Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 10. 22.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.10.12.  <<

Eredetvédett lett a Vasi vadkörte pálinka is

Az Eredetvédelmi program keretében nemzeti oltalmat kapott a Vasi vadkörte pálinka - jelentette be a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón a Magyar Pálinka Házában. Fazekas Sándor kiemelte: a Vasi vadkörte pálinka révén egy újabb pálinkavidék is felkerült a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsök termőtájai közé. A pálinka és a gyümölcs termőhelye ugyanis összekapcsolódik a magyarországi és az uniós eredetvédelmi rendszerben.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2014-ben tűzte ki feladatként, hogy minél több magyar élelmiszer és ital legyen földrajzilag eredetvédett azért, hogy megfelelő minőségben jól láthatóan legyen jelen a belső és külső piacokon egyaránt. Ennek jegyében indult el 2015-ben az Eredetvédelmi program.

A pálinkánál különösen fontos, hogy lehetőleg az ország valamennyi jelentős termőhelye legyen eredetvédett, hogy minél több pálinkavidék legyen az országban. Fontos, hogy Magyarország a megfelelő jogi és szakmai háttérrel élni tudjon az Európai Unió eredetvédelmi szabályai által nyújtott lehetőségekkel.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikomokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a vadkörte olyan különleges gyümölcs, amelyet már az ókorban is ismertek, és szerettek az emberek.

Amikor a térség eredetvédett pálinkájáról született döntés, azért határoztak a vadkörte mellett, mert az egyik leggyakoribb vadgyümölcs és az emberek évszázadok óta ismerik és szeretik, hathatós marketinget is lehet hozzá kapcsolni.

Az előállító Birkás Pálinkaház tulajdonosa, Birkás István kijelentette: a Vasi vadkörte pálinka oltalom alá helyezése azért nagy dolog, mert egy olyan helyileg ismert érték kapott eredetvédelmet, amely példaként szolgálhat mások számára is.

2016-ban 965 ezer hektoliterfok pálinka - egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg - került kereskedelmi forgalomba, szemben az előző évi 908 ezer hektoliterfokkal. A bérfőzött párlat mennyisége tavaly 4,3 millió hektoliterfok volt, 2015-ben ez a mennyiség 4,8 millió hektoliterfok volt. A magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző.

agrotrend.hu / MTI

Agrotrend

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.10.22.
A Szabad Föld Kertje - Utolsó fészekalj
Rekordot döntöttek pézsmakacsáink: a Szabad Föld Kertjében október első vasárnapján látták meg a napvilágot legfiatalabb szárnyasaink. E sorok írásáig a 13 tojásból tíz bújt ki, életerős jószágoknak tűnnek. Egy tojás befulladt, kettő sorsa még várat magára, azaz lehet belőle „valami”. Keveset szóltam eddig az évek alatt nálunk legjobban bevált kacsatenyésztési fogásokról. Most pótolom, mivel az idei esztendő elég jól bizonyított. Két év kellett, mire kialakult a folyamat, melynek során a legkisebb veszteséggel és munkaráfordítással lehet a legtöbb kiskacsát a háztájiban felnevelni.
Szabad Föld - Beküldve: 22:57:17
2017.10.22.
Mindent a szemnek
Nem leszünk túl lelkesek, ha tudatosul bennünk, hogy erdőt-mezőt járó útjaink során mit vihetünk haza a szabad természetből. Megelőlegezzük a választ: alig valamit. Ám ha meggondoljuk, milyen sérülékeny a természeti környezet, mennyi veszély fenyegeti az erdei, mezei életközösségeket, jobban megértjük a szigorúságot. Hiszen például az elhullajtott szarvasagancs, vagy a bokorban, csalitban megbúvó madártojás már csak azért is a területileg illetékes vadásztársaság tulajdona, hogy a szerzési szenvedélyének hódoló ember ne járja be értük keresztül-kasul a rengeteget.
Szabad Föld - Beküldve: 22:38:17
2017.10.22.
Őszi virágderű
Közép-Amerikában ma is gyomnövényként tenyészik a nálunk nagy becsben álló nyárutói-őszelői kerti dísz, az őszi napfényvirág (Helenium autumnale). Nemesített változatai növekedésben és virágszínben egyaránt eltérnek, ám a kúposan kiemelkedő, tömött fészekvirágzat közös jellemzőjük. Miként a sötétzöld, lándzsa alakú levelek is. A virágok sárga, piros, narancs- és rózsaszínben tündökölnek az őszelői kertben, amikor egyre kevesebb a nyíló virág, és a méhek, lepkék sem válogathatnak már.
Szabad Föld - Beküldve: 22:38:15
2017.10.22.
Termesszék velem! Ötlevelű akebia
Az Ötlevelű akebia (Akebia quinata) elég ritka növény nálunk. Általában kereskedésekben, csomagküldő szolgáltatóknál lehet találkozni vele. Ott pedig mindenféle hangzatos néven árulják, például: csokoládészőlő. Tény, hogy nagyon szép virága van, és ha igazán jó helyet találunk neki, akkor rengeteg illatos virággal örvendeztet meg bennünket. Az akebia rendkívül fagytűrő (mínusz15 C fokig ! ), impozáns kúszó cserje. Származási helye a Közép-Kelet, Kína, Japán, és a Koreai-félsziget.
Szabad Föld - Beküldve: 22:38:13
2017.10.22.
Sikeresnek tűnik a nyúlhúsfogyasztás növelésére indított kampány
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős helyettes államtitkára szerint sikeres volt a 2017-ben a nyúlhúsfogyasztás növelésére indított kampány. Ugron Ákos a promóciós programot lezáró debrecen-józsai szüreti napon és nyúlhúsfőző-versenyen tartott szombati sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a nyúlhúsfogyasztás növelése érdekében júniusban indított kampányt a szaktárca támogatásával a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az Agrármarketing Centrummal közösen.
Agrotrend - Beküldve: 22:38:12
2017.10.21.
Túl sok az élelmiszeráfa-csalás Magyarországon
A feltételezett tettesek összesen ötvenmilliárd forintos kárt próbáltak okozni, a hatóság harmincmilliárd forintot, vagyis a summa több mint felét visszavette a bűnelkövetőktől, ezzel is csökkentve a kárt. A feltárt bűncselekmények meghatározó részében költségvetési csalás gyanúja miatt indul eljárás, forgalmiadó-visszaélést gyakran követtek el az utóbbi időben például étolajjal, kávéval, esetleg műtrágyával vagy éppen élelmiszer-adalékkal.
Agrotrend - Beküldve: 0:54:33
2017.10.21.
Az időjárás a magyar borexport mellé állt
Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását a szélsőséges időjárás, az utóbbi három országban ennek következtében 10-20 százalékkal kevesebb szőlő terem, ez felértékeli a magyar borokat és reménykeltő az exportra nézve – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.
Agronapló - Beküldve: 0:54:26
2017.10.20.
Keresik a legjobb fiatal vállalkozót
Kilencedik alkalommal hirdeti meg a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, amelyre a 18 és 40 év közötti, saját vállalkozással bíró természetes személyek jelentkezhetnek, illetve jelölhetők. Tavaly egy élelmiszeripari üzem vezetőjét ismerték el. A legnagyobb szakmai elismerésnek számító, magas presztízsű díj a fiatal vállalkozói generáció jeles képviselőinek munkásságát ismeri el. A díjazott egy éven át a fiatal vállalkozók nagykövete lesz, amely számos média megjelenéssel és előadói felkéréssel is jár.
Agrotrend - Beküldve: 23:55:15
2017.10.20.
Többet költöttünk zöldségre és gyümölcsre
Évente 330 milliárd forintot költünk zöldségre és gyümölcsre egy kutatás szerint. A széles választék, a jó minőség és kedvező ár a legfontosabb szempontok a vásárlásnál. A hazai háztartások évente 165 kilogramm zöldséget és 89 kilogramm gyümölcsöt vásárolnak, évente több mint 330 milliárd forint értékben, melynek felét a piacokon szerzik be – derül ki a Gfk Hungária friss kutatásából melyet a Világgazdaság idéz.
Agrotrend - Beküldve: 23:55:14
2017.10.20.
Naponta másfél-kétmillió magyar ember életét befolyásolja a közétkeztetés
A közétkeztetés minőségére kiemelt figyelmet kell fordítani. A közétkeztetés megújulásának jelei már tapasztalhatók, a szektorban ugyanakkor még jelentős tartalékok rejlenek. A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetés területére, amit az is jelez, hogy az elmúlt két évben a közétkeztetést ellenőrző és ösztönző több program is elindult - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
Agrotrend - Beküldve: 23:55:12
2017.10.20.
Alkotmányellenes a Natura 2000 földek értékesítése az AB szerint
Alkotmányos mulasztást állapított meg a Natura 2000 földek értékesítésére és azt követő hasznosítására vonatkozó szabályozással kapcsolatban az Alkotmánybíróság keddi nyilvános ülésen kihirdetett határozatában – közölte az MTI. A Natura 2000 földeken az élővilág védelme érdekében csak jelentős korlátozásokkal, a speciális természetvédelmi előírások betartása mellett lehet gazdálkodni. A Natura 2000 szabályozásának alapja az uniós jogból ered, részletszabályait az egyes tagállamok alkották meg.
Agronapló - Beküldve: 23:55:4
2017.10.19.
Túrókészítésen innen joghurtkészítésen túl – zajlanak a bemutatók
Eredményes volt a kamara őszi „Tanuljunk együtt! - Tejipari napok” programsorozata. A rendezvény tavasszal nagy sikert aratott a résztvevők körében, akiknek a visszaigazolásai indokolták a további gyakorlati napok megszervezését és megtartását. 2017. október 12-én résztvevőink a savanyított tejtermékek készítését sajátíthatták el a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) mosonmagyaróvári központjában - számolt be honlapján az agrárkamara.
Agrotrend - Beküldve: 23:19:9
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34416db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120