Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 5. 27.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.10.5.  <<

MOSZ álláspont a kamarai választásról

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke egy elvi kérdés felvetésével kezdte a szervezet sajtótájékoztatóját, amit a közelgő agrárgazdasági kamarai választások alkalmából tartottak. A MOSZ a választásokat igazságtalannak és törvénytelennek tartja, ennek ellenére indul a november 3-ai voksoláson, elsősorban azért, hogy teret biztosítson a NAK működésével kapcsolatban egyre növekvő termelői elégedetlenségnek. Nagy Tamás kifejtette, hogy a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) álláspontja szerint a kamarai választások nem a törvényi keretek között zajlanak, mivel a kamara a szabályok önkényes megváltoztatásával nem megyénként tart közgyűlési választásokat, hanem listára kell szavazniuk a küldötteknek.

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke egy elvi kérdés felvetésével kezdte a szervezet sajtótájékoztatóját, amit a közelgő agrárgazdasági kamarai választások alkalmából tartottak. A MOSZ a választásokat igazságtalannak és törvénytelennek tartja, ennek ellenére indul a november 3-ai voksoláson, elsősorban azért, hogy teret biztosítson a NAK működésével kapcsolatban egyre növekvő termelői elégedetlenségnek.

Nagy Tamás kifejtette, hogy a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) álláspontja szerint a kamarai választások nem a törvényi keretek között zajlanak, mivel a kamara a szabályok önkényes megváltoztatásával nem megyénként tart közgyűlési választásokat, hanem listára kell szavazniuk a küldötteknek. A listás szavazásnál a győztes mindent visz, és ha valamelyik induló akár csak egyetlen szavazattal is nyer, akkor a többi szavazat elvész. A MOSZ felvetette ezt a törvényszegési problémát az Országos Választási Bizottságnál, de az nem reagált rá. A jogi problémára tovább keresik a választ az igazságszolgáltatásban.

A kamara egy antidemokratikus, az ágazat sokszínűségét figyelmen kívül hagyó, egy szűk kisebbség érdekeit képviselő szervezet, jelentette ki az elnök. Annak érdekében, hogy az ágazat egészét képviselő, a tagságot reprezentatívan megjelenítő kamara jöjjön létre, a MOSZ együttműködést kezdeményezett a MAGOSZ-szal, és javaslatot tett közös lista állítására. A MAGOSZ a MOSZ megkeresését elutasította.

A szövetség tagságának körében jelentős elégedetlenséget tapasztaltak a kamara működésével kapcsolatban. Megyei szervezeteik többsége úgy ítéli meg, hogy a kamara antidemokratikus jellege a jelenlegi törvényi feltételek között nem változtatható meg, ezért a kamarai választások kirekesztő voltára tekintettel úgy döntöttek, hogy nem állítanak önálló megyei listát, és egyes megyékben a választások bojkottja mellett foglaltak állást.

Néhány elszánt megyei MOSZ-szervezetnél viszont úgy gondolták, hogy nem mehetnek el szó nélkül az elmúlt 5 évben őket ért sérelmek mellett, így a számukra hátrányos és törvénysértőnek tartott feltételek ellenére csak azért is listát állítanak, és elindulnak a választásokon. A MOSZ, demokratikus szervezet lévén, minden megyei szövetsége döntését tiszteletben tartja, így a kamarai választásokon jelölő szervezetként regisztráltatta magát, ezzel lehetővé téve, hogy azok a megyék, amelyek indulni akarnak a választásokon – számuk menet közben egyébként jelentősen nőtt, végül kilencre emelkedett -, megtehessék azt. A listát állító megyei szervezetek azért is döntöttek az indulás mellett, hogy a kamara döntéshozatali folyamatai nyíltabbak legyenek, és a MOSZ tagságának, a társas vállalkozások minél szélesebb körének a véleménye is megjelenhessen bennük.

Jelenleg ugyanis nem ez a helyzet. Nagy Tamás a törvényt felidézve elmondta, hogy a kamara legfontosabb irányító és döntéshozó testülete az országos elnökség. A 24 tagú testület az ügyvezető elnökség tagjaiból (elnök, alelnökök) és a megyei kamarai elnökökből áll. Az elnök a MAGOSZ alelnöke, a négy országos alelnök közül kettő MAGOSZ-vezető, a másik kettő közül az egyik alelnök élelmiszeriparos, a másik egy MAGOSZ-tag oligarcha. Megyei kamarai elnöki posztot csak olyan személy tölt be, aki vagy a MAGOSZ adott megyei elnöke (12 fő), vagy a MAGOSZ vezetésében közreműködő személy (7 fő). A 19 megyei kamarai elnök között egy sincs, aki társas gazdaságot képviselne.

A kamara nem képes megfelelni a törvényben meghatározott feladatainak, igen erősen össze van fonódva a politikával, és ez mind személyi, mind szervezeti szinten tetten érhető. A személyi összefonódást igazolja, hogy a kamara elnöke egyszerre a Fidesz országgyűlési képviselője, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának a tagja és a MAGOSZ alelnöke. A kamara egyik alelnöke a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a MAGOSZ alelnöke, illetve ifjúgazda-tagozatának elnöke. Tehát egy személyben érdekvédők, köztestületi és kormányzati-politikai emberek irányítják a köztestületet, amelynek nem a politika kiszolgálása volna a dolga.

A szervezeti összefonódás ugyancsak több szinten megjelenik: a NAK döntéshozó szerveiben gyakorlatilag csak a MAGOSZ emberei ülnek, a MAGOSZ pedig deklaráltan politikai szövetségese a Fidesznek.

A kamara olyan szervezetet hozott létre, amely hatalmi szintjeiben és a bürokratikus működésben jó néhány állami hivatalon is túltesz. Jól példázza ezt, hogy a kamara központjában már 20 igazgatóságot tartanak fenn, vagyis a húsz megyei igazgatósággal együtt összesen negyven igazgatóságot működtetnek, az ehhez szükséges igazgatókkal és kiszolgáló személyzettel együtt. Ráadásul a kamara törvényben előírt feladatainak egy része teljes átfedésben van a terméktanácsokéival. Erre a pluszköltséget és felesleges adminisztrációt okozó kettősségre semmi szükség nincs. A kamara bevételei 2016-ra 10,5 milliárd forintra híztak, amiből több mint 6 milliárd forint a tagdíjbevétel. A fennmaradó összeg döntő hányada a falugazdász-hálózat fenntartását szolgáló, a Földművelésügyi Minisztériumtól kapott támogatás, vagyis a falugazdász-hálózatot jórészt továbbra is az állam finanszírozza, annak működtetéséhez nincs szükség a kamarára.

Az arányos döntéshozatal követelménye a kamarában nincsen biztosítva. Annak ellenére, hogy minden termelő kötelezően tagja, egy szűk kör hozza a döntéseket. A kamara nem kérdezi meg a tagjait, sőt, sok esetben egyenesen ellenükben is cselekszik. Olyan kamarára volna szükség, amelyik nem áll a tagjai fölött, amelyik minden tagja érdekeit szem előtt tartja, amelyik nem köt elvtelen alkukat, és amelyik biztosítja a demokratikus alapelvek érvényesülését a működése során. A MOSZ abban érdekelt, hogy ne egy megkülönböztető, hanem egy egyesítő, az ágazat fejlődését szolgáló kamara jöjjön létre, zárta mondandóját Nagy Tamás.

Forrás:

magyarmezogazdasag.hu

Magyar Mezőgazdaság

Téma: Politika
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.4.27.
Hivatalos: Nagy István az új agrárminiszter!
Megvan az új kormány végleges névsora. Orbán Viktor miniszterelnök Áder János köztársasági elnök felkérésének megfelelően az elmúlt napokban konzultációt folytatott a kormányalakításról. A konzultációs folyamat lezárult, eredményéről a miniszterelnök tájékoztatást adott a Fidesz és a KDNP elnökségének. Magyarország új kormánya az Országgyűlés alakuló ülését követő hetekben áll fel – olvasható Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének közleményében.
Agroinform - Beküldve: 16:4:47
2018.4.25.
Nem lesz újra agrárminiszter Fazekas Sándor
Nem vállalja tovább az agrártárca vezetését Fazekas Sándor, az utódját már kijelölték. Fazekas Sándor 2010-ben került a tárcavezetői posztra, először vidékfejlesztési, majd földművelésügyi miniszterként dolgozott, ezzel az elmúlt száz év leghosszabb ideig regnáló minisztere lett. Az új kormányzati ciklusban azonban nem vállalja a posztot – mondta el a Magyar Időknek adott interjúban az agrárminiszter. Az utódját már kijelölték, személyéről hamarosan a miniszterelnök ad tájékoztatást.
Agroinform - Beküldve: 19:28:53
2018.4.25.
Dr. Nagy István lehet az új Földművelésügyi miniszter
Dr. Nagy István 1967 október 6-án született Újfehértón. Első diplomáját a Pannon Agrártudományi Egyetemen Agrármérnökként szerezte, később a Budapesti Műszaki Egyetemen mérnök-tanári képesítést szerzett, 2007-ben a Nyugat-Magyarországi Egyetem kapott PhD fokozatot. Nős, két gyermek édesapja. Dolgozott a Vám- és pénzügyőrségen, ezután mérnök-tanárként, adjunktusként és a Cserháti Imre kollégium igazgatójaként is. 2008 óta a Nyugat-Magyarországi Egyetem címzetes egyetemi docense.
Agroinform - Beküldve: 19:28:52
2017.10.24.
Orbán: átverik a multik a magyar embereket
A gazdagság és a nagyvonalúság nem feltétlenül jár együtt, hiszen Európa leggazdagabb cégei tévesztik meg a fogyasztókat – hangoztatta Orbán Viktor a pozsonyi várban, ahol európai uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetéséről a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.
Agrárszektor - Beküldve: 22:42:10
2017.10.5.
Megvan a helyosztás: sok multi, Csányi és Mészáros is a gazdaköröknél
Számos multinacionális élelmiszeripari vállalat szerepel azokon a megyei listákon, amelyekkel a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) indul a november 3-i agrárkamarai választásokon. Az agrárszektor.hu információi szerint a kisebb gazdálkodókat összefogó, egyértelmű győzelemesélyes érdekképviselet a listás helyek 40 százalékát engedte át azoknak az ágazati szervezeteknek, amelyekkel együttműködési megállapodást kötött. Néhány kivétellel a Magosz-listán indulnak a legnagyobb hazai agrárbefektetőnek tartott Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató agrárcégei, de megtalálhatók rajtuk Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester agrárvállalatai is.
Agrárszektor - Beküldve: 23:31:49
2017.10.5.
MOSZ álláspont a kamarai választásról
Nagy Tamás, a MOSZ elnöke egy elvi kérdés felvetésével kezdte a szervezet sajtótájékoztatóját, amit a közelgő agrárgazdasági kamarai választások alkalmából tartottak. A MOSZ a választásokat igazságtalannak és törvénytelennek tartja, ennek ellenére indul a november 3-ai voksoláson, elsősorban azért, hogy teret biztosítson a NAK működésével kapcsolatban egyre növekvő termelői elégedetlenségnek. Nagy Tamás kifejtette, hogy a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) álláspontja szerint a kamarai választások nem a törvényi keretek között zajlanak, mivel a kamara a szabályok önkényes megváltoztatásával nem megyénként tart közgyűlési választásokat, hanem listára kell szavazniuk a küldötteknek.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:31:46
2017.4.3.
Fazekas: Kiderült, tényleg silányabb élelmiszert kapunk
A Nébih 100 élelmiszert hasonlított össze, hogy kiderüljön létezik-e a kettős minőség az itthon és a külföldön forgalmazott termékek között. Ma közzétették az eredményeket. Kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon, és ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most lezárult átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette, alátámasztva a korábbi vizsgálat eredményét – közölte a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
Agroinform - Beküldve: 0:34:51
2017.2.18.
Hatvanmilliós ajándék - Ángyán József az állami földek eladását elemzi: a professzorral beszélgetett Hardi Péter
Az állami földek bérbeadását követően Ángyán József professzor az értékesítésüket vette górcső alá. Néhány megye gyakorlatát már áttanulmányozta, a törvényszerűségek kezdenek kirajzolódni. Nem éppen hízelgők a döntéshozókra nézve. – A Professzorok Batthyány Köre legutóbbi országértékelésében arról olvashatunk, hogy mára mintha intézményesült volna a korrupció. Így látja ezt az állami földek értékesítésével kapcsolatosan is? – Mindenképpen. A PBK országértékelése egyébként nem maradt visszhang nélkül, a miniszterelnök válaszolt rá. A társaság elnökének nyilatkozata szerint a levél „meggyőzte tévedéseikről”, és gyakorlatilag visszavonta az egyébként is csupán a felszínt kapirgáló kritikát. Az efféle vállalhatatlan, szervilis hangvétel az előző nyilatkozatoktól sem volt idegen, ezért én már korábban elhagytam a társaságot.
Szabad Föld - Beküldve: 0:11:14
2017.2.9.
Megszólal a nagymester: pálinkáról egy szót sem beszéltem Fazekassal
Nem tesz eleget Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter felszólításának, és nem mond le a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere. Piros László azért került összeütközésbe a szaktárca vezetőjével, mert névbitorlónak nevezte, és feljelentéssel fenyegette meg az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait. Az agrárszektor.hu-nak nyilatkozó Piros László szerint ez volt a kötelessége, és természetesen nincs baja az erdélyi, vajdasági, felvidéki magyarsággal. Nemzeti érzelmű állampolgárként csupán egy oltalom alatt álló magyar termék védelméért szállt síkra.
Agrárszektor - Beküldve: 23:3:1
2017.1.26.
Gyuricza Csaba került a hazai agrárkutatás élére
2017. január 17-e óta új főigazgatója van a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központnak (NAIK). Információink szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azzal bízta meg Prof. Dr. Gyuricza Csaba egyetemi tanárt, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal korábbi elnökét, hogy hangsúlyt adjon a hazai agrárkutatás szakpolitikai irányainak meghatározásában. Az új vezetőtől a csaknem 1000 fős agrárkutató-hálózat összefogását és az egységes arculat megteremtését várják.
Agrotrend - Beküldve: 22:57:12
2017.1.4.
Nincs már Földalap, nincs kit perelni?
Megszűnt az állami földalapkezelő szervezet, így az ellene indított számos pernek is vége, legalábbis ideiglenesen félbeszakadtak, ugyanis a bíróság így döntött. Az NFA ugyan a Földművelésügyi Minisztériumba olvadt, de ezek szerint a tárca nem tekinthető jogutódnak. Ha mégis, akkor viszont érthetetlen az ügy ilyetén kimenetele. Mivel a tavalyi kormányhatározatok alapján az állami földek ügyeit intéző Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 2016. november 5-én megszűnt – azaz beolvadt az agrártárcába – nincs is kin, illetve min számonkérni az állami földekkel kapcsolatos esetleges jogsértéseket.
Szabad Föld - Beküldve: 0:34:14
2016.12.20.
Ezúttal rossz hír érkezett - Elutasított indítvány a Kishantosért vívott jogi küzdelemben
Formai hiba - Nemhiába figyelmeztetett Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. ügyvezetője, hogy kétesélyes az Alkotmánybíróság válasza a Fővárosi Törvényszék kezdeményezésére. A bíró a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel kapcsolatos egyes jogszabályok megsemmisítését szerette volna elérni. Ha ez megtörténik, új alapokra helyeződhettek volna az oly’ sokat vitatott földbérleti szerződések. A taláros testület azonban formai hibára hivatkozva elutasította az indítványt.
Szabad Föld - Beküldve: 22:56:11
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36053db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120