Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 10. 22.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.8.13.  <<

Luxuscsokoládé-gyár épül Hatvanban

Miután elkészültek a 7,6 milliárd forintos hatvani csokoládégyár tervei, októberben jöhet a kivitelezés, egy évre rá pedig indulhat a gyártás első fázisa - mondta a Világgazdaságnak Rania Ghraoui, a Ghraoui Csokoládé Manufaktúra Zrt. kommunikációs igazgatója. 4-5 közép-európai fővárost vizsgáltak meg alaposan, amikor helyszínt kerestek a gyárhoz. Magyarország mellett több érv is szólt: Rania Ghraoui férjével, Bassam S. Ghraoui-val együtt szír-magyar kettős állampolgár, Damaszkusz után Budapest a második otthonuk.

Ez párosul a vonzó befektetési lehetőséggel, amely a kedvező pénzügyi és adózási feltételeknek tudható be. Emellett az elhelyezkedés és az időjárás is Budapest mellett szólt.

Azért jöttünk ide, hogy a Ghraoui márka újjászületésével Magyarország felkerüljön a luxuscsokoládé-ipar térképére - jelentette ki az interjúban. A Hatvanban felépíteni tervezett gyárban 12 ezer négyzetméteren hoznak létre 540 új munkahelyet, de már most azt látják, hogy öt-hat éven belül akár meg is duplázhatják ezt a létszámot. Azt is elárulta, hogy a sikeres próbaüzemet követően Csepelen kezdték meg az átmeneti gyártást, innen látják el leendő üzleteiket.

A tervek szerint a Magyarországon gyártandó évi 1000 tonnányi prémiumcsokoládé 95 százalékát, mintegy 200 millió euró értékben exportra szánják a tulajdonosok. Az Andrássy úti butik szeptemberben nyit, ezt követően november végén nyílik üzlet Párizsban, majd Berlinben.

Agrárszektor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.10.19.
A termékdíj emelése túlzó terhet róna a vállalkozásokra
Az eredeti tervekkel ellentétben nem emeli meg a kormány a kereskedelemben eddig ingyenesen elérhető műanyag zacskók után fizetendő környezetvédelmi termékdíjat. A parlament elé szeptemberben egy igencsak ambiciózus módosító javaslatot terjesztett a törvényalkotási bizottság – írja a Magyar Idők. E szerint bizonyos műanyag zacskók termékdíját a jelenlegi kilónkénti 57 forintról 1900 forintra emelnék.
Agrotrend - Beküldve: 23:19:7
2017.10.18.
A cukorkvóta megszűnése csökkentheti a cukorárakat?
Jelentősen megváltoztak a cukorrépa-termesztés és a cukorgyártás feltételei szeptember 30., az uniós cukorkvóta megszűnése után. Szakértők szerint a magyar termelés és feldolgozás mennyiségét az intézkedés nem érinti, de a cukor árát az EU-ban mérsékelheti, közelíti a világpiaci árhoz. Azzal, hogy immár korlátozások nélkül termeszthető cukorrépa és állítható elő cukor az unió országaiban Magyarországon várhatóan nem nő majd számottevően a cukorrépa termőterülete, az előállított cukor mennyisége. A cukorrépa-termelés ugyanis csak jelentős állami támogatás mellett gazdaságos – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az MTI-nek.
Agroinform - Beküldve: 0:25:45
2017.10.17.
Feloldották a baromfitermékek korlátozási tilalmát
A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szaúd-Arábia Királyságának Környezetvédelmi, Vízügyi és Mezőgazdasági Minisztériuma 2017. október 2-án feloldotta a magyar élőszárnyasokra, keltető tojásokra és naposcsibékre vonatkozó átmeneti behozatali tilalmat. 2016 novemberében először Békés megyében, később több magyarországi régióban is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenléte került kimutatásra. A bejelentést követően számos ország jelezte, hogy megtiltják a magyar élőállatok és különböző baromfitermékek importját.
Agroinform - Beküldve: 0:0:55
2017.10.15.
Elindult az Irinyi II. Kockázati Tőkealap – Az élelmiszeripar és a faipar is érintett!
Csaknem 50 ipari kis- és középvállalkozás (kkv) – köztük élelmiszeripari profilúak – versenyképességét erősíti Budapesten és Pest megyében a szeptemberben indított Irinyi II. Kockázati Tőkealap. Az Irinyi II. Kockázati Tőkealap a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt alap a nemzeti iparfejlesztési stratégiában, az Irinyi Terv kiemelt ágazataiban működő, hosszú távú növekedésre képes ipari cégeket támogatja a tőkebefektetéssel – tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Agroinform - Beküldve: 20:26:2
2017.10.11.
Túl nagy beruházás lenne egy új cukorgyár
Egyelőre nem kell drasztikus változásra számítani a magyarországi cukorpiacon az uniós kvóta szeptember 30-i megszűnése után. A szakértő szerint egy új gyár építése 1,5 millió tonnás kapacitással legalább 120 milliárd forintos beruházást és 25-30 ezer hektár cukorrépa-területet jelentene. Szeptember végén megszűnik az Európai Unió cukorpiacát szabályozó rendtartás, amivel a termelésnek korlátot szabó kvótákat is eltörlik. Ezek után répa- és izocukorból is lehetőségeik és piaci várakozásaik szerinti mennyiséget állíthatnak elő a gyártók. Magyarországon egyetlen répacukorgyár üzemel, a Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzeme. A rendszerváltáskor még tizenkét cukorgyár működött, ezek a kaposvári kivételével a privatizáció, illetve az unió 2006-os cukorreformja következtében zártak be.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:58:55
2017.10.10.
Változások a húspiacon – nagyot nőtt a baromfihúsimport
A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsexportja 16,6 százalékkal 105 ezer tonnára csökkent 2017 első hét hónapjában 2016 hasonló időszakához viszonyítva. Csirkehúsból 19,8 százalékkal, pulykahúsból 15,7 százalékkal kevesebbet szállítottunk ki. A legtöbb magyar baromfihús Romániába, Ausztriába és Németországba került. A baromfihúsimport (42 ezer tonna) 84 százalékkal bővült a megfigyelt időszakban. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (10,7 ezer tonna) és Németországból (6,6 ezer tonna) érkezett Magyarországra 2017. január-július hónapokban.
Agroinform - Beküldve: 23:58:24
2017.10.9.
Extrém áremelés helyett megtartják a vásárlókat
Bár kétségtelenül szerényebb lesz a kínálat almából, nem kell attól tartani, hogy aranyárban mérik majd a kedvelt gyümölcsöt a piacokon és a boltokban, áruházakban. A kereskedők megtehetnék, hogy 6-700 forintig emelik az árakat, azonban félő, hogy a vásárlók alma helyett más, elérhetőbb árú gyümölcsöt tennének a kosarukba, így marad a megfizethető tartományban a gyümölcs ára. A tavaszi fagyok jelentős kiesést okoztak a legnagyobb európai uniós almatermelő tagállamban, emiatt keresleti piac alakult ki – mondta el lapunknak Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcstermelői főbizottságának vezetője, a FruitVeb alelnöke.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:8:43
2017.10.6.
Közel kétmilliárdos flottabővítés a Gyümölcs Trade Kft.-nél
A belföldi értékesítés után exporttevékenységét szélesíti a Gyümölcs Trade Kft. A cég ehhez idén év végéig 50 DAF nyerges vontató és 70 pótkocsi beszerzéséből álló flottabővítést valósít meg, közel 2 milliárd forint értékben. A Bige Holding részeként működő Gyümölcs Trade Kft. idén év végéig 50 DAF CF 480FT típusú nyerges vontató és 70 pótkocsi beszerzését valósítja meg, amelyeket több ütemben 2018 augusztusáig állít üzembe.
Agroinform - Beküldve: 13:45:48
2017.10.3.
Szakértői hitelezés nélkül nehéz a fejlődés
A szakértői alapú hitelezés „meghonosítását” csak együtt érhetik el az ágazat szereplői: a gazdák részéről szemléletváltozásra van szükség, az államnak elsősorban megfelelő adatokat kellene biztosítania, a bankoknak pedig újragondolni a kockázatkezelési módszereket. Fábián Tamás, az Ernst & Young Tanácsadó Kft. szakembere (aki az OMÉK Szakmai Nap egyik előadója volt) szerint kedvezőtlen az a helyzet, hogy ma a bankok nem veszik kellőképpen figyelembe az agrárium specifikumait a hitelezés és a kockázatkezelés folyamata során.
Agroinform - Beküldve: 21:53:5
2017.9.23.
Jóval kevesebb nyerstejet exportálunk
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szokásos havi elemzése szerint a nyerstej kiszállítása 29 százalékkal csökkent augusztusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A dobozos tej kivitele viszont nőtt. Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 92,72 forint/kilogramm volt 2017 augusztusában. A zsírtartalom 0,01 százalékpontos javulása, a fehérjetartalom 0,01 százalékpontos romlása és az alapár 2 százalékos növekedése miatt a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett augusztusban a júliusihoz képest és 36 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát.
Agrotrend - Beküldve: 22:39:27
2017.9.23.
Eladhatatlanná válik a magyar sertés, ha megérkezik a pestis
„Van-e esélye a magyar sertéságazatnak az afrikai sertéspestissel szemben? címmel rendeztek tanácskozást az OMÉK keretében. A betegség esetleges hazai megjelenése komoly következményeket hozhat. – A sertéságazat a magyar mezőgazdaság stratégiai részterülete, amit az is jelez, hogy a 2010-es 6 milliárd forintról mára az ágazat támogatása 17,1 milliárd forintra nőtt – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron és Kiállításon megrendezett sertéstartói és -tenyésztői konferencián.
Agrotrend - Beküldve: 22:39:26
2017.9.23.
Bővült a Szingapúrba szállítható magyar termékek köre
2017. július 24-28. közötti a szingapúri Agrár-, Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság három szakembere tartott egyhetes ellenőrzést hazánkban. A látogatás során egy nyúl- és egy szarvasmarha-vágóhidat, valamint egy feldolgozó létesítményt látogattak meg. A szemle az érintett vállalkozások vizsgálata mellett a magyar állategészségügyi hatóság felügyeleti rendszerének elemzésére is kiterjedt. A sikeres auditot követően immár nyúlhús, szarvasmarha és bivalyhús, illetve ezekből származó készítmények termékcsoportjaiban is szállíthatnak Szingapúrba magyar vállalkozások.
Agrotrend - Beküldve: 22:39:23
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34416db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120