Eredményei alapján olyan molekuláris diagnosztikai eljárásokat fejlesztett ki, amelyek nagyban segítik a nemesítést a gyümölcsfák magonckorban történő kiválogatásával, hiszen a legtöbb tulajdonság csak a termőre fordulást követően értékelhető.
Agroinform - Beküldve: 20:14:19
2018.3.12.
Vadvirágok menthetik meg a gabonánkat
Jelentősen csökkentheti a növényvédőszer-felhasználást a beporzók élőhelyéül is szolgáló vadvirágos védelmi sáv kialakítása. Ennek jelenléte ugyanis megnöveli azoknak a ragadozó rovaroknak a számát is, amelyek természetes ellenségei a gabonafélékben felbukkanó kártevőknek. A táblán belül elhelyezett vadvirágos védelmi sávok azért hasznosabbak a táblaszélen lévőknél, mert beljebb csalogatják a hasznos rovarokat. Kísérletek bizonyítják, hogy ezek nagyobb számban való megjelenése után számottevően kevesebb permetszerre van szükség az adott területen.
Agroinform - Beküldve: 20:13:58
2018.3.3.
Kutatási és fejlesztési együttműködések jöhetnek létre afrikai országokkal
Magyarországnak fontos szerepe lehet a mezőgazdaság fejlesztésében és a megújuló energia kutatásában a jelentős nyersanyagkészletekkel és termőföldekkel rendelkező kontinensen. Kutatási és fejlesztési együttműködések jöhetnek létre Magyarország és Afrika államai között, továbbá egy magyar-afrikai ökológiai intézet létrehozása is szerepel az agrártárca terveiben - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, az Afrika expó megnyitó ünnepségén.
Agrotrend - Beküldve: 21:31:47
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.



Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35757db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120